Nu ik me even niet meer aan een dieet hoef te houden is er ook weer ruimte om wat meer te expirimenteren met recepten. Afgelopen week heb ik onder andere weer een van mijn grote heerlijkheden uit de kast gehaald: risotto. Dit keer met paddenstoelen. Het originele gerecht bevat niet de spekblokjes, die heb ik zelf toegevoegd.

Paddenstoelenrisotto

Ingredienten (4 personen):
1.5 groentebouillonblokje
8 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
2 sjalotten
2-3 el olie
250 gr risottorijst
200 ml droge witte wijn
300 gr gemengde paddenstoelen (bijv. champignons en cantharellen)
50 gr zongedroogde tomaten (in olie, pot)
0.5 bosje peterselie
75 gr Parmezaan (stuk)
zout en peper
125 gr spekblokjes

Instructies:
Los het bouillonblokje op in 750 ml kokend water. Laat er het eekhoorntjesbrood ca. 15 minuten in wellen en neem uit de bouillon. Pel en snipper de sjalotten.

Verhit 1-2 el olie in een pan. Fruit er de sjalot in. Fruit de rijst kort mee. Roer er de wijn en ca. een derde van de bouillon doorheen. Breng aan de kook en kook onafgedekt op laag tot middelhoog vuur tot de bouillon door de rijst is opgenomen. Roer beetje bij beetje de overige bouillon door de risotto. Kook de risotto in totaal 30-35 minuten.

Maak intussen de paddenstoelen schoon en snijd ze klein. Sniijd het eekhoorntjesbrood klein. Laat de tomaten uitlekken en snijd ze in reepjes.

Bak het spek in een droge pan knapperig. Neem uit de pan. Verhit eventueel 1 el olie in het bakvet. Bak er de paddenstoelen op hoog vuur in Voeg de tomaten en spek toe en bak kort mee. Breng op smaak met zout en peper. Roer twee derde van de Parmezaan en peterselie door de risotto. Roer het paddenstoelenmengsel erdoorheen. Breng de risotto op smaak en die op. Bestrooi met de overige Parmezaan.

Voeding: Per portie: 420 kcal, 15 gr eiwit, 12 gr vet, 53 gr koolhydraten

Bron: koken&genieten, oktober 2013