Dit gerecht zag mijn man voorbij komen op 24kitchen en leek hem erg lekker. Hij heeft het toen eerst een keer voor mij gemaakt, en het smaakte uitstekend.

Scaloppine alla pizzaiola

Ingredienten (4 personen):
4 teentjes knoflook
1 bosje basilicum
200 gr gepelde tomaten
olijfolie
2 tl oregano
zout en peper
zonnebloemolie
4 varkensschnitzels (a ca. 100 gr)
2 bollen mozzarella

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snijd de knoflook. Pluk de basilicum en snijd de toamten in blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de knoflook. Voeg de basilicum, tomaten en de helft van de oregano toe. Kook ca. 15 minuten op laag vuur, breng op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur.

Verhit zonnebloemoilie in een braadpan en bak de schnitzels in ca. 5 minuten om en om goudbruin. Verdeel de helft van de tomatensaus over de ovenschaal en leg de schnitzels erop. Snijd de mozzarella in plakjes en bedek het vlees ermee. Schenk de rest van de tomatensaus erover en strooi de resterende oregano erover. Breng op smaak met peper en bak ca. 15 minuten in de oven.

Ik hou ervan opm eens in de zopveel tijd een stoofgerecht klaar te maken op een regenachtige weekenddag. Je zet het in de middag op en als je 's avonds wilt gaan eten is het klaar. Aangezien wij ook erg weg zijn van Italiaans eten heb ik deze variant aangegrepen om deze twee dingen te combineren.

Sappig Italiaans stoofvlees

Ingredienten (4 personen):
500 gr runderriblappen, in blokjes
2 tl Italiaanse kruiden
3 el olijfolie
10 sjalotten, gepeld en gehalveerd
400 gr tomaten op sap (blik)
100 ml rode wijn
300 gr spaghetti
1 runderbouillonblokje

Instructies:
Bestrooi de rundvleesblokjes met Italiaanse kruiden. Verhit in een grote braadpan de olie. Bak de blokjes rondom aan tot ze bruin zijn en voeg dan de sjalotten toe. Bak deze ca. 3 minuten al omscheppend mee.

Roer de knoflook erdoorheen en bak 2 minuten mee. Voeg de tomaten met sap, 100 ml water en de rode wijn toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng het geheel aan de kook en laat het stoofvlees afgedekt ca. 2 uur stoven.

Serveer het stoofvlees met spaghetti. Lekker met Parmezaanse kaas en een groene salade.

Ook dit is een recept dat ik eigenlijk gelijk wilde maken toen ik het las in het blad Koken&Genieten van juni 2012. Ik heb het klaargemaakt en het is iets wat ik zeker nog vaker voor mezelf zal maken.

Pasta met sperziebonen en ragout

Ingredienten (4 personen):
10 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
500 gr sperziebonen
5-6 takjes tijm
1 ui
400 gr rundvlees
60 gr Parmezaan (stuk)
zout en peper
350 gr tagliatelle
2-3 el olie
2 el bloem
300 ml melk
1 groentebouillonblokje

Instructies:
Spoel het eekhoorntjesbrood af, hak eventueel grof en week het ca. 20 minuten in 300 ml heet water. Maak de sperziebonen schoon. Was de tijm en ris de blaadjes van de takjes. Pel en snipper de ui. Dep eventueel het vlees droog en snijd in reepjes. Rasp de Parmezaan.

Kook de sperziebonen ca. 15 minuten in water met wat zout. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout.

Verhit 1-2 el olie in een grote pan en bak het vlees portiegewijs op hoog vuur. Breng op smaak met zout en peper en neem uit de pan. Verhit 1 el olie in het bakvet en fruit de ui en de tijm. Bestrooi met de bloem en bak hem kort mee. Roer het eekhoorntjesbrood samen met het inweekwater, de melk en het bouillonblokje erdoorheen. Breng aan de kook en laat ca. 5-10 minuten koken op laag vuur.

Voeg het vlees toe en verwarm het in de saus. Roer de helft van de Parmezaan erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Giet de sperziebonen en de pasta af en meng de sperziebonen door de ragout. Serveer de ragout met de tagliatelle en bestrooi met de overige Parmezaan.

Een andere gerecht dat ik ooit ergens gevonden heb (weet niet meer precies waar). Redelijk makkelijk te maken en geschikt voor een doordeweekse dag. Het recept zegt penne, maar ik heb macaroni gebruikt. Ik had nog wat Parmaham in huis, en die heb ik ook nog door de pasta gemengd.

Penne met groenten en walnoten

Ingredienten (4 personen):
300 gr penne
600 gr broccoli, in roosjes
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
200 gr doperwten
50 gr walnoten
Parmezaanse kaas

Instructies:
Kook de pennen in ruim kokend water met zout volgens de aanwijzingen gaar. Kook de broccoli in 8 minuten beetgaar. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de knoflook zonder te kleuren. Voeg de erwten toe en bak 4 minuten. Giet de pasta af. Schep de pasta met de broccoli en de noten bij de erwten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de pasta op 4 borden en bestrooi met wat Parmezaanse kaas.

Dit recept komt uit het kookboek Fast, fresh, simple van Donna Hay. 4Het is een lekker simpel gerecht wat snel klaar is. Ideaal na een lange dag werken.

Pasta met citroen, kip en basilicum

Ingredienten:
200 gr spaghetti
2 el citroensap
2 el olijfolie
25 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 gekookte kipfilet van 200 gr, in reepjes
handje basilicumblaadjes, in reepjes
zeezout en grofgemalen zwarte peper

Instructies:
Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Laat uitlekken en het houd het warm in de pan. Meng intussen citroensap, olie en kaas in een kom. Voeg toe aan de pasta, met kip, basilicum, zout en peper, en schud goed om. Dien onmiddelijk op.