Toen ik het volgende recept op 24kitchen gemaakt zag worden wist ik precies dat ik dat het eerste weekend van december zou gaan maken als we vrienden op bezoek kregen. Afgelopen weekend was dat dus zo ver, en zo gezegd, zo gedaan. Ik had alleen geen vierkante, maar alleen een ronde vorm.

Gevuld speculaas

Ingredienten (16 stukken):

Speculaasdeeg:
500 gr bloem
2 tl bakpoeder
160 gr witte basterdsuiker
70 gr bruine basterdsuiker
270 gr koude boter
15 ml melk
1 ei
2 el speculaaskruiden

Amandelspijs:
250 gr amandelen
250 gr suiker
1 eiwit

Topping:
scheutje room en eidooier (eventueel alleen ei)
16 halve amandelen

Instructies:

Speculaasdeeg:
Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem. Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

Amandelspijs:
Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer. Voeg het eiwit toe en merg tot spijs.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen. Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier. rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg. Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee. Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg. Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.

Bak het gevulde speculaas ca. 45 minuten in de oven. Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.