Ooit, lang, lang geleden is mijn liefde voor eten begonnen met Italiaans eten. Vanaf mijn puberteit heb ik regelmatig gerechten gemaakt, en zeker de eerste jaren waren dat vooral pasta's en lasagne's. Later ben ik ook meer gaan experimenteren met andere Italiaanse gerechten, zoals zelf pizza's maken, risotto's en ook vlees gerechten. Inmiddels maak ik gerechten van over de hele wereld, maar die eerste liefde voor Italiaans eten komt nog regelmatig boven, en dan ga ik weer eens op zoek naar iets lekker om te maken. 

Dit gerecht is niet puur Italiaans, maar heeft genoeg Italiaanse inspiratie waardoor ik het toch daaronder beschouw. Het is een soort gepimpte Italiaanse variant op wortels met aardappels en schnitzel, maar nog steeds heel handzaam als doordeweekse maaltijd omdat het in iets meer dan een half uur op tafel kan staan.

Ingrediënten (4 personen):
4 kalkoenschnitzels (à ca. 150 gr)
4-6 tl pesto (pot)
zout en peper
8 plakjes parmaham
1 bosje bospeen (ca. 750 gr)
1 citroen (biologisch)
een half bosje basilicum
2-3 el olie
een beetje suiker
2 el boter

Instructies:
Dep eventueel de kalkoenschnitzels droog en snijd ze doormidden. Klop de schnitzels eventueel platter. Bestrijk elke kalkoenschnitzel met pesto. Breng op smaak met zout en peper en beleg elke schnitzel met 1 plakje parmaham. Vouw elke schnitzel dubbel en steek vast met een cocktailprikker.

Snijd het loof van de wortels maar laat daarbij een klein beetje zitten. Schrap de wortels en halveer ze in de lengte. Kook de wortels 10-12 minuten in een pan met ruim kokend water met zout en suiker.

Was de citroen met eet water, wrijf hem droog en rasp de schil er fijn af. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Was het basilicum, schud het droog en pluk de blaadjes van de takjes.

Verhit de olie in een koekenpan. Bak er de kalkoenschnitzels portiegewijs 2-3 minuten per zijde in. 

Giet de wortels af. Bestrooi met 1-2 tl suiker en wentel er de wortel in tot hij karamelliseert. Roer de boter, het citroensap, de citroenschil en het basilicum door de wortels.

Neem de schnitzels uit de pan. Blus het braadvet af met 3-4 el water. Druppel het braadvet over de schnitzels. Serveer met de citroenwortels. Ik heb er zelf gebakken gnocchi bij gemaakt.

Bron: koken&genieten, juni 2014