Print
Category: Koken
Hits: 1605

Eens in de zoveel tijd probeer ik eens een dessert te maken. We hebben al vaak in restaurants van die heerlijke chocoladecakejes oip die nog lekker vloeibaar in het midden waren. Deze heb ik dus zelf geprobeerd te maken, en wonderwel waren ze goed gelukt.

Chocolade meltdown met creme anglaise

Ingredienten (12 stuks):
Chocolade meltdown:
150 gr pure chocolade (70% cacao)
45 gr bloem
100 gr boter
4 eieren
100 gr suiker
een kwart tl zout

Creme anglaise:
1 vanillestokje
1 liter volle melk
6 eidooiers
130 gr suiker
1 tl maismeel

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet timbaalvormpjes goed in en bestrooi de ingevette vormpjes met bloem. Schud het teveel aan bloem eraf. Smelt de chocolade met boter au bain-marie. Haal de gesmolten chocolade van het vuur en laat een beetje afkoelen . Klop de eieren met de suiker en zout luchtig en tot het volume verdriedubbeld is. Giet de gesmolten chocolade voorzichtig bij de eieren en meng goed door. Zeef de bloem erboven en roer tot het gemengd is.

Halveer het vanillestokje in de lengte en snijd het merg eruit. Breng de melk met het vanillemerg en het vanillestokje aan de kook. Haal van het vuur zodat de melk het kookpunt bereikt en laat ca. 10 minuten rusten. Verwijder het vanillestokje en een eventueel vel dat op de melk gevormd is. Klop met een garde de eidooiers, maismeel en suiker tot een lichtgeel van kleur is. Giet nu langzaam en onder continu kloppen de warme melk bij de eieren tot een glad mengsel. Giet dit mengsel in een brede sauspan en verwarm het geheel op laag vuur. Roer continu met een spatel, zodat de custard niet aanbrandt. De creme wordt langzamerhand dikker, dit zou ca. 15 minuten moeten duren. Als het te snel gaat, kun je de pan even van het vuur halen en blijven roeren. Als de creme aan de achterkant van de lepel blijft plakken, is de creme anglaise klaar.

Verdeel de chocoladebeslag over de ingevette vormpjes en bak ca. 8 minuten in de oven. Het midden van de chocolade meltdowns is nu nog vloeibaar. Stort de chocolade meltdowns voorzichtig uit de vormpjes en giet de creme anglaise eromheen. Serveer de chocolade meltdown warm of koud.

Tip: je kunt ook een cupcaketray gebruiken, bak de meltdowns dan ca. 6 minuten in plaats van 8 minuten