Dit weekend heb ik weer ge-expirimenteerd met 2 nieuwe recepten uit mijn grote verzameling. Dit is de eerste die wij afgelopen zaterdag hebben gegeten. Het originele recept komt uit het kookboek Fast, fresh, simple van Donna hay, maar ik heb er mijn eigen twist aan gegeven. Ook heb ik er wat extra groenten in de vorm van gewokte Chinese kool bij gegeten.

Eenpansgerecht van Chinese Kip

Ingredienten (2 personen):
750 ml kippenbouillon (ikzelf heb gewoon van een blokje genomen)
6 plakjes gemberwortel
4 tenen knoflook, gehalveerd
1 lange groene peper, in ringetjes (ik had nog een rode, dus die heb ik gebruikt)
300 gr pandanrijst
4 kippendijen van 125 gr, ontbeend en gehalveerd (zelf heb ik 400 gr kalkoenfilet in plakjes van ca. 1 cm gesneden)
4 stengeluitjes, in lengteplakjes (ringetjes waren goed voor mij)
2 handjes korianderblaadjes
sojasaus, voor erbij

Instructies:
Breng bouillon, gember, knoflook, en groene peper in een diepe koekenpan of wok (met deksel) op hoog vuur aan de kook. Voeg de rijst toe en roer een keer goed, om de rijst goed pver de bodem te verdelen.

Voeg als de bouillon weer kookt de kip toe. Doe het deksel op de pan, draai het vuur lag en kook 20 minuten, of tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen en de kip gaar is. Leg er de ui en koriander op en geef er sojasaus bij.

Wat eten we vanavond? Dat is een vraag die ik mezelf vaak stel. Gelukkig heb ik een uitgebreide verzameling aan recepten waar ik uit kan kiezen. Gisteren was weer eens zo'n dag dat ik me die vraag stelde, dus ging ik weer eens kijken in mijn verzameling, en kwam ik een recent recept tegen wat ik heb gezien op 24kitchen. Een beetje aangepast naar mijn wensen door de mozzarella te vervangen door op gevoel wat Parmezaanse kaas toe te voegen. Dit was het resultaat:

Romige Hampasta

Ingredienten (4 personen):
300 gr fusilli
1 broccoli
1 rode ui
1 teentje knoflook
olijfolie
250 gr kastanjechampignons
1 aubergine
300 gr achterham (1 cm dik) (zelf heb ik hamblokjes gebruikt)
250 ml kookroom
1 bol mozzarella (zelf heb ik dit vervangen door wat geraspte Parmezaanse kaas naar smaak)
zout en peper

Instructies:
Kook de pasta gaar volgens de bereidingswijze van de verpakking. Breng een pan met water aan de kook. Snijd de broccoli in roosjes en kook de broccoli in ca. 5 minuten beetgaar. Giet de broccoli af.

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en de knoflook ca. 3 minuten. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de aubergine en ham in blokjes.

Bak de champignongs, aubergine en de ham op hoog vuur in ca. 5 minuten mee met de ui en knoflook. Schenk de kookroom op de groenten en laat ca. 5 minuten inkoken.

Breek de mozarella in stukjes en voeg de mozarella en de broccoli toe aan de groete (dit is het punt waar ik mijn kaas ook heb toegevoegd), roer goed door en laat ca. 2 minuten meekoken. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de pasta over borden en schep de romige groente erover.

Afgelopen heb ik weer eens iets lekkers gebakken. Ik wilde brownies maken, maar gezien mijn kleine oven en gebrek aan platte bakplaat, werd het een soort brownie-taart, op basis van een recept van 24kitchen.nl.

Brownie-taart

 

Ingredienten:
250 gr pure chocolade
200 gr zachte boter
4 eieren
300 gr suiker
500 ml melk
150 gr zelfrijzend bakmeel
20 gr cacaopoeder
mespuntje zout
70 gr ongezouten pecannoten

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de chocolade au bain-marie en roer de boter erdoor. Klop in een kom de eieren en de suiker romig en roer de melk erdoor. Meng het zelfrijzend bakmeel met de cacao en zout. Roer het bakmeel door het eimengsel en meng door de chocolade.

Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag in de bakvorm en strooi de noten erover. Bak de brownie in de oven in ca. 45 minuten gaar.

Doordat ik een springvorm in plaats van bakvorm heb gebruikt. Was mijn brownie gaar door hem op 150 graden te bakken voor 1,5 uur.

Naar inspiratie van een Conimex recept heb ik vanavond het volgende voor mezelf gemaakt.

Ingredienten (gemaakt voor 1 persoon):
1 kipfilet (uiteindelijk een beetje veel voor 1 persoon)
5 asperges
2 el amandelschaafsel
scheutje wok olie
1 zakje woknoedels (klaar om te wokken)
3-4 el lemongrass-chili woksaus
handje peterselie, fijngehakt

Instructies:
Snijd de kip in blokjes. Schil de asperges en snijd in schuine plakjes. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin en laat ze op een bord afkoelen.

Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en roerbak hierin kip met de asperges 10 minuten. Voeg de noedels en de woksaus toe en warm goed door. Schep het amandelschaafsel erdoor. Schep op een bord, bestrooi met peterselie.

Vandaag weer eens lekker bezig geweest. Ik heb zelf tortellini gemaakt. Daarvoor heb ik inspiratie gebruikt uit de kookworkshop die ik recentelijk gevolgd heb, maar ook van recepten uit een kooktijdschrift en uit het kookboek van Donna Hay. Het resultaat was het volgende:

 

Ingredienten (4 personen):

Pasta deeg:
240 gr semolino
100 gr bloem
2 - 3 eieren
eetlepels olie
zout
water

Tortellini vulling:
250 gr half-om-half gehakt
1 tl paneermeel
zout en peper
3-4 el melk
1 ui
1 teentje knoflook
1 ei, losgeklopt

Over pasta:
4 el citroensap
4 el olijfolie
2 kipfilets
2 handjes basilicumblaadjes, in reepjes
zout en peper
fijngeraspte Parmezaanse kaas

Instructies:

Meng alle ingredienten voor het deeg, kneed het vervolgens tot een soepel deeg. Voeg waar nodig extra bloem (als het deeg te nat is) of extra ei/olijfolie (als het deeg te droog is) toe. Nadat het een mooi glad deeg is geworden, even laten rusten in de koelkast.

Pel ondertussen voor de gehaktvulling de ui en de knoflook. Hak de ui fijn en snipper de knoflook, Kneed het ui en de knoflook samen met de melk en het paneermeel door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper.

Rol het deeg met behulp van een pasta machine of met een deegroller op een beetje bloem dun uit. Steek met een ronde steekvorm (of iets anders ronds) rondjes uit het deeg. Leg aan een kant van de cirkel een kleine hoeveelheid (ongeveer 1tl, maar afhankelijk van de grote van de cirkels) van de vulling. Laat de randen vrij, bestrijk deze met het losgeklopte ei en vorm halve cirkels, druk stevig aan, eventueel met behulp van een vork. Breng de uiteinden van de halve cirkel naar elkaar en druk stevig aan, met eventueel nog een beetje ei.
Kook de tortellini portiegewijs in ruim kokend water met een beetje zout, totdat de vulling en de pasta gaar zijn.

Kook de kipfilets in ruim kokend water met wat zout gaar (ca. 20 minuten), en snijd de kip in reepjes. Meng het citroensap en olijfolie in een kom. Roer de dressing met de basilicum zout en peper samen met de kipfilet door de pasta en schud goed om. Geef er Parmezaanse kaas en een plakje citroen bij.