Daar zijn we weer een keer met een recept. Ik heb lange tijd veel gekookt wat niet zo nieuwswaardig was, maar nu begin ik ook weer nieuwe dingen te ontdekken in de keuken, en ook weer heerlijke dingen klaar te maken. Dus de komende tijd hopelijk weer wat meer foto's en recepten :).

Als eerste een gerecht wat ik deze week voor mezelf heb klaargemaakt. Een simpel pasta gerecht vol met smaak. Vaak ben ik niet zo fan van roomsauzen, maar deze was echt overheerlijk. Het is wel lekker om er nog wat groenten bij te eten. Zelf had ik de rest van de courgette die ik over had uit het gerecht gebakken en met een beetje dressing aangemaakt.

Pasta gambaretti, zucchine e zafferano

Ingredienten (4 personen):
400 gr linguine
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
olijfolie
300 gr garnalen
1 mespuntje saffraan
100 ml witte wijn
100 ml visbouillon
1 courgette
200 ml kookroom

Instructies:
Kook de pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Pel en snipper de sjalot. Pel en hak de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook. Voeg de garnalen toe en bak ca. 2 minuten mee. Voeg de saffraan en de witte wijn toe en laat de wijn even inkoken. Blus af met de bouillon. Hak de peterselie fijn en voeg een deel toe aan de garnalen. Bewaar de rest voor de garnering. Snijd de courgette in in ronde plakken en voeg deze toe. Breng op smaak met een beetje zout en versgemale peper. Laat ca. 5 minuten koken. Voeg de room toe. Laat ca. 10 minuten pruttelen.

Meng de saus met de linguine. Schep in een grote schaal en zet op tafel. Bestrooi het geheel met de resterende peterselie.

Na een lange stilte kwam ik erachter dat koken toch een passie is die ik miste in mijn leven. Dus ik heb het koken weer opgepakt. Op vakantie in Oostenrijk heb ik een heerlijke stoofschotel met aardappelknoedels gegeten, en dat wilde ik graag ook een keer proberen. Dus na het zoeken in mijn uitgebreide recepten database kwam ik dit gerecht tegen uit het kookblad koken&genieten. De goulash was door de wortel wat zoeter ls dat ik verwacht had, maar desondanks was het wel heerlijk.

Goulash met aardappelknoedels

Ingredienten (4 personen):
750 gr uien
2 wortels
50 gr + 4 el boter
1 kg gemengd goulashvlees (rund en varken)
zout en peper
100 gr + 1-2 el + een beetje bloem
1 el tomatenpuree
250 ml donker bier
1 groentebouillonblokje
500 gr aardappels
nootmuskaat
50 gr griesmeel
1 ei
0.5 bosje peterselie

Instructies:
Pel de uien en snipper ze grof. Schrap de wortels, was ze en snijd ze in blokjes. Verhit 4 el boter in een braadpan en bak het vlees portiegewijs. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de uien en de wortels toe en bak ze kort mee.

Doe al het vlees terug in de pan en bestrooi met 1-2 el bloem. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg het bier, 500 ml warm water en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten smoren.

Was de aaardappels en kook ze afgedekt ca. 20 minuten. Laat de aardappels schrikken onder koud stromend water en schil ze.

Druk de warme aardappels door een aardappelpers of stamp ze fijn. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Voeg het griesmeel, 100 gr bloem, 25 gr boter en het ei toe. Kneed alles met de deeghaken van de mixer kort door elkaar, het deeg blijft heel zacht. Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem en vorm met bebloemde handen een rol van het aardappelmengsel. Verdeel de rol in 8-10 stukken en vorm er ballen van.

Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook. Kook de aardappelknoedels in ca. 15 minuten gaar op laag vuur.

Was de peterselie en snijd hem in reepjes. Breng de goulash op smaak met zout en peper. Neem de knoedels met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze in een schaal. Smelt 25 gr boter, voeg de peterselie toe en bedruppel de aardappelknoedels met de peterselieboter. Serveer met de goulash. Lekker met een groene salade.

Altijd ben ik op zoek naar nieuwe lekkere recepten om klaar te maken, die niet al te ingewikkeld zijn. Daarnaast ben ik ook een grote fan van de Oosterse keuken. Het volgende recept van 24kitchen heb ik vandaag voor het eerst gemaakt, en is een heerlijke basis, waar ik in de toekomst nog veel mee ga variëren.

Chinese koolrolletjes in sojasaus

Ingrediënten (4 personen):
600 ml water
100 ml sojasaus
50 ml witte wijnazijn
4 el bruine basterdsuiker
1 runderbouillonblokje
2 el maïzena
1 Chinese kool
400 gr rundergehakt
1 ei
2 el paneermeel
1 el Chinees 5-spices
300 gr mihoen
1 mango
1 bosje koriander

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met het water, de sojasaus, witte wijnazijn, bruine basterdsuiker en het runderbouillonblokje aan de kook. Laat ca. 5 minuten goed doorkoken. Roer de maïzena in een kommetje aan met een scheutje water en roer de maïzena door de bouillon. Breng een pan met water en een beetje zou aan de kook. Haal de buitenste 12 bladeren van de Chinese kool los en bewaar de kool. Kook de bladeren in ca. 3 minuten zacht en beetgaar. Giet de bladeren af.

Meng in een kom het gehakt, ei, paneermeel en de Chinese 5-spices. Breng op smaak met een beetje zout. Leg de gekookte koolbladeren uit op het aanrecht en verdeel het gehakt erover. Rol de bladeren op en vouw de zijkanten naar binnen. Leg de koolrolletjes met de naad naar beneden in de ovenschaal en schenk de bouillon eroverheen. Gaar de Chinese koolrolletjes ca. 20 minuten in de oven.

Gaar de mihoen volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Snijd de resterende kool in de lengte in vieren en verwijder de kern. Snijd de Chinese kool fijn. Schil en snijd de mango in blokjes. Snijd de koriander fijn. Meng in een kom de Chinese kool, mango en koriander.

Verdeel de mihoen over borden. Verdeel de salade eroverheen en leg de Chinese kool erop. Lepel nog wat extra saus eroverheen.

Op het werk heb ik afgelopen week min collega's getrakteerd op een zelfgebakken citroencake. Het is een redelijk simpel gerecht om te maken, maar geeft door de glazuur en nootjes toch net iets meer als een standaardcake. In mijn oven moest de cake een stuk langer voordat hij gaar was, dus ik zou aanraden om dat ondanks de aangegeven tijd goed te controleren. De smaak geweldig, en de cake is tot de laatste kruimels op gegaan.

Citroencake

Ingredienten:
250 gr + een beetje zachte boter
200 gr + een beetje bloem
200 gr + 3 el suiker
1 zakje vanillesuiker
geraspte schil en sap van 1 citroen
zout
4 eieren
50 gr maizena
2 tl bakpoeder
2 el hazelnoten
150 gr poedersuiker

Instructies:
Vet een cakevorm (ca. 25 cm lang, minimaal 1.5 liter inhoud) en bestrooi hem met een beetje bloem. Roer 250 gr boter, 200 gr suiker, de vanillesuiker, de geraspte citroenschil en een snufje zout romig. Roer de eieren een voor een erdoorheen. Meng 200 gr bloem, de maizena en het bakpoeder door elkaar en roer het bloemmengsel portiegewijs kort door het eimengsel. Verwarm de oven voor (150-175 graden).

Verdeel het beslag over de cakevorm. Bak ca. 50 minuten in de oven. Laat de cake ca. 15 minuten in de vorm afkoelen.

Stort de cake uit de vorm, prik met een houten spies meerdere gaatjes in de cake en bedruppel de cake, op 3 el na, met het citroensap. Laat de cake afkeolen op een rooster.

Snijd de hazelnoten in dunne plakjes. Rooster in een droge pan en lat ze afkoelen. Meng voor het glazuur de poedersuiker en 3 el citroensap door elkaar en verdeel het glazuur over de cake. Strooi de  hazelnoten erover. Laat het glazuur drogen.

Bron: kookblad koken&genieten

Naast iedere avond een diner klaarmaken en af en toe wat lekker zoets bakken als ik visite krijg, wil ik ook wel eens ites maken als hartige snack voor wat later op de avoind als er visite is, of als onderdeel van een dinerbuffet voor grotere groepen. Het volgende recept heb ik op die manier een aantal keer klaargemaakt, en valt altijd in de smaak. Het recept komt uit het kooktijdschrift koken&genieten van mei 2011.

Pizzarolletjes met

Ingredienten (12 stuks):
1 ui
400 gr rundergehakt
evt. 1 el olie
zout en peper
paprikapoeder
1 el tomatenpuree
1 blik tomaten (ca. 425 gr)
2 takjes majoraan of 1 tl gedroogde marjoraan (marjolein)
1 pakje vers pizzadeeg (400 gr, koelvak)

Instructies:
Pel en snipper de ui. Rul het gehakt eventueel in 1 el olie. Bak de ui mee. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Voeg de tomatenpuree toe en bak hem even mee. Voeg de tomaten uit blik met het sap toe, maak ze fijn en laat het geheel ca. 5 minuten inkoken.

Was de majoraan. Pluk de blaadjes van de takjes hak ze fijn en roer ze door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper en laat een beetje afkoelen.

Verwarm de oven voor (175-200 graden). Rol het deeg uit en haal het van het papier. Verdeel het gehaktmengsel over het deeg en laat hierbij 1.5 cm van de rand vrij. Bestrijk de randen met water. Rol het deeg vanaf de korte kant op. Druk het einde aan. Snijd de rol in 12 plakken. Leg de plakken op een bakblik met bakpapier. Druk ze een beetje plat.

Bak de pizzarolletjes in de voorverwarmde oven 25-30 minuten. Lekker met gemengde salade.