Na een tijdje radiostilte, door een druk programma en weinig thuis eten, is het weer eens tijd voor een receptje. Vanavond heb ik iets gemaakt uit het kookboek van Donna Hay: Fast, Fresh, Simple. Ik vond het echt heerlijk en is heel erg simpel om te maken.

Pasta met garnalen en knoflook


Bereidingstijd: 15 minuten
Ingredienten (2 personen):

200 gr engelenhaarpasta of spaghetti
45 gr boter
1 el olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
1 tl chilivlokken
1 el citroenschil
12 grote rauwe garnalen, in de lengte gehalveerd
1 el citroensap
handje bladpeterselie, grof gescheurd
zout en peper

Instructies:
Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Laat uitlekken en houd het warm in de pan. Verwarm intussen een koekenpan op matig hoog vuur. Voeg boter en olie toe en verwarm tot de boter is gesmolten.

Voeg, knoflook, chilivlokken en citroenschil toe en bak 2 minuten. Voeg de garnalen toe en bak al roerend 3 minuten mee, of tot ze gaar zijn. Voeg pasta, citroensap, peterselie, zout en perper toe en schud goed om. Geef er een eenvoudige groene salade bij.

Gisteren kregen we bezoek, en dus leek het me een goed idee om ook weer eens een taart te maken. Ik heb gekozen voor de mango-kwarktaart omdat ik die zelf graag eens wilde proberen :). Door mijn 'geweldige' oven, heb ik in tegenstelling tot het recept alleen een bodem, en niet een bodem en een deksel.

Mango-Kwarktaart

Ingredienten:
3 eieren
zout
225 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
50 gr bloem
50 gr maizena
1 tl bakpoeder
8 blaadjes gelatine
3 rijpe mango's (ca. 1,2 kg)
750 gr magere kwark
geraspte schil en ca. 5 el sap van 1 citroen
400 ml slagroom
poedersuiker om te bestrooien

Instructies:
Verwarm de oven voor (150-175 graden). Bekleed de bodem van een springvorm (26 cm doorsnede) met bakpapier. Splits de eieren. Klop het eiwit met 3 el koud water en een snufje zout stijf en voeg daarbij geleidelijk 75 gr suiker en 1 zakje vanillesuiker toe. Klop de eidooiers een voor een erdoorheen. Zeef de bloem, de maizena en het bakpoeder erboven en spatel alles door elkaar. Strijk het beslag in de vorm. Bak de taartbodem 25-30 minuten in de oven en laat afkoelen.

Week de gelatine in koud water. Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in brede parten van de pit. Snijd de mango in blokjes. Snijd de taartbodem horizontaal door en sluit de rand van de springvorm om de onderste bodem. Roer de kwark, 150 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker en de geraspte citroenschil door elkaar. Klop de slagroom stijf.

Knijp de gelatine uit en los hem in een pan op laag vuur op. Roer 4 el citroensap en 1 el van het kwarkmengsel door de gelatine en roer het gelatinemengsel door de rest van het kwarkmengsel. Spatel eerst de slagroom en daarna 75% van de mango (400-450 gr) erdoorheen. Strijk het mengsel over de onderste bodem en leg de andere bodem er bovenop. Zet de taart 1 nacht in de koelkast.

Bestrooi de taart met poedersuiker. Pureer de rest van de mango en breng op smaak met 1 el citroensap. Serveer de mangosaus bij de taart.

Voor het eten van vanavond had ik geen vooropgesteld plan. In de supermarkt zag ik mosselen liggen, en daar had ik wel trek in. Thuis heb ik daar mijn eigengemaakte aardappelkroketjes uit de vriezer bij gebakken. Van de bleekselderij die ik nog had van een vorige keer heb ik ter plekke iets verzonnen met van alles wat ik nog had.
Het resultaat:

Mosselen

De mosselen standaard klaar gemaakt met soepgroenten, knoflook, sambal, water en een scheutje witte wijn.

Mijn eigen gemaakte aardappelkroketjes, waar ik op een later moment het precieze recept van zal plaatsen

 

De surprise van vandaag was mijn eigen gemaakte stoofpotje.

Ingredienten:
Paar stengels bleekselderij
1 ui
1 teentje knoflook
olie
4-5 zongedrooge tomaatjes (olie)
0,5 bouillonblokje
scheutje witte wijn

Instructies:

Snijd de stengels bleekselderij in reepjes. Pel en snipper de ui. Pel en snipper de knoflook. Laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken en snijd ze in stukjes.

Verhit olie in een pan (met deksel). Bak de knoflook en de ui aan. Voeg de stukjes tomaat toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bleekselderij toe en bak 2 minuten mee. Voeg een scheutje wijn, 250 ml water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en laat 10 minuten op laag vuur sudderen.

Voor het serveren heb ik een gedeelte van het vocht afgegoten, anders is het erg nat.

Gisteren hebben we weer een gerecht gegeten wat we al vaker op hebben. Het is makkelijk om te maken en de rijst is op zichzelf al zo lekker dat er geen saus nodig is. De recept voor de rijst gebruik ik ook vaak in combinatie met andere ingredienten zoals een lekker stukje vis met worteltjes. De kruiding van de rijst heb ik qua hoeveelheden wat aangepast naar onze wensen, dus die wijkt wat af van wat hieronder vermeld staat,

Ingredienten (4 personen):
300 gr pandanrijst
Zout en peper
2 Courgettes
1 Sjalot
2 teentjes Knoflook
2 el Olie
2 el Boter
0,5 tl Kerrie
0,5 tl Paprikapoeder
ca. 250 gr gerookte kipreepjes (of 1 gerookte kipfilet)
3 el Slagrrom

Instructies:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Was ondertussen de courgettes en snijd ze in reepjes. Snijd eventueel de gerookte kipfilet in reepjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook.

Giet de rijst af en laat hem ca. 4 minuten droogstomen. Verhit de olie en 1 el boter in een pan en fruit er de sjalot en de knoflook in. Voeg na 1 minuut de kerrie en het paprikapoeder toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de rijst toe en bak hem op matig vuur ca. 8 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit 1 el boter in een pan en bak er de courgettereepjes in. Voeg na ca. 2 minuten de gerookte kipreepjes en de slagroom toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Bron: koken&genieten

Na de expirimenten van de afgelopen weken, en het gebruik van verschillende soorten keukens van Oosters tot Italiaans, vandaag weer eens iets oer-Hollands. Hachee met rode kool en gekookte aardappelen.

Hachee met Rode Kool

Het recept voor de rode kool volgt nog een keer, maar hierbij alvast het recept voor de hachee.

Ingredienten:
500 gr hacheevlees
olie/boter
3-4 uien
1 rundvleesbouillonblokje
2-3 laurierblaadjes
water

Instructies:
Het hacheevlees in stukjes snijden. De uien in halve ringen snijden.
Verwarm de boter of olie in een hapjespan. Braad het vlees aan de pan. Voeg de uien toe en bak kort mee.
Voeg water toe tot het vlees net onder water staat. Vervolgens de laurierblaadjes en het bouillonblokje toevoegen. Deksel op de pan en 2,5 tot 3 uur wachten.

Voor de werkende mens. Dit is ook heel goed een avond van te voren te maken. De volgende dag alleen even opwarmen en smullen maar.