Een receptje wat ik vrij recentelijk gemaakt heb. De pesto van waterkers is even wennen, maar gemengd met de pasta heel erg smakelijk. Zelf heb ik er nog een tartaartje bij gegeten. Het recept komt uit de koken&genieten special, pasta toppers 2

Farfalle met tomaten en waterkers

Ingredienten (4 personen):
3 el hazelnoten
1 bosje waterkers (ca. 50 gr, evt. vervangen door basilicum)
40 gr Parmezaan (stuk)
ca. 8 el olijfolie
zout en peper
500 gr farfalle
1 bosje lente-ui
250 gr kerstomaten

Instructies:
Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge pan goudbruin. Laat de hazelnoten afkoelen. Was de waterkers, schud hem droog en hak hem grof. Rasp de helft van de Parmezaan. Pureer de geraspte Parmezaan kort met de waterkers, de hazelnoten en ca. 6 el olie. Breng op smaak met zout en peper.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout.

Maak de lente-ui scoon en snijd hem schuin in ringen. Was de kerstomaten. Bak de toamten rondom 4-5 minuten in 2 el olie. Bak de lente-ui kort mee. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af en laat hem uitlekken. Meng de pasta met het tomatenmengsel en de waterkerspesto. Rasp de rest van de Parmezaan eroverheen.

Afgelopen zomer heb ik samen met mijn zusje Bianca lekker voor onszelf gekookt. Zij kwam aan met het volgende toetje, wat zoet was, maar daar hou ik wel van :).

Eton mess van Bianca

Ingredienten (3-4 personen):
4 (grote) meringues
500 gr aardbeien
1 zakje vanillesuiker
250 ml slagroom
scheutje melk
beetje suiker

Instructies:
Pureer een handje aardbeien samen met een scheutje melk en wat suiker tot een gladde puree. Verdeel dit sausje over de rest van de aardbeien, zodat de aardbeien kunnen marineren.

Klop de slagroom met een zakje vanillesuiker stevig (niet helemaal stijf). verkruimel de meringues grof boven de slagroom. Schep er het aardbeienmengsel doorheen. Verdeel over borden.

Ik had wat mascarpone over van het maken van de tiramisu, en daar heb ik het volgende recept bij gevonden. Het vlees was heerlijk, maar de pasta viel niet bij iedereen in de smaak. Zelf vond ik het wel heerlijk smaken, dus bij deze het recept. Het recept komt uit het kooktijdsachrift Koken&Genieten, augustus 2012

Citroenpasta met varkensmedaillons

Ingredienten:
2 citroenen
1 ui
1 teentje knoflook
3 el boter
125 ml witte wijn (evt. vervangen door 125 ml water)
250-300 ml slagroom
100 gr mascarpone
zout en peper
suiker
ca. 2 el maizena
ca. 50 gr rucola
4-5 takjes basilicum
300 gr pasta (bijv. tagliatelle)
2 varkensfilets (a ca. 300 gr)
2-3 el olijfolie

Instructies:
Was 1 citroen onder heet water en wrijf hem droog. Rasp de schil fijn eraf en pers de ciroen uit. Pel en snipper de ui en knolook. Verhit 1 el boter in een pan en fruit de ui en de knoflook. Blus af met de wijn en de slagroom, breng aan de kook en en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Smelt de mascarpone in de saus en roer de geraspte citroenschil erdoorheen. Breng op smaak met 2-3 el citroensap, zout, peper en wat suiker. Bind de saus met de maizena en breng hem aan de kook.

Was de rucola en pluk de blaadjes eventueel kleiner. Was de basilicum en pluk blaadjes van de takjes. kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout.

Dep eventueel het vlees droog en snijd het in dunnen medaillons. Verhit de olie in een pan en abk de medaillons portiegewijs ca. 1 minuut per kant op hoog vuur. Breng op smaak met zout en peper en neem het vlees uit de pan. Verhit 2 el boter in het bakvet, voeg 1-2 el citroensap toe en wentel het vlees erin.

Giet de pasta af. Meng de pasta met de rucola, de basilicum en de saus en serveer hem met de varkensmedaillons. Snijd de overige citroen in partjes en garneer de pasta met de partjes citroen.

Een gerecht wat ik al verschillende keren gemaakt he. Het is snel, het is lekker en ook de volgende dag nog goed op te warmen. Kortom alles wat ik makkelijk vind in een ddordeweeks gerecht. Ik weet niet precies waar ik dit gerecht vandaan heb, maar ik vermoed van de Conimex website of wokmail.

Currynoedels met spitskool en ham

Ingredienten (2 personen):
3 el ketjap manis
1 kleine spitskool
200 gr ananasstukjes (blik)
150 gr hamblokjes
125 gr woknoedels
2,5 tl kerrie (djawa)

Instructies:
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Trek ze an een minuut met twee vorken uit elkaar. Giet ze af in een vergiet, spoel ze met koud water en laat ze goed uitlekken.

Was en snijd ondertussen de kool in reepjes. Laat de ananasstukjes goed uitlekken. Laat een grote wok goed heet worden, schenk er wat wokolie in en roerbak hierin de koolreepjes en de kerrie een minuut of 3. Schep de afgekoelde noedels en de hamblokjes erdoor en roerbak nog eens 3 minuten. Meng dan de ananasstukjes en de ketjap erdoor en schep alles nog een keer goed door elkaar.

Dit heb ik gemaakt toen ik een keer iets anders dan anders wilde maken. Het was even uitzoeken, en best wel spannend toen ik ging proeven, maar het smaakte fantastisch. Het is gemaakt naar een recept dat ik heb gevonden op 24kitchen.nl, en ik heb het geserveerd met rijst.

Boboti

Ingredienten (4 personen):
1 ui
1,5 el zonnebloemolie
1 el paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl suiker
200 gr gepelde tomaten
2 appels
1 klein blikje tomatenpuree
1 el rode wijnazijn
1 el worcestersaus
1 el abrikozenjam
1 kg gehakt (zelf heb ik maar 500 gr gebruikt)
1,5 sneetje brood
125 ml melk
zout en peper
1 ei
3 laurierblaadjes

Instructies:
Pel en snipper de ui, bak in zonnebloemolie. Voeg het paprika-, kerrie- en gemberpoeder, cayennepeper, suiker en zout bij de ui en bak dit mengsel 2 tot 3 minuten. Schil de appels en snijd in blokjes. Neem het uimengsel van het vuur en roer de tomaten, appelblokjes, tomatenpuree, wijnazijn, worcestersaus en jam hier doorheen. Zet terug op het vuur, breng aan de kook en laat 2-3 minuten zachtjes koken.

Voeg dan het gehakt bij het mengsel en rul het grof, roer alles goed door elkaar. Snijd de korsten van het brood en snijd in blokjes. Week een paar minuten in de melk. Knijp het brood uit (de melk bewaren) en voeg dit bij de tomaten-gehaktsaus. Laat de saus ca. 30 minuten, af en toe roerend, zachtjes koken tot het meeste vocht verdampt is.

Breng de saus op smaak met zout en peper en schep over in een ovenvaste schaal. Klop de eieren met de melk los en schenk dit mengsel over het gehakt. De bovenkant van het eimengsel garneren met de laurierblaadjes. Verhit het gerecht 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot het ei gestold is.