Lekker middagje bakken met Thomas. Thomas is helemaal weg van de cinnamon-roll broodjes die we af en toe in het weekend eten, en toen ik een foto van deze koekjes tegenkwam leek dat me geweldig om samen met hem te maken. Dus na de Lemon crinkle koekjes volgde ook nog deze koekjes. Het rollen van deze koekjes was iets ingewikkelder en daar verloor Thomas even zijn interesse, maar het opeten vond hij weer geweldig :).

Het originele recept (in het Engels) komt van sally'sbakingaddiction.

Ingrediënten (ca. 36 koekjes):
280 gr bloem
een halve theelepel bakpoeder
een kwart theelepel zout
170 gr ongezouten zachte boter
150 gr suiker
1 groot ei
2 theelepels vanille aroma

Vulling:
2 eetlepels (15 gr) gesmolten boter
50 gr suiker
1 eetlepel kaneelpoeder

Glazuur:
120 gr poedersuiker
3 eetlepels (45 ml) melk
een halve theelepel vanille aroma

Instructies:
Voor het deeg. Klop de boter met een mixer op hoge snelheid romig. Verlaag de snelheid tot half hoog, en voeg de suiker toe en mix tot een glad en romig mengsel. Voeg het ei en de vanille aroma toe en mix op hoge snelheid tot gelijkmatig mengsel (ca. 1 minuut). Als het nodig is kun je met een spatel de zijkanten van de kom regelmatig schoonmaken. 

Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg het bloemmengsel toe aan het ei-botermengsel en mix op lage snelheid tot een deeg. Als het deeg te zacht is om uit te kunnen rollen kun je eetlepel voor eetlepel bloem toevoegen.

Voor het vullen en rollen. Meng de suiker en het kaneelpoeder. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol elk deel op een bakmat of bebloemd bakpapier uit tot een rechthoek van ca. 17x22 cm en ongeveer 6 mm dik. Bestrijk iedere rechthoek met 1 eetlepel gesmolten boter. Besprenkel de rechthoeken met het kaneelsuiker mengsel.

Rol nu voorzichtig het deeg strak op tot een rol van 22 cm. Gebruik je vingers om eventuele barsten in het deeg weg te werken, een enkel barstje maakt niet uit. Leg de rollen minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Voor het bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconen bakmat. Haal de deegrollen uit de koelkast. Snijd de rollen in ongeveer 18 gelijkmatige stukken. Leg de stukjes met de snijkant naar boven, 3 cm uit elkaar, op de bakplaat. Bak de koekjes in 10-11 minuten, totdat de zijkanten goudbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen voor je ze kunt glazuren.

Voor het glazuur. Klop alle ingrediënten tot een glazuur. Besprenkel het glazuur over de koekjes. Bewaar de koekjes luchtdicht tot een maximum van 5 dagen.

 

No een hele lange tijd had ik eindelijk weer eens de energie en tijd om eens lekker wat te bakken. Samen met Thomas heb ik een middagje in de keuken gestaan om 2 soorten koekjes te bakken. De eerste die we maakte waren deze frisse Lemon crinckle koekjes. Een vrij simpel recept, wat echt superleuk was om met Thomas te maken. Het recept komt (in het Engels) van vintagekitchennotes.

Lemon crinkle koekjes

Ingrediënten (ca. 30 medium koekjes):

115 gr zachte boter
200 gr suiker
een halve theelepel vanille aroma
1 ei
geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels citroensap
een kwart theelepel zout
een kwart theelepel bakpoeder
een achtste theelepel baksoda
210 gr bloem
60 gr poedersuiker, om de koekjes in te rollen

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Mix in een grote kom de boter met de suiker romig met een mixer. Voeg de vanillearoma, het ei, citroenschil en citroensap toe en mix tot het een romig geheel is. 

Roer in een andere kom de bloem, zout, bakpoeder en baksoda door elkaar. Voeg dit toe aan het botermengsel en mix het verder tot het een bal vormt en een gelijkmatig deeg is. Het kan zijn dat het deeg op dit moment te zacht is om al verder te verwerken. Plaats het dan een paar uur in de koelkast totdat het nog steeds zacht, maar wel makkelijk te verwerken is.

Doe de poedersuiker in een schaaltje. Rol van het citroendeeg kleine balletjes (ter grootte van een walnoot) en rol ze door de poedersuiker. Leg de balletjes op de bakplaten en druk ze een beetje aan, zodat er koekjes ontstaan. Leg de koekjes een beetje uit elkaar.

Bak de koekjes 12 tot 15 minuten totdat ze ligt beginnen te kleuren, ze de typische crinkle vertonen en droog zijn. Laat ze afkoelen, en bewaar ze luchtdicht.

 

Vorige week werd er uiteraard weer een HelloFresh box thuis afgeleverd. Dit keer had ik vrij veilige keuzes gemaakt, dus ik was er vrij zeker van dat er goed van gegeten zou worden. Een van de gerechten hadden we al eerder besteld, maar de andere 2 waren nieuw. En wat was het uiteindelijk een geweldige box. Alle drie de gerechten waren heerlijk en vielen ook goed in de smaak bij mijn mannen.

Italiaanse panzanellasalade met kipworstjes

Het eerste gerecht uit de box was ook gelijk het gerecht wat we al eerder op hadden. Dit keer niet door mezelf klaargemaakt (moet ik eerlijk zeggen) maar door mijn echtgenoot. Hij is niet zo comfortabel in de keuken, maar mede dankzij het duidelijke recept van HelloFresh was hij goed in staat om dit tot en succesvol gerecht te maken. Zoals gezegd hadden we dit gerecht al vaker op, maar het blijft gewoon een erg lekker gerecht. Het meest verrassende aan dit gerecht zit hem in de salade; ik ben best iemand die een salade als bijgerecht lekker vind, maar deze combinatie met de croutons, tomaat en simpele dressing is zo ongelooflijk lekker, daar zou ik een complete schaal van leeg kunnen eten. En dan heb je daarbij ook nog de goede kwaliteit worstjes en aardappeltjes met pesto. Het water loopt me weer in de mond als ik eraan terug denk. Als dit gerecht over een paar weken weer in de box te kiezen is zal deze zeker terugkomen.

Gebraden kippendij met noedels en ketjapjus

De tweede maaltijd was een zekerheidje. Ons zoontje is helemaal verzot op noedels en dan nog met kip en een saus, dit zou een hit zijn en dat werd het voor hem ook zeker. Eerlijk is eerlijk zo lekker als de panzanellasalade van de dag ervoor was het niet, maar wel een heel degelijke doordeweekse maaltijd met veel smaak. Toen ik het gerecht aan het klaarmaken was en ik de losse onderdelen proefde was ik niet geheel overtuigd, maar alles bij elkaar middelde alle zware en uitgesproken smaken elkaar goed uit en werd het een smakelijk geheel.

Parelgerstsalade met kogelbiefstuk

En het laatste gerecht afgelopen week hebben we, door wat agendawijzigingen, afgelopen weekend als lunch gegeten. Ik was vooraf erg benieuwd over 2 dingen, ten eerste of de parelgerst zich zou lenen voor de oosterse smaken die in dit gerecht gebruikt worden. Ten tweede vroeg ik me af of het mij zou lukken om de kogelbiefstuk precies goed te bakken. Ik kan alvast verklappen dat het antwoord op beide vragen ja is. Het voelt een beetje vreemd om de oosterse saus al bij de parelgerst te voegen als deze nog aan het koken is, en eerlijk gezegd was het ook tegennatuurlijk om de paksoi redelijk lang te  bakken. Ik was vrij zeker dat dit gerecht wel in de smaak zou vallen, maar dat het zo lekker zou zijn had ik daadwerkelijk niet verwacht. Ook als lunch was het heel erg geslaagd al was de portie natuurlijk wel een beetje groot, maar dit was een absolute voltreffer qua smaak.

Al een tijdje ben ik op zoek naar een recept voor een pasta gerecht met een pesto saus. Ik heb wat recepten geprobeerd en ook zelf wat proberen samen te stellen, maar er altijd was er wel iets dat niet klopte aan het gerecht in de verhoudingen of de dikte van de saus. Afgelopen week heb ik weer een recept geprobeerd en deze keer was het raak, dit is precies wat ik zocht! Helemaal de goede smaak en de goede dikte van de saus. Met dank aan leukerecepten voor het recept dat ik als inspiratie heb gebruikt.

Pasta pesto met kip 

Ingrediënten (4 personen):

300 gr penne pasta
400 gr kippendij zonder bot
1 ui
250 ml kookroom
100 gr goede kwaliteit groene pesto
250 gr cherrytomaatjes
peper en zout
olijfolie
60 gr pijnboompitten
rucola

Instructies:

Pel en snipper de ui. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de kippendij in blokjes. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan goudbruin. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een pan. Bak de kippendijblokjes in ca. 5 minuten goudbruin. Voeg de ui toe en fruit kort mee. Voeg de pesto en de kookroom toe en roer goed door tot een gelijkmatige saus. Breng op smaak met zout en peper. Laat de pestosaus een paar minuten pruttelen. 

Voeg vervolgens de gekookte pasta en de cherrytomaatje toe, schep goed door en verwarm en minuutje mee. Verdeel over all borden een handje rucola. Schep de pasta pesto over de rucola en garneer met de pijnboompitten.

 

Ooit, lang, lang geleden is mijn liefde voor eten begonnen met Italiaans eten. Vanaf mijn puberteit heb ik regelmatig gerechten gemaakt, en zeker de eerste jaren waren dat vooral pasta's en lasagne's. Later ben ik ook meer gaan experimenteren met andere Italiaanse gerechten, zoals zelf pizza's maken, risotto's en ook vlees gerechten. Inmiddels maak ik gerechten van over de hele wereld, maar die eerste liefde voor Italiaans eten komt nog regelmatig boven, en dan ga ik weer eens op zoek naar iets lekker om te maken. 

Dit gerecht is niet puur Italiaans, maar heeft genoeg Italiaanse inspiratie waardoor ik het toch daaronder beschouw. Het is een soort gepimpte Italiaanse variant op wortels met aardappels en schnitzel, maar nog steeds heel handzaam als doordeweekse maaltijd omdat het in iets meer dan een half uur op tafel kan staan.

Ingrediënten (4 personen):
4 kalkoenschnitzels (à ca. 150 gr)
4-6 tl pesto (pot)
zout en peper
8 plakjes parmaham
1 bosje bospeen (ca. 750 gr)
1 citroen (biologisch)
een half bosje basilicum
2-3 el olie
een beetje suiker
2 el boter

Instructies:
Dep eventueel de kalkoenschnitzels droog en snijd ze doormidden. Klop de schnitzels eventueel platter. Bestrijk elke kalkoenschnitzel met pesto. Breng op smaak met zout en peper en beleg elke schnitzel met 1 plakje parmaham. Vouw elke schnitzel dubbel en steek vast met een cocktailprikker.

Snijd het loof van de wortels maar laat daarbij een klein beetje zitten. Schrap de wortels en halveer ze in de lengte. Kook de wortels 10-12 minuten in een pan met ruim kokend water met zout en suiker.

Was de citroen met eet water, wrijf hem droog en rasp de schil er fijn af. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Was het basilicum, schud het droog en pluk de blaadjes van de takjes.

Verhit de olie in een koekenpan. Bak er de kalkoenschnitzels portiegewijs 2-3 minuten per zijde in. 

Giet de wortels af. Bestrooi met 1-2 tl suiker en wentel er de wortel in tot hij karamelliseert. Roer de boter, het citroensap, de citroenschil en het basilicum door de wortels.

Neem de schnitzels uit de pan. Blus het braadvet af met 3-4 el water. Druppel het braadvet over de schnitzels. Serveer met de citroenwortels. Ik heb er zelf gebakken gnocchi bij gemaakt.

Bron: koken&genieten, juni 2014