Print
Category: Koken
Hits: 1248

De laatste tijd ben ik weer meer bezig in de keuken, en probeer ik steeds meer nieuwe recepten. 
Ik dacht dat het leuk was om deze via de website op een iets uitgebreidere manier te laten zien als alleen met foto en korte tekst op social media.

Het eerste gerecht dat ik hier weer oppak is deze Dumplingsoep met hoisin en gember. In ons drukke bestaan is er niet altijd tijd om uitgebreid te koken en ieder dag lang in de keuken te staan. Daarom ben ik ook altijd op zoek naar recepten die ook in maximaal 30 minuten op tafel kunnen staan, toch bereid zijn met verse ingrediënten en natuurlijk lekker smaken. Dit recept komt uit het kookboek Fast, Fresh, Simple van Donna Hay, dat overigens vol staat met fijne doordeweekse opties. 

Voor de gelimiteerde tijd die het kost om het gerecht te maken is de smaak echt prima, en het is ook zeer makkelijk om te maken. De gehaktdumplings vielen een beetje uit elkaar, maar door de aanpassingen die ik aan de ingrediënten heb gemaakt is het nog een beetje zoeken naar de goede verhoudingen.

Ingrediënten (4 personen):
350 gr varkensgehakt, hier heb ik half om half gehakt gebruikt
1 el fijngeraspte gemberwortel
2 el hoisinsaus
1 el rijstbloem, hier had ik gewone bloem gebruikt, maar misschien werkt maïzena beter
1 stengeluitje, gesnipperd
1 liter kippenbouillon
125 ml shaoxingrijstwijn (Chinese kookwijn) of droge sherry, de rijstwijn is goed verkrijgbaar bij een goede toko
een halve theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
250 gr verse shanghai- of udonnoedels, afgespoeld, ik heb zelf gedroogde noedels gebruikt en ook dat werkt prima :)
3 mini-paksois, blaadjes apart, ik had alleen een grote paksoi die ik heb fijngesneden
dunne reepjes lange rode peper, voor erbij

Instructies:
Meng gehakt, gember, hoisin, bloem en ui in een kom. Vorm ronde dumplings van steeds een eetlepel van het mengsel en zet apart. Zet bouillon, rijstwijn en vijfkruidenpoeder op hoog vuur op, in een grote pan met dikke bodem.

Voeg de dumplings toe en kook gaar in ongeveer 5 minuten. Schep ze er met een schuim- of bakspaan uit en zet apart. Doe de noedels in de bouillon en laat ze 2 minuutjes zachtjes koken, of tot ze beetgaar zijn.

Voeg de paksoi toe, laat 1 minuut koken en doe de dumplings dan terug in de pan. Laat nog 1-2 minuten koken, tot ze door en door warm zijn. Verdeel de dumplings en noedelsoep over diepe borden en strooi de rode peper erover.

Bron:
Fast, fresh, simple door Donna Hay