Al jaren kijk ik geïntrigeerd naar de verschijdenheid aan gerechten die ik met een hele kip, klaargemaakt in de oven, voorbij zie komen in diverse kookprogramma's. Het leek me altijd geweldig om dat een keer zelf te kunnen maken, en dan natuurlijk kijken of het dan ook echt lekkerder is als losse stukken kip klaarmaken. Jarenlang was dit alleen maar een verre gedachte omdat mijn combi-oven niet geschikt was om zoiets klaar te maken.

Eindelijk heb ik afgelopen maart een volwaardige oven in mijn keuken geïnstalleerd gekregen en dus was dit ineens een optie geworden. Toch heeft het nog ruim een half jaar geduurd voordat ik het eindelijk aangedurfd heb, waarom weet ik eigenlijk niet zo goed. Misschien dat zo'n oven kip me ook meer iets lijkt voor het najaar, of toch een beetje koudwatervrees.

Nu viel mijn oog ineens op een van de recepten in mijn database met zo'n hele kip en heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het klaargemaakt.

Het prepareren van de kip zelf moet je wel even weten, maar ik had dat al zo vaak in die kookprogramma's gezien dat ik dat redelijk makkelijk kon reproduceren. Vervolgens is het dan toch vooral de oven die het werk doet. Bij dit gerecht worden ook gelijk de aardappels mee klaargemaakt, dus dat maakt het nog extra simpel.

Als de kip in de oven staat te bakken, vult de ruimte zich langzaam met de heerlijk geur van geroosterde kip, wat mij in ieder geval doet watertanden; je weet gewoon dat je lekker gaat eten. 

De geur is heerlijk, de kleur van de kip is prachtig, en dan moet je het beest gaan aansnijden. Ook dat had ik natuurlijk al regelmatig gezien, maar het wijst zich ook wel een beetje vanzelf als je een beetje de anatomie van het beestje begrijpt. Zo hadden we een lekker stukje filet en een vleugeltje op de eerste dag. Ik had hier ook nog kruidige bloemkool bij gemaakt, maar die extra smaken waren helemaal niet nodig, de kip had genoeg smaak van zichzelf.

Dan heb je natuurlijk nog wel wat kip over en zo hadden we ook de volgende dag nog een lekkere kippenbout op het menu staan. Geleerd van de dag ervoor, nu met wat simpelere smaken.

En zo was mijn eerste avontuur met het bereiden van een hele kip een groot succes, en dus zeker voor herhaling vatbaar.

Voor de liefhebbers, het recept wat ik als inspiratie heb gebruikt:

Ingrediënten (4 personen):
1 panklare kip (ca. 1,2 kg)
zout en peper
2 grote citroenen (biologisch)
2 takjes rozemarijn
2 el citroenolie of olijfolie
een half kippenbouillonblokje
750 gr aardappels

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de kip goed droog. Breng de kip op smaak met zout en peper. Was 1 citroen goed met warm water, wrijf de citroen droog en snijd in plakken. Was de rozemarijn en schud droog. Vul de kip met 1 van de takjes rozemarijn en 4 à 5 plakjes citroen. Steek de opening vast met een cocktailprikker en bind de poten en vleugels vast. Leg de kip op de borstzijde in een braadslee en bestrijk de kip met olie.

Bak de kip ca. 1,5 uur in de oven. Los intussen het kippenbouillonblokje op in 250 ml warm water. Schenk na een half uur van de baktijd de bouillon bij de kip en draai de kip om. 

Was de aardappels goed en snijd ze in wedges. Ris van het overgebleven takje rozemarijn de naalden en hak ze fijn. Verdeel de aardappelen en de rozemarijn halverwege de baktijd rondom de kip en bak verder. Draai de aardappels regelmatig om.

Was de overgebleven citroen met warm water, wrijf de citroen droog en rasp de schil er in dunne reepjes af. Pers de citroen uit. Verdeel het sap, de rasp en eventuele overige schijfjes citroen ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd over de kip en breng op smaak met zout en peper. Dien alles samen op.

Bron:
koken&genieten, januari 2015