Vorige week heb ik voor het eerst een rijstevlaai gemaakt. Hij was goed gelukt, en zelfs visite van Limburgers vonden het lekker. Het recept is samengesteld uit 3-4 recepten die ik online had gevonden.

Rijstevlaai

Ingredienten (1 vlaai 30 cm doorsnede):
Deeg:
200 gr bloem
35 gr boter
7 gr gist
100 ml melk
2 el suiker
mespuntje zout
1 eidooier

Vulling:
125 gr dessertrijst
1 l melk
250 ml slagroom
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
mespuntje zout
125 gr suiker
2 eieren

Instructies:
Meng de ingredienten voor het deeg tot een soepel deeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen in een afgedekte kom. Rol het deeg uit en bekleed een vlaaivorm van 30 cm doorsnede met het deeg. Prik gaatjes in de bodem.

Breng voor de vulling de rijst, melk, slagroom, merg van het vanillestokje, het vanillestokje zelf, kaneelstokje zout, en suiker al roerend aan de kook. Laat 20 minuten doorkoken op laag vuur. Laat de vulling iets afkoelen. Klop de ieren op tot ze bijna wit zijn. Spatel de eiren voorzichtig door de vulling.

Verwarm de oven op 175 graden. Doe de vulling in de vorm en bak in ca. 40 minuten goudbruin en gaar.

Gisteren heb ik weer lekker een nieuw recept uitgeprobeerd, en het smaakte echt fantastisch lekker. Het recept komt volgens mij uit een kookblad.

Kipfilet met spek uit de oven

Ingredienten (4 personen):
2 uien
500 gr champignons
4 kipfilets (a ca. 175 gr)
8 dunne plakken ontbijtspek
3-4 el + een beetje olijfolie
zout en peper
2 el bloem
200 ml slagroom
1 kippenbouillonblokje
paprikapoeder
75-100 gr belegen kaas
3-4 takjes peterselie

Instructies:
Pel en snipper de uien. Maak de champignions schoon en snijd ze in plakjes. Dep eventueel de kipfilets droog. Wikkel om elke kipfilet 2 plakken ontbijtspek. Verhit 1 el olie in een pan. Bak de kip rondom op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout en neem de kipfilets uit de pan.

Verhit 2-3 el olie in het bakvet. Bak de champignons al roerend. Fruit de ui kort mee. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de bloem en bak kort mee. Roer 400 ml water, de slagroom en het kippenbouillonblokje erdoorheen. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten koken op laag vuur. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Verwarm de oven voor op 175-200 graden.

Verdeel de kip met de champignonroomsaus over een ingevette ovenschaal. Rasp de kaas en strooi hem er overheen. Bak de schotel in 20-25 minuten goudbruin in de oven. Was de peterselie en hak hem grof. Bestrooi de ovenschotel met de peterselie. Lekker met gekookte aardappels.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik recepten heb gepost, maar deze week heb ik weer twee hele lekkere dingen gemaakt. De eerste was pasta met saucijs en bloemkool;

Orrecchiette salsiccia a cavalfiore

Ingredienten (3-4 personen):
1 bloemkool
olijfolie
4 saucijsjes (varkensvlees)
30 gr pijnboompitten
1 tl venkelzaad
500 gr orecchiette pasta
3 teentjes knoflook
1 ui
25 ml droge witte wijn
zout en peper
6 takjes basilicum

Instructies:
Snijd de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkool in water met zout beetgaar en giet af. Verhit een keokenpan an bak de saucijsjes in ca. 8 minuten goudbruin. Haal de saucijsjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Rooster de pijnboompitjes in dezelfde pan goudbruin. Snijd de saucijsjes in stukjes en bestrooi met venkelzaadjes. Kook de pasta in water met zout al dente. Pel en snijd de knoflook fijn. Pel en snipper de ui.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en ui en voeg de pijnboompitten toe. Voeg de saucijsjes toe en laat ca. 5 minuten doorgaren. Blus af met witte wijn em kook ca. 5 minuten door. Voeg de bloemkoolroosjes toe en warm goed door. Zet het vuur uit en roer de pasta erdoor. Garneer met basiliccum en breng op smaak met peper.

Bron: 24kitchen.nl

Het tweede nieuwe gerecht van deze week is risooto met garnalen, prei en citroen. Vrij naar een idee dat ik heb opgedaan in het kookboek van Donna Hay; Fast, fresh, simple.

Risotto met garnalen, prei en citroen

Ingredienten 2 personen:
1 el olijfolie
30 gr boter
1 prei, fijngesneden
1 el citroenschil, in hele fijne reepjes, zonder wit
200 gr arboriorijst
scheutje droge witte wijn
625 ml kippenbouillon
12 grote rauwe garnalen, gepeld, schoongemaakt
1 el citroensap
handje bladpeterselie
zeezout en grofgemalen zwarte peper

Instructies:
Zet een pan op motig hoog vuur. Voeg olie, boter, prei en citroenschil toe en bak 6 minuten of tot de prei goudbruin is. Voeg de rijst toe en bak kort mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met een scheutje droge witte wijn. Voeg vervolgens een schepje bouillon toe en wacht tot het grootste gedeelte van het vocht is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de rijst gaar is. 

Voeg de garnalen toe, draai het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat dit 5 minuten zachtjes koken, zodat de garnalen roze en gaar zijn. Roer er het citroensap, peterselie, zout en peper door en dien onmiddelijk op. Geef er een frisse groene salade bij.

Ook vanavond weer een nieuw recept uitgeprobeerd. Dit keer niet gebasseerd op een recept, maar geinspireerd uit veel verschillende couscous gerechten, maar wel mijn eigen brouwseltje. Dus extra spannend, maar uiteindelijk aan tafel wel enorm geslaagd.

Groetencouscous met rundvleesreepjes

Ingredienten:
250 gr couscous
olijfolie
zout en peper
75 gr pijnboompitjes
1 rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 courgette, in blokjes
4 stengels bosui, in ringetjes
250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
2 takjes munt, blaadjes fijngehakt
250 - 300 gr gemarineerde rundvleesreepjes

Breng 250 ml water, 1 el olijfolie en 1 tl zout bijna tot koken. Haal van het vuur en roer de couscous erdoor. Laat 2-3 minuten staan. Voeg 2 el olie toe en roer de couscous los. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.

Fruit de rode ui en de knoflook aan in een koekenpan. Voeg de courgette en bosuitjes toe en bak kort mee, tot de courgette beetgaar is. Draai het vuur laag. Voeg de losgeroerde couscous, kerstomaatjes en pijnboompitjes toe, en roer goed door. 

Bak de rundvleesreepjes gaar in een koekenpan. Serveer de groentencouscous met de rundvleesreepjes en bestrooi met de munt.