Een gerecht van 24kitchen, wat snel klaar is en niet ingewikkeld is om te maken, dus heerlijk voor een doordeweekse dag. Lekker met wat gemarineerde kip.

Conchiglie al pesto fresco

Ingredienten (4 personen):
Pesto:
2 bosjes basilicum
1 teentje knoflook
50 gr Parmezaanse kaas
40 gr pijnboompitten
5 el olijfolie
zout en versgemalen peper

500 gr conchiglie pasta
400 gr sperziebonen

Instructies:
Pesto:
Pluk de basilicum. Pel en halveer de knoflook. Snijd de Parmezaanse kaas in blokjes. Vijzel de blaadjes basilicum, pijnboompitten, knoflook en de helft van de Parmezaanse kaas. Meng de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Kook de pasta in een pan met water en zout al dente en giet de pasta af. Rang en halveer de sperziebonen. Blancheer de bonen ca. 6 minuten in water met zout.

Giet de bonen af en snijd ze in kleine stukjes. Meng de sperziebonen door de pesto. Voeg de pasta toe en bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas.

Naast het koken van lekkere gerechten waag ik mezelf ook wel eens aan het bakken van zoetigheden. Onderdeel van het buffet van kerst 2013 waren deze cupcakes, naar een recept van 24kitchen.

Chocolate chip mango cupcake

Ingredienten (12 stuks):
Cake:
1 mango
50 ml water
70 gr pure chocolade
1 vanillestokje
200 gr bloem
7 gr bakpoeder
230 gr suiker
180 ml zonnebloemolie
2 eieren

Mangocompote:
1 mango
1 blokje stemgember
1 el gembersiroop
2 el abrikozenjam

Mascarponecrème:
200 gr zachte boter
200 gr poedersuiker
1 vanillestokje
200 gr zachte mascarpone

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af. Pureer 80 gr mango met 50 ml water en snijd de rest van de mango in blokjes. Hak de chocolade. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng in een kom de bloem met bakpoeder en suiker. Meng in een andere kom de zonnebloemolie met de eieren, mangosap en vanillemerg. Meng de mengsels door elkaar en spatel de mangoblokjes en chocolade erdoor. Zet caises in een cupcaketray en vul de vormpjes driekwart met het beslag. Bak de cupcakes in de oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de cupcakes afkoelen.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af in blokjes. Hak de stemgember fijn en meng met de gembersiroop en de abrikozenjam.

Roer de boter met de poedersuiker in ca. 10 minuten luchtig. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit en roer door de boter. Roer de mascarpone glad en meng de boter erdoor. Schep de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit een dubbele ring mascarponecrème op de afgekoelde cupcakes en vul ze met de mangocompote. Schraap met een mes schaafsel van de reep chocolade en garneer de cupcake ermee.

Een koolhydraatarm eetschema opstellen is niet altijd makkelijk. Het vraagt wat meer creativiteit, omdat je moet afwijken van de 'normale' gerechten. Omdat ik daar wat moeite mee had heb ik een speciaal kookboek aangeschaft "365 koolhydraatarme recepten". Uit dat kookboek ben ik gaan expirimenteren en het expiriment van vanavond was ontzettend geslaagd.
 
Gepocheerde kip met lentegroenten
 
Ingredienten (2 personen):
2 kipfilets, elk ongeveer 150 gr
75 ml droge witte wijn
1 ongepelde ui, grof gehakt
2 laurierblaadjes
1 takje verse rozemarijn
175 gr fijne sperziebonen
6 groene asperges
1 courgette, overlangs in plakken
3 el pesto
1 el halvanaise
versgemalen zwarte peper en zout
 
Instructies:
Breng de kipfilets, de wijn, ui, laurierblaadjes, rozemarijn en zoveel water dat de kipfilets net onderstaan in een pan aan de kook. Laat het met het deksel schuin op de pan 15-20 minuten zachtjes sudderen, of tot de kip gaar is.
 
Stoom intussen de sperziebonen, asperges en courgette beetgaar.
 
Meng de pesto en halvanaise in een kleine kom.
 
Schep de kipfilets uit de pan en snijd ze in plakjes. Verdeel de groenten over twee borden, leg de kipfilets erop en lepel de pestosaus erover. Breng het gerecht voor het serveren op smaak.
 
Voeding:
Per persoon: 6 gr koolhydraten

Voor makkelijke en snelle gerechten voor een doordeweekse dag heb ik het kookboek Jamie in 15 minuten gekocht. Ik heb er nog niet verschrikkelijk veel uit gemaakt, maar het volgende gerecht wel. Door de saffraan heeft het een aparte smaak, maar ik vond het overheerlijk.

Garnalenlinguine met geschaafde venkelsalade

Ingredienten (4 personen):
Broodkruim:
2 sneetjes boerenbrood (60 gr)
2 tenen knoflook
extra vergine olijfolie

Pasta:
320 gr linguine
1 verse rode Spaanse peper
4 ansjovisfilets
1 flinke snuf gemalen kaneel
1 plukje saffraan
360 gr rauwe tijgergarnalen, gepeld
2 tenen knoflook
500 gr passata (di pomodoro)
1 citroen
30 gr Parmezaanse kaas
een paar takjes verse basilicum

Salade:
1 venkelknol
0.5 bleekselderijhart
1 bosje verse munt
1 citroen

Instructies:
Doe het brood en de gepelde tenen knoflook met 1 el olie in de keukenmachine en hak alles tot broodkruimels. Doe de kruimels in de hete koekenpan en bak ze terwijl je regelmatig roert goudbruin. Doe de linguine in de grote pan, giet er voldoende gezouten kokend water bij om ze onder te zetten en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet de fijne snijplaat in de keukenmachine en snijd de gehalveerde venkelknol, het schoongemaakte bleekselderijhart, de bovenste helft van het bosje munt en de hele citroen fijn. Doe alle gesneden groenten in een mengkom en hussel ze met 1 el olie en een snufje peper en zout door elkaar.

Kieper het broodkruim in een kleine kom en zet de pan terug op laag vuur. Hak de Spanse peper fijn en doe hem met de ansjovis en een beetje van hun eigen olie, de kaneel, de saffraan en de garnalen in de pan en draai het vuur hoog. Knijp er met een knoflookpers de ongepelde tenen knoflook bij, giet de passata in de pan en breng de saus aan de kook.

Knijp de citroen uit boven het mengsel in de koekenpan en doe de spaghetti met een keukentang rechtstreeks in de saus. Rasp er Parmezaan over, hussel alles zodat het er aan alle kanten mee bedekt wordt en voeg naar smaak peper en zout toe. Schep de pasta op een schaal, maak hem eventueel aan met een scheutje van het kookvocht, pluk er de blaadjes basilicum over en serveer er het broodkruim en de salade apart bij.

Voeding:
Per persoon: 562 kcal

Sinds ik weer begonnen ben met mijn koolhydraatarme dieet is ook de zoektocht naar nieuwe lekkere koolhydraatarme recepten. Dit volgende recept vond ik op een belgische blog. Ik had van te voren wel wat twijfels of het niet heel erg zwaar zou zijn, maar het viel op zich wel mee. Wel aan te raden is om er een lekkere frisse salade bij te serveren, voor afwisseling van de smaak.

Bloemkoolquiche

De sojaroom en sojamelk worden gebruikt om het aantal koolhydraten te beperken. Mocht dat geen probleem zijn kun je ze vervangen door gewone melk en room.

Ingredienten (4 personen):
1 bloemkool
200 gr spekreepjes
4 eieren
1 dl sojamelk
0.5 dl sojaroom
100 gr gemalen kaas
peper
zout
nootmuskaat

Instructies:
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en spoel ze. Breng water aan de kook en kook hierin de bloemkoolroosjes gedurende 6 minuten. Houd dit in het oog, want het is niet de bedoeling dat de roosjes overgaar zijn. Giet ze af en laat ze even afkoelen.

Neem een taartvorm en bekleed hem met bakpapier. Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes en de spekreepjes in de taartvorm.

Doe de eieren, de sojamelk en de sojaroom in een kom. Voeg wat peper, zout en nootmuskaat toe en klop het geheel los. Vergeet niet te proeven of het geheel voldoende gekruid is. Giet het mengsel over de bloemkool en spekjes.

Bestrooi het geheel met geraspte kaas.

Laat de quiche 45 minuten bakken in de oven.

Voeding:
Per portie: 300 kcal, 23 gr eiwitten, 4 gr koolhydraten, 21 gr vet