Gisteren weer eens creatief bezig geweest met een wok. Naar een recept van 24kitchen.nl:

Ingredienten (4 personen):
400 gr kipfilet
1 scheutje sesamolie
3 el ketjap
1 ananas
1 rode paprika
300 gr peultjes
2 el maizena
scheutje olie
1 el honing
400 gr eiernoedels
zout en peper naar smaak

Instructies:
Breng een pan met water en zout aan de kook voor de noedels. Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi met zout en peper. Marineer de kip in de sesamolie en 2 el ketjap.

Maak de ananas schoon, verwijder de kern en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Maak de peultjes schoon. Snijd de peultjes in reepjes.

Haal de kipreepjes uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Haal ze door de maizena, zodat ze bedekt zijn met een dun laagje. Verhit 2 el olie in een wok. Bak de kip in ca. 2 minuten goudbruin. Haal de kipreepjes uit de wok en leg zo op een bord. Verhit 1 el olie in de wok. Bak de peultjes, paprika en ananas ca. 5 minuten. Voeg de kipreepjes en een beetje ketjap toe. Zet het vuur laag en laat alles ca. 5 minuten doorwarmen. Voeg een eetlepel honing toe.

Kook de noedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (meestal 2-3 minuten). Giet af in een vergiet. Voeg toe aan de wok en roerbak kort mee.

Na een tijdje van stilte is het weer eens tijd voor een recpetje van mijn kant. Vanavond heb ik Gebakken rijst met garnalen gemaakt op basis van een recept uit Fast, fresh, simple; een kookboek van Donna Hay. Zelf heb ik er voor de groenten gewokte paksoi bij gemaakt. Eet smakelijk!

Ingredienten (2 personen):
2 eieren, losgeroerd
2 tl sesamolie
1 el plantaardige olie
2 tl geraspte gemberwortel
1 lange rode peper, in ringetjes
4 stengeluitjes, fijngesneden
12 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
350 gr gekookte pandanrijst
soja- en chilisaus, voor erbij
1 paksoi
2 el Oestersaus

Instructies:
Verwarm een antiaanbakpan op matig vuur. Voeg de helft van de sesamolie en van het ei toe en draai rond in de pan. Bak 1 minuut, of tot het ei gestold is. Haal uit de pan en doe hetzelfde met de rest van de sesamolie en ei.

Verwarm de pan nu op hoog vuur. Voeg de andere olie toe, gember, peper en ui en bak 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak 3 minuten. Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten, tot hij warm is. Leg de omeletten op borden en schep het rijstmengsel erop. Bedruppel voor het opdienen met soja- en chilisaus.

Paksoi:
Snijd de paksoi in reepjes. Verwarm olie in een wok. Voeg de paksoi toe en roerbak kort. Voeg de oestersaus toe en warm kort door.

Op basis van een recept wat ik op 24kitchen heb gezien heb ik vanmiddag een lekker Italiaans gebaseerd lunchbroodje gemaakt.

 

Piadina Broodje

 

Ingredienten (2 personen):
4 tortilla's
75 gr parmaham (8 plakjes)
2 tomaten
4 handjes rucola
1 zakje geraspte mozzarellakaas
Italiaanse kruiden naar smaak
Parmezaanse kaas naar smaak

Instructies:
Snijd de tomaten in plakjes en rasp de parmezaanse kaas.
Verwarm een pan en verwarm kort de tortilla aan 1 kant. Draai de tortilla om. 
Strooi een kwart van de mozzarella kaas en Italiaanse kruiden over de gehele tortilla. Leg op 1 helft van de tortilla de volgende ingredienten: handje rucola, plakjes tomaat, 2 plakken parmaham en wat geraspte Parmezaanse kaas. Klap de lege helft van de tortilla over de vulling. Draai hem nog kort om.
Herhaal dit voor de andere 3 tortilla's Serveer 2 tortilla's per persoon.

Eet smakelijk!

Afgelopen weekend ben ik weer flink aan het koken geslagen. Veel dingen zitten in de diepvries en komen later terug, maar ik heb ook de volgende koekjes gebakken:

Kaneeltjes

Ingredienten (16 stuks):
1 vanillestokje
240 gr bloem
160 gr + 1,5 el suiker
1 ei
1 tl bakpoeder
1 mespuntje zout
1 el + 1 mespuntje kaneelpoeder
60 gr zachte boter

Instructies:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin 160 gr suiker, vanillemerg, ei, bakpoeder, zout, een mespuntje kaneel en boter met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.

Druk het deeg plat, verpak het deeg in plasticfolie en laat het ca. 30 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden. Rol een pil van het deeg, verdeel het deeg in stukjes van dezelfde grootte (ca. 16) en rol balletjes van het deeg.

Meng 1,5 el suiker met 1 el kaneelpoeder. Rol de balletjes door de kaneelsuiker. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met ca. 2 centimeter ertussen en druk ze een klein beetje plat. Bak de kaneeltjes in de oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

Vandaag heb ik weer eens risotto gemaakt. Op basis van een recept wat ik ooit gevonden heb op ah.nl heb ik deze risotto met saucijs gemaakt.

Risotto met saucijs

 

Ingredienten (4 personen):
1 liter kippenbouillon (van tablet)
50 gr boter
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
300 gr risottorijst
4 rundersaucijzen
2 courgettes, in blokjes
1 citroen, schoongeboend

Instructies:
Verwarm de kippenbouillon. Verhit de helft van de boter in een pan. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit 3 minuten. Voeg de rijst toe en bak 3 minutenmee totdat de korrels glanzen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg dan weer een scheut bouillon toe. Herhaal tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 minuten.

Verwijder ondertussen het vel van de worst en snijd het worstvlees in stukjes. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de worst 5 minuten. Voeg de courgette toe en bak nog 3 minuten.

Meng de worst en courgette door de risotto. Rasp de gele schil van de citroen erboven en schep om. Lekker met geraspte parmezaanse kaaas.