Print
Category: Koken
Hits: 1646

Sommige gerechten zijn erg bewerkelijk om te maken en ook niet goed aan te passen voor minder personen. Daarom staan ze bij mij op een lijstje voor speciale gelegenheden waar ik tijd heb om goede voorbereiding voor te doen.

Goulashtaart

Ingredienten (1 pie):
Piedeeg:
500 gr bloem
200 gr boter
160 ml water
1 ei
10 gr zout

Vulling:
200 gr rijst
3 uien
1 teentje knoflook
1 kleine winterwortel
1 groene paprika
1 rode paprika
650 gr runderriblappen
1 tl komijnpoeder
1 el paprikapoeder
70 gr tomatenpuree
100 gr bloem
1 liter runderbouillon
4 eidooiers

1 eidooier
1 scheutje room

Instructies:
Meng in de mixer bloem, boter, water, ei en het zout tot een egaal deeg. Kneed het deeg nog even kort met de hand door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en hak de uien grof. Pel en hak de knoflook. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika's in blokjes. Snijd de runderriblappen in dobbelsteentjes. Verhit een scheut olie en de boter in een pan en bak het vlees in ca. 3 minuten rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan, voeg nog een scheutje olie toe en fruit de uien, knoflook, winterpeen, paprika, komijnpoeder, paprikapoeder en de tomatenpuree ca. 4 minuten. Voeg de bloem in een keer toe en laat deze gaar worden. Blus af met de bouillon. Schep het vlees gaar is en bijna uit elkaar valt. Laat de goulash ca. 1 uur afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eidooiers los en meng door de goulash. Rol het deeg uit en steek er een cirkel uit voor de bovenkant van de taart die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de ingevette springvorm met de rest van het deeg. Knip of snijd het overhangende deeg eraf. Laat wel een beetje deeg over de rand van de springvorm hangen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel de afgekoelde rijst in de bodem. Verdeel de afgekoelde rijst over de bodem. Giet de vulling in de springvorm. Dek de taart af met de deegcirkel en druk de randen goed aan vouw deze naar binnen. Maak met behulp van een ronde steker een schoorsteentje. Kneed het overgebleven deeg bij elkaar en rol opnieuw uit. Snijd 3 smalle repen uit het deeg en maak een vlecht. Leg de vlecht rondom de taart. Meng de eidooier met een een scheutje room. Bestrijk de taart met het eidooierroommengsel en bak de taart in 40 minuten tot 1 uur goudbruin en gaar.

Bron: 24kitchen.nl