Na een lange stilte kwam ik erachter dat koken toch een passie is die ik miste in mijn leven. Dus ik heb het koken weer opgepakt. Op vakantie in Oostenrijk heb ik een heerlijke stoofschotel met aardappelknoedels gegeten, en dat wilde ik graag ook een keer proberen. Dus na het zoeken in mijn uitgebreide recepten database kwam ik dit gerecht tegen uit het kookblad koken&genieten. De goulash was door de wortel wat zoeter ls dat ik verwacht had, maar desondanks was het wel heerlijk.

Goulash met aardappelknoedels

Ingredienten (4 personen):
750 gr uien
2 wortels
50 gr + 4 el boter
1 kg gemengd goulashvlees (rund en varken)
zout en peper
100 gr + 1-2 el + een beetje bloem
1 el tomatenpuree
250 ml donker bier
1 groentebouillonblokje
500 gr aardappels
nootmuskaat
50 gr griesmeel
1 ei
0.5 bosje peterselie

Instructies:
Pel de uien en snipper ze grof. Schrap de wortels, was ze en snijd ze in blokjes. Verhit 4 el boter in een braadpan en bak het vlees portiegewijs. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de uien en de wortels toe en bak ze kort mee.

Doe al het vlees terug in de pan en bestrooi met 1-2 el bloem. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg het bier, 500 ml warm water en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten smoren.

Was de aaardappels en kook ze afgedekt ca. 20 minuten. Laat de aardappels schrikken onder koud stromend water en schil ze.

Druk de warme aardappels door een aardappelpers of stamp ze fijn. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Voeg het griesmeel, 100 gr bloem, 25 gr boter en het ei toe. Kneed alles met de deeghaken van de mixer kort door elkaar, het deeg blijft heel zacht. Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem en vorm met bebloemde handen een rol van het aardappelmengsel. Verdeel de rol in 8-10 stukken en vorm er ballen van.

Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook. Kook de aardappelknoedels in ca. 15 minuten gaar op laag vuur.

Was de peterselie en snijd hem in reepjes. Breng de goulash op smaak met zout en peper. Neem de knoedels met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze in een schaal. Smelt 25 gr boter, voeg de peterselie toe en bedruppel de aardappelknoedels met de peterselieboter. Serveer met de goulash. Lekker met een groene salade.