Gisteren een heerlijk gerecht gemaakt uit het kookblad Koken&Genieten van Juni 2012. Geinspireerd op de hartige pannenkoeken die we laatst op hebben bij een pannenkoekenhuis. Ik dacht dat kan ik thuis ook maken. Het smaakte heerlijk en is een aanrader als je van bolognese houdt, maar toch een keer iets anders wilt als pasta. En natuurlijk is er genoeg mee te varieren.

Plaatpannenkoek bolognese

Ingredienten (4 personen):
100 gr bloem
4 eieren
100 ml melk
zout en peper
5 el mineraalwater met koolzuur
2 uien
1 el olie
500 gr rundergehakt
paprikapoeder
500 gr tomaten
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
100-150 gr geraspte kaas
basilicum om te garneren

Instructies:
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schuif hem in de oven. Verwarm de oven voor (175-200 graden). Roer de bloem, de eieren, de melk, zout en peper glad. Roer het mineraalwater erdoorheen.

Pel en snipper de uien. Verhit de olie in een grote pan en bak het gehakt al roerend. Voeg de uien toe en bak ze kort mee. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.

Neem de bakplaat uit de hete oven en giet het beslag direct op de bakplaat. Bak de pannenkoek 3-4 minuten voor. Was de tomaten en snijd ze in plakken. Neem de pannenkoek uit de oven.

Beleg de pannenkoek met de tomaten en bestrooi met de Italiaanse kruiden. Verdeel eerst het gehakt en dan de kaas over de pannenkoek en bak hem ca. 15 minuten verder in de oven. Neem uit de oven, garneer met basilicum en snijd de plaatpannenkoek in stukken.

In aanloop naar de kerstdagen heb ikzelf altijd behoefte aan wat simpele gerechten. Afgelopen week heb ik deze speciale kipburgers gemaakt. Heerlijk om zo op een avond op te eten, maar ik denk in een iets kleinere hoeveelheid ook goed te eten als lunch. Het recept komt uit het kookboek Fast, fresh, simple van Donna Hay. Ik heb er zelf wat gehalveerde cherrytomaatjes toegevoegd als extra groenten.

Kipburger met gerookte chili

Ingredienten (2 personen):
1 el olijfolie
1 tl pimenton (gerookte paprikapoeder)
1 tl gedroogde chilivlokken
2 kipfilets van 200 gr, bijgesneden en in lengteplakken
2 pistoletjes, opengesneden
rucolablaadjes, voor erbij
85 gr kant en klare goede mayonaise
1 el citroensap

Instructies:
Meng voor de citroenmayonaise de mayonaise en het citroensap in een kom. Meng olie, paprikapoeder en chili en schenk over de kip. Verwarm de barbecue of een grillpan op hoog vuur voor.

Grill de kip 2 minuten aan iedere kant, of tot hij gaar is. Besmeer het brood met citroenmayonaise en leg er voor het opdienen de rucola en kip op.

vaak gemaakt, het recept tomatensoep wat ik van mijn ouders heb meegekregen. Het is een heerlijke lichte soep, waar je naar eigen behoefte nog allerlei zaken aan kunt toevoegen (balletjes, vermicelli), maar ook zo al heel erg lekker.

Tomatensoep

Ingredienten:
1 ui
1 winterwortel
1 bosje selderij
2 laurierblaadjes
1,5 kg tomaten
1 kruidenbuiltje
3 bouillonblokjes

Instructies:
Zet 1,5 liter water met tomaten, gesneden wortel, laurierblad, gesneden ui, bouillonblokjes en eventueel kruidenbuiltje op en laat alles in ca. 1 uur gaar koken. Draai alles behalve laurierblaadjes en kruidenbuiltje door een pureerzeef. Voeg de fijngesneden selderij toe (en eventuele balletjes en vermicelli). Kook nog 10 minuten.

Altijd als we friet halen bij de frietboer, halen we daar een bakje stoofvlees bij. Omdat we dat zo lekker vinden ben ik op zoek gegaan hoe ik dat zelf zou kunnen maken. Ik vond een recept op 24kitchen.nl en het onderstaande is het resultaat. Het is heerlijk en als je zin heb in friet met stoofvlees en de tijd hebt om dit maken is het echt heel erg lekker.

Vlaams stoofvlees

Ingredienten (4 personen):
2 uien
1 teentje knoflook
800 gr runderpoulet
zout en peper
bloem
30 gr boter
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
1 bouillonblokje
3 kruidnagels
nootmuskaat
1 flesje trapisten dubbel bier
1 kg aardappels

Instructies:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Snijd het vlees in kleine stukjes, bestrooi met peper, zout en bloem. Verhit de boter in de pan en bak het vlees. Voeg de uien en de knoflook toe en bak ca. 2 minuten. voeg laurier, tijm, bouillonblokje, kruidnagels en 0,5 tl geraspte nootmuskaat toe en blus af met bier. Laat het gerecht ca. 2,5 uur zachtjes stoven in de oven.

Verwarm de frituur op 160 graden. Snijd de aardappels tot mooie dikke frieten en bak deze ca. 5 minuten voor. Bak ze als het vlees gaar is af op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Serveer het stoofvlees samen met de frieten.

Een gerecht wat ik afgelopen zomer met mijn zusje heb gemaakt. We wilden graag iets met mosselen eten, en zijn op zoek gegaan naar een lekker recept. Dit onderstaande gerecht vonden we op ah.nl. Tijdens het maken hadden we een beetje twijfels of het wel lekker zou worden, vooral de saus zag er in het begin voor ons raar uit, maar het is helemaal goed gekomen. Ik moet zeggen dat dit een van de lekkerste manieren van mosselen is geweest die ik zelf heb klaargemakt.

Spaghetti met mosselen en witte wijn

Ingredienten (2 personen):
2 kg mosselen
200 ml droge witte wijn
200 gr spaghetti
2 el olijfolie
1 teentje knoflook, fijngesneden
125 ml slagroom
0,5 visbouillontablet, verkruimeld
1 zakje verse peterselie

Instructies:
Mosselen goed wassen. Kapotte mosselen en mosselen die na een tik op aanrecht niet sluiten, weggooien. Mosselen in grote pan leggen en wijn erbij schenken. Mosselen afgedekt 5-7 minuten gaar koken. Pan drie keer goed omschudden.

Dicht gebleven mosselen weggooien. Kwart van de mosselen in aluminium verpakken. Rest van de mosselen op bakplaat scheppen om snel af te koelen. Zeef bekleden met vochtige theedoek en boven schaal kookvocht erdoor schenken.

Spaghetti volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. In sauspan olie met knoflook verwarmen. Mosselvocht, slagroom en verkruimeld bouillontablet toevoegen. Saus aan de kook brengen en in 5 minuten iets laten inkoken.

Afgekoelde mosselen uit schelp nemen. Mosselen met helft van peterselei door saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper.

Spaghetti afgieten en mosselsaus erdoor mengen. Pasta over diepe borden verdelen en bestrooien met rest van peterselie. Achtergehouden mosselen in de schelp op pasta leggen.