Afgelopen zomer op de kermis in Uden heb ik kennis gemaakt met Churros. Het leek daar een beetje op zoete frietjes met kaneelsuiker. Ik vond ze heerlijk, en nam me voor om het een keer zelf te maken. Toen ik eenmaal aan het voorbereiden was wat voor lekkers ik allemaal tijdens oudjaar zou maken, waren de churros een snel gemaakte keuze. Ze zien er misschien niet zo mooi uit als die van de kraam op de kermis, maar de smaak was er niet minder om. Het recept komt van 24kitchen.

Churros

Ingredienten (ca. 15 stuks, of 4 personen):
100 gr boter
100 ml water
200 ml melk
mespuntje zout
100 gr bloem
4 eieren
olie om te frituren
100 gr suiker
2 tl kaneelpoeder

Instructiues:
Breng in een pan boter, water, 100 ml melk en zout aan de kook. Voeg de bloem toe en laat het deeg al roerend in ca. 5 minuten garen. Laat iets afkoelen en roer een voor een de eieren erdoor.

Verhit de olie tot 180 graden. Schep het deeg in een spuitzak en spuit slierten deeg in de hete olie. Frituur ze goudbruin en laat de churros uitlekken op keukenpapier.

Meng de suiker met de kaneel en rol de churros door de kaneelsuiker.

Al een lange tijd wilde ik zelf proberen om een lekkere bolognesesaus te maken. Ik heb diverse recepten gevonden en als eerste heb ik deze (uit het kkoktijdschrift koken&genieten van maart 2012) gemaakt. Ik heb wel wat aanpassingen gemaakt. Ten eerste heb ik in plaats van het lamsgehakt, rundergehakt gebruikt omdat dit beter verkrijgbaar is. Ten tweede hebben we andere geraspte kaas gebruikt in plaats van de feta uit het recept, omdat we geen feta lusten.

Pasta bolognese

Ingredienten (4 personen):
2 uien
2 teentjes knoflook
1 grote wortel
2-3 stengels bleekselderij
75 gr gerookt doorregen spek
2 el olijfolie
400 gr lamsgehakt (evt. vervangen door rundergehakt)
1 tl gedroogde oregano
zout en peper
kaneelpoeder
cayennepeper
ca. 800 gr gepelde tomaten
250 ml rode wijn
2-3 laurierblaadjes
400-500 gr lange pasta (bijv. spaghetti)
100 gr feta
oregano om te garneren

Instructies:
Pel en snipper de uien en de knoflook. Schrap de wortel, was hem en snijd hem in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd hem in blokjes. Snijd het spek in blokjes.

Verhit de olie in een braadpan. Bak het spek krokant en neem uit de pan. Rul het gehakt in het bakvet. Voeg de uien, de knoflook, de wortel, de bleekselderij en de oregano toe en bak het geheel ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout, peper, een beetje kaneel en cayennepeper en voeg het spek weer toe. Voeg de tomaten met sap toe en maak de tomaten wat kleiner. Voeg de rode wijnen de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat afgedekt ca. 30 minuten smoren.

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar in ruim water met wat zout. Verbrokkel ondertussen de feta. Breng de bolognesesaus op smaak met zout en cayennepeper. giet de pasta af en meng de saus erdoorheen. bestrooi de pasta met de feta en de oregano.

Mijn laptop is weer gerepareerd, dus ik kan de komende tijd weer verder met het plaatsen van recepten. Onder andere natuurlijk de heerlijke dingen diue ik gemaakt heb met kerst. Dit eerste recept heb ik nu al verschillende keren gemaakt. Op een verjaardag, met kerst en met oud en nieuw. Het is een snack die ook lekker smaakt met brood. Iedereen die ik tot nu toe gehoord heb, is enorm enthousiast en voor je het weet is de schaal leeg. Het recept komt van de website van Albert Heijn.

Albondigas

Ingredienten (ca. 16 balletjes):
2 sneetjes wit brood (zonder korst)
3 el droge witte wijn
1 sjalot (gesnipperd)
1 ei
1 mespunt nootmuskaat
2 el platte peterselie
250 gr half om half gehakt
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 el olijfolie
100 ml gezeefde tomaten
Zelf voeg ik ook nog paneermeel toe, omdat het gehakt anders heel zompig blijft)

Instructies:
Leg het brood op een bord en sprenkel de wijn erover. Meng het brood met de sjalot, het ei, de nootmuskaat, 1 el peterselie en 0,5 tl zout door het gehakt. Voeg de rode peper toe. Breng het gehakt op smaak met peper. Vorm van het gehakt 16 kleine balletjes.

Verhit de olie in een pan. Bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin. Schenk de gezeefde tomaat bij de gehaktballetjes in de pan en verwarm het gerecht afgedekt op laag vuur ca. 15 minuten. Bestrooi de gehaktballetjes in saus met de rest van de peterselie. Serveer warm of koud. Lekker met brood.

U kunt dit gerecht 1 dag van te voren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de gehaktballetjes de dag zelf langzaam op in 15 minuten. Roer regelmatig.

Wederom een gerechtje wat ik met kerst gemaakt heb. Dit keer spiesjes van kip in een lekere teriyaki-marinade. Heel simpel om te maken, en goed van te voren klaar te maken en laten marineren, en alleen even grillen op het moment zelf. Het recept komt uit het kooktijdschrift koken&genieten van juni 2012.

Kipspies Teriyaki

Ingredienten (ca. 12 spiesjes):
1 stukje gember (ca. 20 gr)
6 el teriyakisaus (fles)
2 kipfilets (ca. 300 gr)
12 houten spiesen

Instructies:
Schil de gember en rasp hem fijn. Meng de gember met de teriyakisaus. Dep de kip droog, snijd de filets in repen en steek de kip in de lengte op de spiesen. Bestrijk met de marinade en zet afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.

Laat de spiesen eventueel uitlekken en gril ze rondom 8-10 minuten op een hete grill.

Gisteravond heb ik een lekker recept gemaakt met vis en pasta. Het maakte de vis heerlijk, en de pasta pastte er erg goed bij. Ook voor dit recept geld dat het niet heel veel tijd kost om te maken. Het recept komt uit de Koken&Genieten special Pasta Toppers 2

Knapperige vis met tomatentagliatelle

Ingredienten (4 personen):
1 ui
1 teentje knoflook
3 el olie
370 gr tomatenblokjes met kruiden
0,5 groentebouillonblokje
zout en peper
500-600 gr verse tagliatelle
4 witvisfilets (a ca. 150 gr, bijv. koolvis of schelvis)
0,5 bosje peterselie
4 el paneermeel
4 el + een beetje boter
0,5 - 1 tl gedroogde majoraan
3 el geraspte kaas

Instructies:
Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit ze in 1 el olie. Voeg de tomaten, 125 ml water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Breng op smaak. Meng de saus met de pasta. Verdeel over 4 kleine of 1 grote ingevette ovenschaal.

Dep eventueel de vis droog. Bak hem in 2 el olie aan beide kanten kort aan. Breng op smaak en leg op de pasta.

Was de peterselie en hak hem fijn. Smelt de boter. Meng het met paneermeel, de majoraan, de peterselie en de kaas. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor (175-200 graden).

Verdeel het paneermeel over de vis. Bak het geheel ca. 15 minuten in de oven.