Sate doet het bij ons thuis altijd goed. Dus waarom niet een keer zelf maken. Maar dan wat simpeler naar een gerecht van de makkelijke maaltijd op 24kitchen, zonder stokjes. Het was een groot succes, en de groenten zijn een lekker fris contrast ten opzichte van de satesaus.

Sate zonder stokjes

Ingredienten (4 personen):
300 gr meergranenrijst
50 ml azijn
50 gr suiker
2 el chilisaus
100 ml water
1 komkommer
1 ui
1 paksoi
1 rode peper

Sate:
400 gr kipfilet
zonnebloemolie
1 el ketjap manis
1 el sojasaus
1 el chilisaus
100 ml water
4 el pindakaas

Instructies:
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Breng in een pan de azijn, suiker, chilisaus, het water en een snufje zout aan de kook. Snijd de komkommer in plakjes. Pel en snijd de ui en halve ringen. Snijd de paksoi in repen. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes. Verdeel de groente in een grote kom en schenk de marinade erover en laat ca. 10 minuten marineren.

Snijd de kipfilet in blokjes van ca. 2 cm. Verhit een scheut olie in een pan en bak de kipfilet in ca. 8 minuten rondom goudbruin en gaar. Breng een (steel)pan de ketjap manis, sojasaus, chilisaus en het water aan de kook. Roer onder constant roeren de pindakaas erdoor. Kook ca. 4 minuten door tot een gladde saus. Roer de kip door de saus.

Verdeel de rijst over borden. Schep de sate royaal in het midden van de rijst en verdeel de groente eromheen.

Dit recept vond ik een tijdje geleden op 24kitchen.nl, en leek me ideaal om een keer te maken na het sporten. Dus zo gezwgd zo gedaan. Vorige week lekker gesport en dit gerecht gemaakt. Het ging er in als zoete koek. Echt een aanrader. In plaats van meergranen bollen heb ik Italiaanse bollen gebruikt.

Spicy meatball sandwich

Ingredienten (4 personen):
Meatballs:
1 ei
400 gr half-om-half gehakt
4 el paneermeel
1 el sambal oelek
olijfolie om in te bakken
400 gr tomatenblokjes
4 meergranen kornbollen

Salade:
1 el balsamicoazijn
2 tl honing
3 el olijfolie extra vierge
1 el halvanaise
1 krop ijsbergsla
4 tomaten
250 gr pitloze blauwe druiven

Instructies:
Kluts het ei in een kom en meng het gehakt, het paneermeel en de sambal. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en maak er gehaktballen van. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de gehaktballen rondom goudbruin in ca. 6 minuten. Schenk de tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Stoof de gehaktballen met het deksel op de pan in ca. 8 minuten gaar. Snijd de broodjes open en verdeel de meatballs erover. Lepel de saus erover.

Meng in een grote kom de balsamicoazijn en de honing. Schenk de olijfolie er in een dun straaltje al roerend bij. Roer de halvanaise erdoor en breng de dressing op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Snijd de sla in reepjes. Snijd de tomaten in blokjes. Halveer de druiven indien nodig. Meng de ijsbergsla, tomaten en druiven door de dressing.

Verdeel de spicy meatball sandwich en de salade over borden.

Wokken doe ik erg graag en bij het lezen van het kookboek rudolph kookt van Rudolph van Veen kwam ik dit gerecht tegen. Doordat er geen woksaus gebruikt wordt, proef je veel pure smaken, zonder dat het echt saai is om te eten. Mocht het gerecht te droog zijn naar je smaak, kun je op tafel nog een beetje ketjap toevoegen.

Gebakken rijst met kip en oesterzwammen

Ingredienten (4 personen):
300 gr basmatirijst
300 gr kipfilet
250 gr oesterzwammen
zout
versgemalen peper
300 gr sugarsnaps
6 bosuien
1 rode peper
2 el plantaardige olie
0.5 tl trassi (garnalenpasta)

Instructies:
Kook de rijst in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet de rijst af en laat hem nog 10 minuten afgedekt staan. Roer de rijst lost met een vork.

Snijd de kipfilet en de oesterzwammen in repen. Bestrooi de kip met zout en peper. Maak de sugarsnaps schoon en blancheer ze in ruim water met zout in 2-3 minuten beetgaar. Snijd de bosuien in ringen. Halveer de peper overlangs, verwijder de zaadjes en snijd hem in halve ringetjes.

Verhit de wok. Schenk de olie in de wok en bak de kipfilets ca. 4 minuten in de hete olie. Voeg de trassi en de oesterzwammen toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg de rode peper, bosuien, de sugarsnaps en de rijst toe en roerbak alles nog 3-4 minuten. Lekker met ketjap manis en kroepoek.

Regelmatig kopen Alexander en ik voor de lunch een lekkerbekje of kibbeling bij de visboer. Nou dacht ik, zoiets moet ik zelf toch ook kunnen maken. Zo vond ik een recept op 24kitchen.nl om zelf krokante visjes te maken. Dit heb ik afgelopen week gemaakt, en viel zeer in de smaak, zowel bij mezelf als bij Alexander. De krieltjes vermeld in het recept heb ik vervangen door gebakken aardappeltjes. Voor wat extra smaak heb ik de krokante visjes na het frituren bestrooid met een beetje cajun kruiden.

Krokante visjes met citroenmayonaise

Ingredienten (4 personen):
Krieltjes:
700 gr voorgekookte krieltjes
olijfolie om in te bakken

Krokante visjes:
100 gr bloem
100 gr maizena
250 ml bruisend water
400 gr kabeljauwfilet
zonnebloemolie

Salade:
1 bosje radijs
1 broccoli
1 el witte wijnazijn
2 el olijfolie extra vierge
75 gr veldsla

Citroenmayonaise:
4 el halvanaise
1 citroen

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een ovenschaal de krieltjes met een scheut olijfolie en een beetje zout en versgemalen peper. Bak de krieltjes in de oven in ca. 15 minuten goudbruin en krokant.

Meng in een grote kom de bloem, maizena, bruisend bronwater en een snufje zout. Roer met een garde tot een glad beslag. Snijd de kabeljauw in grove stukjes van ca. 3 centimeter en wentel ze door het beslag. Verhit een laag van 3 cm olie in een hapjespan en bak de kabeljauw om en om in ca. 6 minuten gaar. Schep de kabeljauw voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Verwijder het groen van de radijsjes en halveer ze. Snijd de broccoli in roosjes. Kook de broccoli in ca. 2 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud. Meng in een grote kom, al roerend met een garde de azijn met de olijfolie en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Meng de radijsjes, broccoli en de veldsla door de dressing.

Rasp de schil van de citroen en meng met de halvanaise. snijd de citroen in vieren.

Verdeel de krieltjes, kabeljauw en de salade over borden. Schep er een beetje citroenmayonaise bij. Serveer met de citroenpartjes.

In mijn zoektocht naar recepten met mosselen die net wat anders zijn dan de standaard gestoomde mosselen, kwam ik dit recept tegen op 24kitchen.nl. Ik heb het geprobeerd, en het was heerlijk. Om het mezelf wat makkelijker te maken (en ook wat makkelijker om bijvoorbeeld voor maar 1 persoon te maken) heb ik kant-en-klare pasteibakjes en al gekookte mosselen gebruikt. Voor iedereen die het uitgebreid wilt maken, plaats ik hier het uitgebreide recept.

Mosselpasteitjes met venkel en dille

Ingredienten (5 stuks):
Pasteibakjes:
10 plakjes bladerdeeg
1 tl kummel
mengsel van ei en room om te bestrijken

Mosselen:
500 gr mosselen
1 stengel bleekselderij
1 kleine prei
1 ui
50 gr boter
200 ml witte wijn

Ragout:
1 ui
1 venkel
50 gr boter
50 gr bloem
700 ml koude groentebouillon
100 ml room
1 bosje dille
300 gr gekookte mosselen
1 citroen

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg half ontdooien en steek uit elk plakje 1 rondje, zodat je 10 rondjes hebt. Steek uit 5 rondjes met een klenere steker nog een keer een rondje. Nu heb je 5 grote rondjes, 5 kleine rondjes en 5 open rondjes. Prik de grote rondjes in met een vork. Bestrijk de grote rondjes met ei-roommengsel en druk er de open rondjes op zodat er een soort bakje ontstaat. Bewaar de kleine rondjes. Bestrijk de bakjes met het ei-roommengsel. Vouw de overgebleven bladerdeeg in strikvorm en bestrijk zowel de kleine rondjes als de strikjes met ei-roommengsel. Bestrooi met kummel. Bak het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.

Spoel de mosselen af en tik de schelp tegen bijvoorbeeld de rand van de wasbak. Even wachten en na enkele tellen zie je dat de schelp sluit. Doe de schelp dit niet gooi hem dan weg. Overigens kun je de mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is het beste meteen weggooien. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd de bleekselderij in halve maantjes. Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon. Snijd de prei in halve ringen. Pel en snijd de ui in grove stukken. Verhit een klontje boter in een mosselpan, voeg de groenten toe en bak kort aan. Voeg de mosselen toe en  bak kort mee. Blus af met witte wijn en kook ca. 3 minuten met de deksel op de pan (2 tot 3 keer goed schudden) tot de schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelpen.

Pel en snipper de ui. Snijd de venkel in kleine blokjes. Smelt voor de roux boter in de pan en bak de ui en de vankel ca. 3 minuten. Voeg de bloem toe en gaar de roux ca. 5 minuten. Voeg de groentebouillon toe, kook ca. 10 minuten door en schenk de room erbij. Houd een paar takjes dille achter voor de garnering. Breng op smaak met het sap van een halve citroen en versgemalen peper. Vul de pasteibakjes met de ragout. Snijd de rest van de citroen in partjes.

Garneer elk pasteibakje met een takje dille en een partje citroen.