Op het werk heb ik afgelopen week min collega's getrakteerd op een zelfgebakken citroencake. Het is een redelijk simpel gerecht om te maken, maar geeft door de glazuur en nootjes toch net iets meer als een standaardcake. In mijn oven moest de cake een stuk langer voordat hij gaar was, dus ik zou aanraden om dat ondanks de aangegeven tijd goed te controleren. De smaak geweldig, en de cake is tot de laatste kruimels op gegaan.

Citroencake

Ingredienten:
250 gr + een beetje zachte boter
200 gr + een beetje bloem
200 gr + 3 el suiker
1 zakje vanillesuiker
geraspte schil en sap van 1 citroen
zout
4 eieren
50 gr maizena
2 tl bakpoeder
2 el hazelnoten
150 gr poedersuiker

Instructies:
Vet een cakevorm (ca. 25 cm lang, minimaal 1.5 liter inhoud) en bestrooi hem met een beetje bloem. Roer 250 gr boter, 200 gr suiker, de vanillesuiker, de geraspte citroenschil en een snufje zout romig. Roer de eieren een voor een erdoorheen. Meng 200 gr bloem, de maizena en het bakpoeder door elkaar en roer het bloemmengsel portiegewijs kort door het eimengsel. Verwarm de oven voor (150-175 graden).

Verdeel het beslag over de cakevorm. Bak ca. 50 minuten in de oven. Laat de cake ca. 15 minuten in de vorm afkoelen.

Stort de cake uit de vorm, prik met een houten spies meerdere gaatjes in de cake en bedruppel de cake, op 3 el na, met het citroensap. Laat de cake afkeolen op een rooster.

Snijd de hazelnoten in dunne plakjes. Rooster in een droge pan en lat ze afkoelen. Meng voor het glazuur de poedersuiker en 3 el citroensap door elkaar en verdeel het glazuur over de cake. Strooi de  hazelnoten erover. Laat het glazuur drogen.

Bron: kookblad koken&genieten