Al een lange tijd wilde ik zelf proberen om een lekkere bolognesesaus te maken. Ik heb diverse recepten gevonden en als eerste heb ik deze (uit het kkoktijdschrift koken&genieten van maart 2012) gemaakt. Ik heb wel wat aanpassingen gemaakt. Ten eerste heb ik in plaats van het lamsgehakt, rundergehakt gebruikt omdat dit beter verkrijgbaar is. Ten tweede hebben we andere geraspte kaas gebruikt in plaats van de feta uit het recept, omdat we geen feta lusten.

Pasta bolognese

Ingredienten (4 personen):
2 uien
2 teentjes knoflook
1 grote wortel
2-3 stengels bleekselderij
75 gr gerookt doorregen spek
2 el olijfolie
400 gr lamsgehakt (evt. vervangen door rundergehakt)
1 tl gedroogde oregano
zout en peper
kaneelpoeder
cayennepeper
ca. 800 gr gepelde tomaten
250 ml rode wijn
2-3 laurierblaadjes
400-500 gr lange pasta (bijv. spaghetti)
100 gr feta
oregano om te garneren

Instructies:
Pel en snipper de uien en de knoflook. Schrap de wortel, was hem en snijd hem in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd hem in blokjes. Snijd het spek in blokjes.

Verhit de olie in een braadpan. Bak het spek krokant en neem uit de pan. Rul het gehakt in het bakvet. Voeg de uien, de knoflook, de wortel, de bleekselderij en de oregano toe en bak het geheel ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout, peper, een beetje kaneel en cayennepeper en voeg het spek weer toe. Voeg de tomaten met sap toe en maak de tomaten wat kleiner. Voeg de rode wijnen de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat afgedekt ca. 30 minuten smoren.

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar in ruim water met wat zout. Verbrokkel ondertussen de feta. Breng de bolognesesaus op smaak met zout en cayennepeper. giet de pasta af en meng de saus erdoorheen. bestrooi de pasta met de feta en de oregano.