In een van de vorige artikelen had ik het al over de heerlijke gerechten die de herfst en winter brengen en dit is er weer een. Ik weet nog heel goed dat we dit vroeger altijd bij het dessert met kerstmis kregen en ik vond het iedere keer een feestje. Zoals wel meer gerechten in deze periode van het jaar moet je geen haast hebben, want de peertjes moeten lekker lang stoven. Dus trek er een ochtend of middag, bijvoorbeeld in het weekend, voor uit, en het is het dubbel en dwars waard.

Afgelopen weekend vierde we een van de delen van de 5e verjaardag van ons zoontje. Mijn ouders en zusje kwamen op bezoek en zouden blijven eten. Een uitgelezen kans om een keer iets te maken wat ik niet zo snel zou maken voor alleen maar ons eigen gezinnetje. Ook deze stoofperen zijn niets iets dat je goed in kleine hoeveelheden kunt maken, maar nu met 5 volwassenen was het de moeite waard. Dus ik begon 's ochtends enthousiast met het schillen van een flink aantal peren. In de pan zetten, alle ingrediënten erbij, en lekker laten sudderen.

's Avonds lekker eten met mijn familie, en ik maakte vooral mijn zusje erg blij smile. Dit keer aten we ze simpel bij wat vla, maar ze zijn ook erg lekker met een bolletje ijs met slagroom.

 

Ingrediënten:
ca. 1 kg stoofperen
4 eetlepels (peren)suiker
scheutje bessensap of azijn (zelf heb ik appelazijn gebruikt)
stukje pijpkaneel
evt. 1 eetlepel aardappelzetmeel

Instructies:
Schil de peren, laat kleine peren heel, snijd grote peren in de helft of in vieren. Was de peren, zet ze in een pan. Voeg de (peren)suiker, bessensap of azijn, pijpkaneel en zoveel water tot de peren half onderstaan toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peren ca. 3 tot 4 uur zachtjes koken.

Als je het vocht wilt binden tot een sausje, haal dan de peertjes en pijpkaneel uit het vocht en bind het vocht met het aardappelzetmeel tot een dun sausje. Giet het sausje over de peren.

Bron: Meegekregen van mijn ouders