Ik las dit recept in een kooktijdschrift en wilde het gelijk uitproberen. Het duurde uiteindelijk toch nog even, maar het was het wachten waard. Het smaakte net zo goed als dat ik dacht de eerste keer dat ik het recept zag.

Ovenpasta met gehakt

Ingredienten (3-4 personen):
1 el olie
400 gr rundergehakt
1 ui
30 gr hamblokjes
1 tl gedroogd majoraan
zout en peper
0,5 groentebouillonblokje
600 gr verse tagliatelle
3 el geraspte Parmezaan
100 ml slagroom
2 el gebakken uitjes

Instructies:
Verwarm de oven voor (200-225 graden). Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en rul het gehakt.

Pel en snipper de ui. Voeg de ui, de hamblokjes en de majoraan toe aan het gehakt en bak kort mee. Breng krachtig op smaak met zout en peper.

Voeg 300 ml water toe, roer het groentebouillonblokje erdoorheen en breng het geheel aan de kook. Verdeel de tagliatelle en de gehaktsaus over een ovenschaal.

Bestrooi de pasta met de Parmezaan en giet de slagroom erover. Bestrooi met de gebakken uitjes. Bak de schotel in de oven in ca. 15 minuten goudbruin.

Een heerlijk gerecht met vis, wat niet heel moeilijk is om klaar te maken. De smaak is echt heerlijk. Lekker bij zowel brood als pasta, met een frisse groene salade. Het recept komt van 24kitchen.nl

Merluzzo al sugo di pomodore

Ingredienten (4 personen):
600 gr kabeljauwfilet
50 gr bloem
4 teentjes knoflook
4 el olijfolie extra vergine
6 takjes peterselie
200 gr gepelde tomaten in blokjes (ik gebruik zelf altijd meer voor wat meer saus)
1 tl oregano
zout en peper

Instructies:
Snijd de kabeljauw in 4 stukken en haal ze een voor een door de bloem. Pel en hak de knoflook. Verhit olie in een pan en fruit de knoflook aan. Pluk en hak de peterselie en voeg dit samen met de tomaten en de oregano toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat het 5 minuten pruttelen en roer af en toe.

Leg vervolgens de kabeljauw in de pan en laat 20 minuten koken in de saus. Keer de kabeljauw niet. Verdeel de kabeljauw over 4 borden.

Een receptje wat ik een tijdje geleden voor mezelf heb gemaakt. Komt uit het boeken Wokken&Zo van Conimex.

Gewokte vleesreepjes met ananas

Ingredienten (4 personen):
350 gr pandan rijst
600 gr sperziebonen
100 gr kerstomaatjes
wok olie
400 gr rundvleesreepjes
1 bakje boemboe voor rendang vlees
1 blikje (400 gr) ananasstukjes
6 el gebakken uitjes

Instructies:
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak de boontjes schoon, kook ze in ruim kokend water met wat zout 6 minuten. Afgieten. Kerstomaatjes ondertussen halveren.

Verhit een wok. Voeg een scheutje olie toe en roerbak de vleesreepjes 3 minuten. Voeg tomaatjes en boontjes toe en wok ze 2 minuten mee. Voeg boemboe en de ananas met sap toe. Goed mengen en 5 minuten laten pruttelen.

Verdeel de rijst over 4 borden of kommen. Schep de gewokte vleesreepjes met ananas erop. Strooi de gebakken uitjes erover.

Een gerecht wat ik al regelmatig gemaakt heb, maar laatst eindelijk een foto van heb gemaakt. In het originele recept uit een kookblad gaan er ook paprika's mee in de schotel. Aangezien Alexander die niet lust, heb ik die uit het recept weggelaten en maak ik er vaak andere groenten bij (zoals op de foto met broccoli).

Kip uit de oven met gebakken aardappelen

Ingredienten (4 personen):
500 gr uien
4 (ca. 1 kg) drumsticks
2 (ca. 350 gr) kipfilets
3-5 el olie
1 tl paprikapoeder
zout en peper
0,5-1 kippenbouillonblokje
200 ml slagroom
125 ml melk
750 gr vastkokende aardappels
0,5 bosje peterselie

Instructies:
Pel de uien en snijd ze in ringen. Verdeel de uien over een braadslee. Dep eventueel de kipdrumsticks en de kipfilet droog. Leg alle stukken kip op de uien in de braadslee.

Verwarm de oven voor (175-200 graden). Roer 1-2 el olie en het paprikapoeder door elkaar. Bestrijk de kip en breng hem op smaak met zout en een beetje peper. Los het bouillonblokje op in 200 ml warm water. Giet de slagroom, de melk en de bouillon in de braadslee. bak het geheel ca. 1 uur in de oven.

Was de aardappels grondig. Dep ze droog en snijd ze in parten. Verhit 2-3 el olie in een grote pan (met deksel). Bak de aardappels afgedekt ca. 15 minuten op laag vuur en keer ze daarbij tussendoor om. Bak ze nog 5 minuten verder zonder deksel op de pan.

Was de peterselie en hak hem, op een beetje voor de garnering na, fijn. Snijd de kipfilet in plakken en bestrooi de kip met de peterselie en dien hem op met de romige uienjus. Serveer met de gebakken aardappelen.

Dit gerechtje heb ik een tijdje geleden gemaakt. Ik vond het heel erg lekker, en de kip heb ik ook nog in combinatie met andere aardappels en groenten gemaakt. Door het klaarmaken in de oven, blijft de kip lekker sappig. Dit recept heb ik van de website 24kitchen.nl

Geroosterde kip met zoete aardappels en pecannoten

Ingredienten (4 personen):
500 gr zoete aardappels
400 gr kipfilet
1 snufje kerriepoeder
1 snufje paprikapoeder
1 snufje gemberpoeder (of 1 cm verse gember, geraspt)
zonnebloemolie
2 stuks broccoli
1 snufje nootmuskaat
1 scheut olijfolie
zout en versgemalen peper

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan water met zout aan de kook voor de zoete aardappels. Schil de aardappels en snijd in blokken. Kook ze gaar in ca. 15 minuten. Giet ze af en laat droog stomen.

Snijd de kipfilet in blokjes. Wrijf de stukken in met de kerrie-, paprika- en gemberpoeder, zout, peper en zonnebloemolie. Leg de kipfilet in een ovenschaal. Bak de kipfilet in ca. 15 minuten gaar in de oven.

Breng een pan water aan de kook voor de broccoli. Snijd de broccoli in roosjes. Leg een passende bolzeef op de pan met kokend water en stoom hierin de broccoli gaar in ca. 3 minuten.

Pureer de zoete aardappel met een pureestamper. Schenk een flinke scheut olijfolie erbij en roer goed door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verwarm olie in een koekenpan en rooster de pecannoten. Deze gaan als laatst over het gerecht.