Al een paar weken loop ik met het idee om zelf een brood te bakken. Echter wist ik niet goed wat, en het brood van onze bakker smaakt prima, en is lekker makkelijk in huis te halen. 
Afgelopen weekend gingen we voor het eerst dit seizoen BBQen, en dat vond ik een mooie gelegenheid om toch zelf eens een brood erbij te bakken. 
Ik vond in mijn archief dit redelijk simpele recept voor focaccia, en besloot dit eens uit te proberen. Ik eet de laatste tijd vrij veel olijven bij mijn eten, dus dit leek me lekker.

Het maken van brood kost natuurlijk veel tijd, je hebt niet binnen een half uur iets op tafel staan, want brood moet rijzen. Maar het werk om het te maken viel me eigenlijk wel mee.
En brood wat je zo (redelijk direct uit de oven) eet, is echt ontzettend lekker. Het is zeker voor herhaling vatbaar als ik weer eens een middag te tijd heb (haha).

Ingrediënten:
2 takjes rozemarijn
300 gr tarwebloem
7 gr gedroogde gist
1 tl zout
175 ml lauwwarm water
50 gr zwarte olijven zonder pit
2 tl grof zeezout
2 el olijfolie extra vierge

Instructies:
Verwarm de oven voor op 35 graden Celsius. Haal 12 kleine takjes van de rozemarijn en snijd de rest van de naaldjes fijn. Meng de bloem met de gist, het zout, het water en de fijngesneden rozemarijn in een kom.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met werkblad dat is bestoven met bloem. Kneed het deeg ca. 10 minuten totdat het soepel en elastisch is. Vorm een bal van het deeg en leg in een kom. Dek af met plasticfolie an laat ca. 1 uur rijzen in de oven.

Snijd de olijven in grove stukken. Kneed ze door het gerezen deeg. Druk het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm hoog en leg het voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen in de oven, ditmaal afgedekt met een vochtige theedoek.

Haal het deeg uit de oven. Verwarm de oven verder tot 200 graden Celsius. Druk de apart gehouden takjes rozemarijn in het deeg. Bestrooi het deeg met het zeezout en besprenkel het met de olijfolie. Bak de focaccia in de oven goudbruin en gaar in ca. 30 minuten. Laat het brood afkoelen op een rooster. 

Eet smakelijk!

Bron en Inspiratie:
Rudolph kookt, Rudolph van Veen