Vandaag weer een nieuw recept uitgeprobeerd. Een recept wat al heel lang op het lijstje staat om uit te proberen, maar het was er nog nooit eerder van gekomen. 
Uit het kooktijdschrift Koken&Genieten van Februari 2014 stond dit Kruidige Gehaktpannetje. Zelf heb ik er voor gekozen om de ciabatta niet tot croutons te verwerken, maar gewoon lekker te dopen in de saus.

 

Ingrediënten (6 personen):
500 gr broccoli
200 gr wortel
4 lente-uitjes
1 teentje knoflook
150 gr gerookt spek (stuk)
6-7 el olijfolie
750 gr half-om-half gehakt
1 el paprikapoeder
3 el tomatenpuree
800 gr gepelde tomaten (blik)
1 groentebouillonblokje
zout en peper
een beetje suiker
2 tl gedroogde oregano
200 gr ciabatta
evt. verse oregano om te garneren

 

Instructies:
Maak de broccoli schoon en verdeel hem in kleine roosjes. Schil de stam van de broccoli en snijd hem in plakken. Schrap de wortels en snijd in kleine blokjes. Maak de lente-uitjes schoon houd het donkergroene deel apart en snijd de overige lente-ui in ringen. Pel en snipper de knoflook. Snijd het spek in repen.

Verhit 1 el een grote pan. Bak het spek er krokant in. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Bak de wortels, de lente-ui en de knoflook kort mee. Voeg het paprikapoeder en tomatenpuree toe en bak ze kort mee. Voeg de tomaten inclusief sap en 1 liter water toe. Druk de tomaten wat kleiner. Breng het geheel aan de kook. Roer het bouillonblokje erdoorheen. Breng op smaak met zout, peper, suiker en de gedroogde oregano. Kook ca. 10 minuten op laag vuur. Voeg de broccoliroosjes en de stronk toe en kook 5-7 minuten verder.

Snijd intussen de ciabatta in blokjes. Verhit 5-6 el olie portiegewijs in een grote pan. Bak de ciabattablokjes in twee porties rondom goudbruin. Breng het gehaktpannetje goed op smaak met zout en peper. Snijd de overige lente-ui schuin in ringen. Bestrooi het gehaktpannetje met de croutons, de lente-ui en eventueel verse oregano. 

 

Bron:
koken&genieten, februari 2014