Print
Category: Koken
Hits: 998

Lekker middagje bakken met Thomas. Thomas is helemaal weg van de cinnamon-roll broodjes die we af en toe in het weekend eten, en toen ik een foto van deze koekjes tegenkwam leek dat me geweldig om samen met hem te maken. Dus na de Lemon crinkle koekjes volgde ook nog deze koekjes. Het rollen van deze koekjes was iets ingewikkelder en daar verloor Thomas even zijn interesse, maar het opeten vond hij weer geweldig :).

Het originele recept (in het Engels) komt van sally'sbakingaddiction.

Ingrediënten (ca. 36 koekjes):
280 gr bloem
een halve theelepel bakpoeder
een kwart theelepel zout
170 gr ongezouten zachte boter
150 gr suiker
1 groot ei
2 theelepels vanille aroma

Vulling:
2 eetlepels (15 gr) gesmolten boter
50 gr suiker
1 eetlepel kaneelpoeder

Glazuur:
120 gr poedersuiker
3 eetlepels (45 ml) melk
een halve theelepel vanille aroma

Instructies:
Voor het deeg. Klop de boter met een mixer op hoge snelheid romig. Verlaag de snelheid tot half hoog, en voeg de suiker toe en mix tot een glad en romig mengsel. Voeg het ei en de vanille aroma toe en mix op hoge snelheid tot gelijkmatig mengsel (ca. 1 minuut). Als het nodig is kun je met een spatel de zijkanten van de kom regelmatig schoonmaken. 

Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg het bloemmengsel toe aan het ei-botermengsel en mix op lage snelheid tot een deeg. Als het deeg te zacht is om uit te kunnen rollen kun je eetlepel voor eetlepel bloem toevoegen.

Voor het vullen en rollen. Meng de suiker en het kaneelpoeder. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol elk deel op een bakmat of bebloemd bakpapier uit tot een rechthoek van ca. 17x22 cm en ongeveer 6 mm dik. Bestrijk iedere rechthoek met 1 eetlepel gesmolten boter. Besprenkel de rechthoeken met het kaneelsuiker mengsel.

Rol nu voorzichtig het deeg strak op tot een rol van 22 cm. Gebruik je vingers om eventuele barsten in het deeg weg te werken, een enkel barstje maakt niet uit. Leg de rollen minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Voor het bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconen bakmat. Haal de deegrollen uit de koelkast. Snijd de rollen in ongeveer 18 gelijkmatige stukken. Leg de stukjes met de snijkant naar boven, 3 cm uit elkaar, op de bakplaat. Bak de koekjes in 10-11 minuten, totdat de zijkanten goudbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen voor je ze kunt glazuren.

Voor het glazuur. Klop alle ingrediënten tot een glazuur. Besprenkel het glazuur over de koekjes. Bewaar de koekjes luchtdicht tot een maximum van 5 dagen.