In mijn zoektocht naar recepten met mosselen die net wat anders zijn dan de standaard gestoomde mosselen, kwam ik dit recept tegen op 24kitchen.nl. Ik heb het geprobeerd, en het was heerlijk. Om het mezelf wat makkelijker te maken (en ook wat makkelijker om bijvoorbeeld voor maar 1 persoon te maken) heb ik kant-en-klare pasteibakjes en al gekookte mosselen gebruikt. Voor iedereen die het uitgebreid wilt maken, plaats ik hier het uitgebreide recept.

Mosselpasteitjes met venkel en dille

Ingredienten (5 stuks):
Pasteibakjes:
10 plakjes bladerdeeg
1 tl kummel
mengsel van ei en room om te bestrijken

Mosselen:
500 gr mosselen
1 stengel bleekselderij
1 kleine prei
1 ui
50 gr boter
200 ml witte wijn

Ragout:
1 ui
1 venkel
50 gr boter
50 gr bloem
700 ml koude groentebouillon
100 ml room
1 bosje dille
300 gr gekookte mosselen
1 citroen

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg half ontdooien en steek uit elk plakje 1 rondje, zodat je 10 rondjes hebt. Steek uit 5 rondjes met een klenere steker nog een keer een rondje. Nu heb je 5 grote rondjes, 5 kleine rondjes en 5 open rondjes. Prik de grote rondjes in met een vork. Bestrijk de grote rondjes met ei-roommengsel en druk er de open rondjes op zodat er een soort bakje ontstaat. Bewaar de kleine rondjes. Bestrijk de bakjes met het ei-roommengsel. Vouw de overgebleven bladerdeeg in strikvorm en bestrijk zowel de kleine rondjes als de strikjes met ei-roommengsel. Bestrooi met kummel. Bak het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.

Spoel de mosselen af en tik de schelp tegen bijvoorbeeld de rand van de wasbak. Even wachten en na enkele tellen zie je dat de schelp sluit. Doe de schelp dit niet gooi hem dan weg. Overigens kun je de mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is het beste meteen weggooien. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd de bleekselderij in halve maantjes. Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon. Snijd de prei in halve ringen. Pel en snijd de ui in grove stukken. Verhit een klontje boter in een mosselpan, voeg de groenten toe en bak kort aan. Voeg de mosselen toe en  bak kort mee. Blus af met witte wijn en kook ca. 3 minuten met de deksel op de pan (2 tot 3 keer goed schudden) tot de schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelpen.

Pel en snipper de ui. Snijd de venkel in kleine blokjes. Smelt voor de roux boter in de pan en bak de ui en de vankel ca. 3 minuten. Voeg de bloem toe en gaar de roux ca. 5 minuten. Voeg de groentebouillon toe, kook ca. 10 minuten door en schenk de room erbij. Houd een paar takjes dille achter voor de garnering. Breng op smaak met het sap van een halve citroen en versgemalen peper. Vul de pasteibakjes met de ragout. Snijd de rest van de citroen in partjes.

Garneer elk pasteibakje met een takje dille en een partje citroen.