Toen ik het volgende recept op 24kitchen gemaakt zag worden wist ik precies dat ik dat het eerste weekend van december zou gaan maken als we vrienden op bezoek kregen. Afgelopen weekend was dat dus zo ver, en zo gezegd, zo gedaan. Ik had alleen geen vierkante, maar alleen een ronde vorm.

Gevuld speculaas

Ingredienten (16 stukken):

Speculaasdeeg:
500 gr bloem
2 tl bakpoeder
160 gr witte basterdsuiker
70 gr bruine basterdsuiker
270 gr koude boter
15 ml melk
1 ei
2 el speculaaskruiden

Amandelspijs:
250 gr amandelen
250 gr suiker
1 eiwit

Topping:
scheutje room en eidooier (eventueel alleen ei)
16 halve amandelen

Instructies:

Speculaasdeeg:
Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem. Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

Amandelspijs:
Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer. Voeg het eiwit toe en merg tot spijs.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen. Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier. rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg. Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee. Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg. Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.

Bak het gevulde speculaas ca. 45 minuten in de oven. Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.

Vorige week dit gerecht gemaakt. Het is een gerecht wat niet heel veel moeite kost. Het is voorbereiden, en de oven doet verder het werk, en ik kan mijn stoofpan weer eens uit de kast halen :). Een heerlijk gerecht voor een luie zondagmiddag. Het resultaat vond ik echt heerlijk, al moet je wel van appel houden.

 

Ovenkip met spekappeltjes

Ingredienten (4 personen):
4 kipfilets (a ca. 175 gr)
0,5 bosje tijm
1 kg aardappels
3 appels (a ca. 175 gr)
12 plakken ontbijtspek
2 el olie
zout en peper
0,5 kippenbouillonblokje
300 ml appelcider (Franse appelwijn)

Instructies:
Snijd de kipfilets elk in 2-3 stukken. Was de tijm, schud hem droog en houd een beetje apart voor de garnering. Ris van de overige tijm de blaadjes van de takjes. Was de aardappels grondig, schil en halveer ze eventueel. Was de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Omwikkel de stukken appel elk met een plakje ontbijtspek.

Verhit de olie in een diepe ovenbestendige pan met deksel. Bak de spekappeltjes er rondom in. Neem ze uit de pan. Bak de kipfilet op hoog vuur aan beide zijden in het bakvet. Breng op smaak met zout en peper. Roer de aardappel en de tijmblaadjes erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor (175-200 graden). Los het bouillonblokje op in 300 ml heet water. Voeg de bouillon en de cider toe aan de stoofschotel. Sluit de pan af met deksel of met aluminiumfolie. Stoof ca. 25 minuten in de oven. neem het deksel of het aluminiumfolie van de pan en voeg de spekappeltjes toe. Stoof nog ca. 15 minuten in de oven. Garneer met de overige tijm.

Voeding: 600 kcal per persoon, 49 gr eiwit, 19 gr vet, 53 gr koolhydraten

Bron: koken&genieten, september 2013

Naast het koken van nieuwe recepten, ben ik ook weer begonnen met het bakken. Ik ben simpel begonnen met deze koekjes met chocolade en nootjes.

Koekjes met macadamianoten

Ingredienten (25 stuks):
125 gr macadamianoten
100 gr pure chocolade
1 vanillestokje
175 gr bloem
1 tl bakpoeder
125 gr zachte boter
75 gr suiker
1 ei

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de noten en chocolade. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe in een kom. Voeg alle ingredienten toe en kneed ze tot een deeg. Maak 25 balletjes van het deeg. Leg ze op een bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak de koekjes in ca. 20 minuten gaar.

Bron: 24kitchen

De laatste tijd heb ik veel gehoord over bulgur en wilde graag eens proberen wat ik daarmee kon. Toen vond ik dit recept, en was het tijd om aan de slag te gaan.

Pittige bulgur met garnalen

Ingredienten (4 personen):
150 gr bulgur
250 gr romaatjes
1 rode peper (schoongemaakt)
1 citroen (schoongeboend)
1 bakje peterselie (30 gr, alleen de blaadjes)
450 gr tuinerwten
4 tl ras el hanout spice mix
2 el extra vierge olijfolie
300 gr (ijs)garnalen
1 bakje munt (15 gr, blaadjes grofgesneden)

Instructies:
Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de tomaatjes in partjes en de partjes in reepjes. Snijd de rode peper in reepjes en snijd de reepjes zo fijn mogelijk.

Rasp de gele schil van de citroen. Pers de helft van de vrucht uit en snijd de andere helft in partjes. Snijd de peterselie zo fijn mogelijk.

Doe de bulgur in een vergiet, laat uitlekken en doe terug in de schaal. Breng een pan water aan de kook en kook de bevroren tuinerwten 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.

Meng de rode peper, het citroenrasp en -sap, de ras el hanout en olie door de bulgur. Schep de romaatjes, peterselie, tuinerwten en garnalen erdoor. Strooi de munt over de bulgur. Serveer de partjes citroen.

Voeding: 395 kcal, 24 gr eiwit, 9 gr vet, 50 gr koolhydraten per persoon

Bron: Allerhande, oktober 2013

Een overheerlijk Oosters receptje met kip. Het is een lekker gerechtje met afwisselende smaken, een heerlijk frisse rijst, knapperige groenten en zoetige zachte kip. In plaats van de in het recept genoemde kipbraadsticks had ikzelf kipdrumsticks. Deze moeten iets langer (in totaal 15 minuten) koken.

Ketjapkip

Ingrediemten (4 personen):
1 serehstengel
300 gr zilvervliesrijst

800 gr kipbraadsticks
1 tl Chinees 5-kruidenpoeder
arachideolie
3 el ketjap manis
2 el sojasaus
2 el chilisaus
200 ml water

1 ui
1 teentje knoflook
2 paksoi

Instructies:
Kneus de serehstengel. Kook de rijst met de serehstengel volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwijder de serehstengel.

Dep de kipbraadsticks droog met keukenpapier. Bestrooi de kipbraadsticks met Chinees 5-kruidenpoeder en een beetje zout. Verhit een scheutje olie in een hapjespanen bak de kipbraadsticks om en om in ca. 4 minuten goudbruin. Schenk de ketjap manis, sojasaus, chilisaus en het water erbij, breng aan de kook en laat de kipbraadsticks ca. 10 minuten op laag vuur pruttelen.

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de paksoi in repen. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook ca. 2 minuten. Voeg de paksoi toe en bak in ca. 3 minuten gaar. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Verdeel de rijst over borden en schep de paksoi en de kipbraadsticks erop. Lepel de saus royaal over het gerecht.

Bron: 24kitchen