Print
Category: Koken
Hits: 1616

Zoals al eerder aangegeven bij het recept van de Romige Lamscurry met Spinazie en Cashewnoten ben ik momenteel helemaal weg van het maken (en natuurlijk eten) van curry's.
Dus ik struin mijn hele database aan recepten of naar potentieel lekkere, afwisselende curry's. Voor het maken van deze Thaise groene curry's maakte ik nooit echt zelf mijn currypasta.
Na wat succesvolle versies gebaseerd op droge specerijen en pre-made currypasta's wilde ik toch een keer zelf mijn eigen currypasta proberen te maken, dus ging ik op zoek naar een currypasta recept.

Deze vond ik in het Basics to Brilliance kookboek van Donna Hay, niet alleen de currypasta maar ook wat recepten waarin ik de currypasta kon gebruiken, wat natuurlijk erg handig is.
Ook fijn is dat je de currypasta afgesloten een week in de koelkast kunt bewaren, je kunt dus een dubbele portie currypasta maken en twee keer ervan eten. 
Aangezien de recepten voor 4 personen zijn en wij maar samen curry eten (Thomas proeft wel, maar eet nog niet echt mee), heb ik van 1 portie currypasta 2 gerechten kunnen maken. 

Het recept voor de currypasta:
Ingrediënten (1 portie):
1 theelepel komijnzaad
1 eetlepel korianderzaad
3 lange groene chilipepers, grofgehakt
2 tenen knoflook
30 gr laos of gemberwortel, geschild en fijngesneden
6 blaadjes djerek poeroet, nerven verwijderd, in lange dunne reepjes
2 stengels citroengras, alleen het wit, in dunne ringetjes
2 handen fijngehakte korianderblaadjes en steeltjes
1 eetlepel arachide- of plantaardige olie
een halve theelepel trassi
1 eetlepel geschaafde palmsuiker of bruine basterdsuiker
3 lente-uitjes, grofgesneden

Instructies:
Verwarm een kleine antiaanbakpan op matig vuur. Doe het komijn- en korianderzaad erin en rooster 2-3 minuten of tot het geurt en lichtbruin kleurt; zwenk de pan regelmatig rond op het vuur.

Maal het geroosterde zaad in een kleine foodprocessor.

Voeg de chilipepers, knoflook, laos, djerek poeroet, het citroengras, de verse koriander, olie, trassi, suiker en ui toe. Draai tot een pasta. (Schraap de zijkanten van de kom af en toe schoon).

 

Dus nu hebben we de curry-pasta, het kost even tijd om alle ingrediënten te bereiden, maar nu kan je er lekker mee koken, en heb je snel een heerlijke maaltijd op tagfel staan.
Als eerste een Pittige groene garnalencurry met noedels.

Ingrediënten (4 personen):
1 portie Thaise groene currypasta
400 ml kokosmelk uit blik
250 ml kippenbouillon
24 grote reuzegarnalen, gepeld, schoongemaakt en met staart
2 eetlepels vissaus
200 gr gedroogde rijstnoedels, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
Hand paarse microbasilicum
2 handen microkoriander
Chiliolie, voor erbij

Instructies:
Zet een groete pan met dikke boden op matig vuur. Doe de currypasta erin en bak onder regelmatig roeren 2-3 minuten of tot hij geurt. Voeg de kokosmelk en bouillon toe, roer goed en breng zachtjes aan de kook. Doe de garnalen erbij, laat weer zachtjes aan de kook komen en kook 2-3 minuten of tot de garnalen gaar zijn. Voeg de vissaus toe en roer goed om.

Verdeel de noedels en curry over diepe borden en maak af met de basilicum, koriander en chiliolie.

 

En als tweede recept deze Geurige groene kipcurry.

Ingrediënten (4 personen):
1 portie Thaise groene-currypasta
400 ml kokosmelk uit blik
250 ml kippenbouillon
8 kippendijen à 125 gr, bijgesneden en in vieren
2 eetlepels vissaus
4 blaadjes djerek poeroet, nerven verwijderd, in lange, dunne reepjes
Hand korianderblaadjes
80 gr geroosterde cashewnote, grofgehakt
1 lange groene chilipeper, in dunne ringetjes
Witte rijst, voor erbij
Partjes limoen, voor erbij

Instructies:
Zet een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Doe de currypasta erin en bak de currypasta onder regelmatig roeren 2-3 minuten. Voeg de kokosmelk en bouillon toe, doe de kip erbij, laat weer zachtjes aan de kook komen en kook 5-8 minuten of tot de kip gaar is. Voeg de vissaus toe.

Maak de curry af met de djerek poeroet, koriander, cashewnoten en chili. Geef er de rijst en partjes limoen bij.

Bron:
Basics to brilliance, Donna Hay