Een aantal maanden geleden had ik een periode dat ik helemaal weg was van het maken van hartige taarten en stond dat dus ook regelmatig op het menu. Net zoals zoveel van mijn kookfases, ging ook deze weer voorbij. Bij het maken van ons eetschema voor deze week dacht ik ineens weer aan die periode en besloot toch weer een keer een lekkere hartige taart te maken. Ik dus weer duiken in mijn grote archief met recepten, op zoek naar iets wat ons allemaal zou kunnen smaken, en zo vond ik dit recept van smulweb voor chicken and leek pie. Dit leek me echt een hele fijne simpele taart om te maken, ook omdat deze uitgaat van gekocht deeg in plaats van dat ik zelf deeg zou moeten gaan maken. 

Dus ging ik vol goede moed vanmiddag aan de slag. De voorbereidende werkzaamheden met de kip en de prei zijn vrij simpel. Ik hou van een beetje meer smaak aan mijn roomsaus, dus ik heb zelf de room een beetje warm gemaakt en er een stukje van een bouillonblokje aan toegevoegd. En dan volgt het grootste gedeelte van de taak, het uitrollen van het deeg en het bouwen van de taart. Ik heb altijd moeite met het goed uitrollen van deeg. Het word nooit mooi rond en het blijft krimpen, maar uiteindelijk heb ik iets wat er redelijk uitziet in de vorm zitten. Vervolgens vullen en je dan bedenken dat je ook het deksel nog moet uitrollen... Maar ook dat zit er uiteindelijk redelijk op. In de oven (als je die tenminste hebt voorverwarmd...) en dan wachten maar. Het uiteindelijke resultaat vond ik een mooie kleur hebben en ook de smaak was echt super. De bodem was alleen een beetje zompig, maar dat komt misschien omdat ik zonder na te denken gewoon het hele pakje kookroom heb gebruikt.

Het recept met mijn aanpassingen.

Ingrediënten:
1 pakje deeg voor hartige taart (450 gr)
300 gr kipfilet
zout en peper
2 preien
1 kleine ui
25 gr boter
2 eieren
250 ml kookroom light (hier zou ik dus in het vervolg maar de helft van gebruiken)
Een derde van een bouillonblokje

Instructies:
Haal de plakjes deeg uit de vriezer en laat rustig ontdooien. Doe in een (stoom) pan een klein laagje water en breng aan de kook. Bestrooi de kipfilets met zout en peper, en leg ze in het stoommandje of in een vergiet boven de pan kokend water. Dek de kip af en stoom in ca. 10 minuten gaar. Laat de kip iets afkoelen en snijd in plakjes.

Maak ondertussen de prei schoon en snijd in flinterdunnen ringetjes. Pel en snipper de ui fijn. Smelt de boter in een pan en smoor de prei in ca. 4 minuten beetgaar. Haal de prei van het vuur en schep het fijngesneden uitje erdoorheen. 

Splits een van de twee eieren in aparte kommetjes. Klop 2 eetlepels room door het eiwit. Maak de rest van de room warm in een klein pannetje en los het bouillonblokje erin op, laat even afkoelen. Klop de eidooier samen met het andere ei en het slagroommengsel door elkaar, voeg zout en peper toe.

Vet een taart- of springvorm van ca. 26 cm doorsnede in. Bestuif het aanrecht met bloem. Leg 6 plakjes deeg op elkaar en rol uit tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede. Bekleed de vorm met het deeg. Verdeel de helft van de prei over de bodem, leg er vervolgens de kip overheen en sluit af met de rest van de prei. Schenk het eidooier-roommengsel eroverheen. Rol de overige 4 plakjes deeg uit tot een ronde lap van ca. 26 cm doorsnede als deksel. Leg het deksel over de vulling en druk de rand zo decoratief mogelijk dicht. Maak in het midden een klein gaatje voor het stoom. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van de taart met het eiwit-roommengsel. Bak de taart net onder het midden van de oven in ca. 35-40 minuten goudbruin en gaar.   

Inspiratie: Smulweb