Pas geleden heb ik na jaren eindelijk een stoommandje gekocht en ik heb hem natuurlijk gelijk goed uitgeprobeerd, door het maken van deze bapao broodjes naar een recept van 24kitchen.nl.

Bapao broodje

Ingredienten (10 broodjes):
Deeg:
500 gr bapaomeel of patentbloem
250 ml water
7 gr gedroogde gist
1 tl suiker

Vulling:
2 uien
3 teentjes knoflook
een half bosje bladselderij
2 el gezouten pinda's
1 el zonnebloemolie
2 cm laos
1 salamblad
450 gr half om half gehakt
3 el tomatenketchup
1 tl sambal badjak
2 el ketjap manis
2 el appelstroop

Instructies:
Kneed het meel, water, gist en suiker tot een soepel deeg en laat in een kom, afgedekt met een theedoek, ca. 10 minuten rijzen.

Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook. Plus en hak de bladselderij fijn. Hak de pinda's fijn. Verhit de olei in een ruime pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de laos en het salamblad toe en bak ca. 2 minuten. Voeg dan de pinda's, bladselderij, tomatenketchup, sambal, ketjap en appelstroop toe en bak ca. 1 minuut. Zet het vuur uit en laat de vulling iets afkoelen. Verwijder de laos en salamblad voor gebruik en zeef de vulling zodat het gehakt minder vochtig is.

Bedek de bodem van een stoommandje met bakpapier. Verdeel het deeg in bolletjes van ca. 50 gr, ter grootte van een pingpongbal. Maak met twee duimen een kuiltje in het deegballetje, zodat een bakje ontstaat. Schep een lepel gehaktvulling erin. Vouw het deeg om de vulling en plak, indien nodig, dicht met water. Leg de bolletjes op het bakpapier en laat ca. 1 uur rijzen. Stoom de bapao, in het stoommandje, in 16-20 minuten gaar.

Serveer de bapao met sweet chilisaus

Tip: Los een bouillonblokje op in het stoomwater om de bapao extra smaak te geven.