Print
Category: Koken
Hits: 1503

Naar aanleiding van een gerecht we in Vietnam in een restaurant hebben gegeten ben ik op zoek gegaan naar een recept voor een Japanse curry met kip.
Deze heb ik gevonden op een website. Hierbij de vertaalde en omgerekende versie van dit recept.

Allereerst maak je zelf de curry roux. Dit recept voor de roux komt overeen met wat je nodig hebt in het onderstaande recept voor de curry zelf.

Ingredienten:
24 gr ongezouten boter
30 gr bloem
6 gr kerriepoeder
6 gr garam masala
Optioneel 1-2 gr cayenne peper (for een pittige curry)

Instructies:
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur
Voeg de bloem toe als de boter helemaal is gesmolten, en roer door elkaar
Al snel zal het boter-bloemmengsel opzwellen. Blijf roeren, omdat de roux snel aan kan branden. Kook de roux, al roerend, 20 minuten op het laagste vuur. Na 20 minuten zal de roux een licht bruine kleur hebben.
Voeg de garam masala, kerriepoeder en eventuele cayenne peper toe.
Kook en roer nog 30 seconden verder, haal dan van het vuur.

De roux kan gelijk gebruikt worden, maar ook bewaard worden ca. 1 maand in de koelkast of 3-4 maanden in de diepvries.

En dan nu het recept van de curry zelf :).

Ingredienten (6 personen):
ca. 600 gr kippendij zonder bot (kan ook met rundvlees, varkensvlees, zeevruchten, tofu, groenten, etc.)
zout
zwarte peper
2 wortels
2 uien
1-2 aardappelen
0.5 eetlepel gember
2 teentjes knoflook
1.5 eetlepel neutrale olie
1 liter water of kippenbouillon
1 appel
1 eetlepel honing
2 theelepels zout
1 portie Japanse curry roux
1.5 eetlepel sojasaus
1 eetlepel ketchup

Instructies:
Verwijder het overtollige vet van de kip en snijd de kip in hapklare stukken. Breng op smaak met een klein beetje zout en peper. Schrap en snijd de wortels in stukjes (eventueel in ronde partjes, Rangiri) en snijd de ui in partjes. Snijd de aardappels in  stukjes van ca. 4 cm en week 15 minuten in water om extra zetmeel te verwijderen. Rasp de gember en pers de knoflook.

Verwarm de olie in een grote pan op half vuur en fruit de ui tot deze doorzichtig wordt. Voeg de gember en de knoflook toe. Voeg de kip toe en bak totdat de kip aangebakken is. Voeg de wortel toe, en meng door het kipmengsel. Voeg de kippenbouillon (of het water) toe en breng aan de kook. Schep eventueel vormend schuim of vet van de bouillon af. Schil de appel en rasp grof boven de pan. Voeg de honing en het zout toe en laat onafgedekt 20 minuten pruttelen op laag vuur.

Voeg de aardappel toe en kook nog 15 minuten verder, of tot de aardappels gaar zijn. Voeg, als de aardappel gaar is, de curry roux toe door eerst wat kookvocht aan de roux toe te voegen en op te laten lossen in het vocht, en roer tot er een gladde pap ontstaat. Voeg de roux toe aan de pan en roer gelijkmatig door het overige vocht.   Voeg de sojasaus en de ketchup toe. Laat onafgedekt verder sudderen, tot de curry dikker begint te worden.

Serveer de curry met (Japanse) rijst en eventueel met een (zacht)gekookt ei, en ingelegde Japanse radijs.

De curry kun je ook bewaren, 2-3 dagen in de koelkast of tot een maand in de diepvries. In de vriezer veranderd wel de textuur van de aardappel, dus die kun je er beter uithalen voordat je de curry invriest.