Print
Category: Koken
Hits: 1419

Afgelopen kerst heb ik (natuurlijk) weer in de keuken gestaan. Het volgende recept was ons kersttoetje op eerste kerstdag. Het viel goed in de smaak, al moesten we wel even wachten tot we het ijs konden snijden. De tip is dus wel om het eventjes voor het serveren uit de vriezer te halen.

Aardbeien-ijstulband

Ingredienten (20 stukken):
1 kg aardbeien
200 gr + 2 el suiker
100 gr kleine schuimpjes (meringue)
4 verse eieren
3 zakjes vanillesuiker
500 ml volle yoghurt
zout
250 ml slagroom

Instructies:
Maak 750 gram aardbeien schoon en pureer ze met 75 gr suiker. Zet de aardbeienpuree ca. 2 uur in de diepvries tot de puree dikker is geworden. Roer de puree ondertussen meerdere keren door. Bekleed een tulbandvorm (22 cm doorsnede, ca. 2,5 liter inhoud) met vershoudfolie en zet hem in de diepvries.

Houd ca. 10 schuimpjes apart om te versieren. Verbrokkel de overige schuimpjes grof met de hand. Splits de eieren. Klop de eidooiers, 125 gr suiker en de vanillesuiker ca. 3 minuten romig met de mixer. Roer de yoghurt erdoorheen. Klop het eiwit met een snufje zout stijf en voeg hierbij geleidelijk 2 el suiker toe. Klop de slagroom stijf. Spatel eerst de slagroom, dan het eiwitschuim en vervolgens de verbrokkelde schuimpjes door het yoghurtmengsel.

Vul de koude tulbandvorm met een derde van het yoghurtmengsel en trek met een vork een derde van de aardbeienpuree er spiraalvormig doorheen. Herhaal deze handeling nog 2 keer. Dek de tulbandvorm af met vershoudfolie en zet hem minimaal 1 nacht in de diepvries.

Maak de overige aardbeien schoon en halveer ze. Dompel de tulbandvorm tot aan de rand onder in heet water en stort de ijstaart uit de vorm op een schaal. Verdeeel de aardbeien en de overige schuimpjes rondom de taart.

Bron: koken&genieten, juni 2012