Af en toe bereiken we als team op het werk een bijzondere mijlpaal. Om dat te vieren bak ik iets voor bij de koffie, om zo even stil te staan bij de bijzondere prestatie en de teamspirit te verhogen. Zo ook dit baksel. Ik had nog nooit eerder soesjes gemaakt, dus dat wilde ik ook een keer proberen. Ik had wel wat moeite om het deeg goed te krijgen, maar gelukkig is het uiteindelijk gelukt om er overheerlijke traktaties van te maken.

Soesjes met vanille-frambozenroom

Ingredienten (16 stuks):
Voor het soesjesdeeg:
50 gr boter
zout
125 ml melk
200 gr bloem
4 eieren

Voor de vulling:
300 gr frambozen (diepvries)
2 zakjes slagroomversteviger (a 12 gr)
2 el suiker
1 zakje vanillesuiker
500 ml slagroom
2 el poedersuiker

Instructies:
Verwarm de oven voor (175-200 graden). Breng voor het soesjesdeeg de boter, een snufje zout, de melk en 125 ml water aan de kook tot de boter gesmolten is. Voeg de bloem in 1 keer toe en spatel hem met een houten lepel erdoorheen. Blijf roeren tot er een glad deeg ontstaat dat loskomt van de pan en een bol vormt. Doe het deeg in een kom en roer er direct 1 ei doorheen. Laat ca. 10 minuten afkoelen.

Klop de overige eieren 1 voor 1 door het deeg. Doe het deeg in een spuitzak. Spuit 16 soesjes (a ca. 6 cm doorsnede) op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de bakplaten na elkaar ca. 25 minuten in de oven - open de ovenklep tussendoor niet. Snijd de soesjes horizontaal door en laat afkoelen.

Ontdooi voor de vulling de frambozen. Meng de slagroomversteviger met de suiker en de vanillesuiker. Klop de slagroom stijf met het suikermengsel. Roer de frambozen kort door met een garde en spatel ze door de slagroom. Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de frambozenslagroom. Verdeel de slagroom over de onderste helft van de soesjes. Zet de bovenste helften op de slagroom en bestrooi met de poedersuiker.

Bron: koken&genieten, januari 2015

Afwisselend koken vind ik erg belangrijk, zodat we gevarieerd eten en over een week gezien verschillende smaken hebben. Zo vind ik de wat zoete smaak van teriyaki saus een fijne afwisseling tussen de vaak wat zoutere gerechten die ik vaak maak.

Noedels met balletjes in teriyaki saus

Ingredienten (4 personen):
300 gr noedels
300 gr half om half gehakt
1 ei
3 el paneermeel
arachideolie
1 stronk broccoli
2 teentjes knoflook
1 bosje bosuitjes
200 ml water
200 ml sojasaus
50 gr bruine basterdsuiker
1 tl sesamolie
1 el sesamzaadjes
1 el maizena
150 gr tauge

Instructies:
Gaar de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Meng het gehakt met het ei, paneermeel en een beetje zou en versgemalen peper en rol er met natte handen balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Verhit een scheutje arachideolie in een pan en bak de balletjes rondom in ca. 8 minuten goudbruin.

Breng een pan pan met water en een beetje zout aan de kook. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli in ca. 3 minuten beetgaar.

Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Breng voor de teriyakisaus een pan met het water, sojasaus, basterdsuiker, knoflook, sesamolie en de sesamzaadjes aan de kook. Kook ca. 5 minuten. Roer de maizena aan met een scheutje water en meng al roerend door de teriyakisaus. Kook de saus ca. 3 minuten door. Voeg de gehaktballen toe en laat ca. 3 minuten op laag vuur koken. Voeg de tauge en de helft van de bosuitjes toe en warm ca. 2 minuten door.

Verdeel de noedels, broccoli en de balletjes in teriyakisaus over borden. Strooi de resterende bosuitjes erover.

Bron: 24kitchen.nl

Pas geleden heb ik na jaren eindelijk een stoommandje gekocht en ik heb hem natuurlijk gelijk goed uitgeprobeerd, door het maken van deze bapao broodjes naar een recept van 24kitchen.nl.

Bapao broodje

Ingredienten (10 broodjes):
Deeg:
500 gr bapaomeel of patentbloem
250 ml water
7 gr gedroogde gist
1 tl suiker

Vulling:
2 uien
3 teentjes knoflook
een half bosje bladselderij
2 el gezouten pinda's
1 el zonnebloemolie
2 cm laos
1 salamblad
450 gr half om half gehakt
3 el tomatenketchup
1 tl sambal badjak
2 el ketjap manis
2 el appelstroop

Instructies:
Kneed het meel, water, gist en suiker tot een soepel deeg en laat in een kom, afgedekt met een theedoek, ca. 10 minuten rijzen.

Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook. Plus en hak de bladselderij fijn. Hak de pinda's fijn. Verhit de olei in een ruime pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de laos en het salamblad toe en bak ca. 2 minuten. Voeg dan de pinda's, bladselderij, tomatenketchup, sambal, ketjap en appelstroop toe en bak ca. 1 minuut. Zet het vuur uit en laat de vulling iets afkoelen. Verwijder de laos en salamblad voor gebruik en zeef de vulling zodat het gehakt minder vochtig is.

Bedek de bodem van een stoommandje met bakpapier. Verdeel het deeg in bolletjes van ca. 50 gr, ter grootte van een pingpongbal. Maak met twee duimen een kuiltje in het deegballetje, zodat een bakje ontstaat. Schep een lepel gehaktvulling erin. Vouw het deeg om de vulling en plak, indien nodig, dicht met water. Leg de bolletjes op het bakpapier en laat ca. 1 uur rijzen. Stoom de bapao, in het stoommandje, in 16-20 minuten gaar.

Serveer de bapao met sweet chilisaus

Tip: Los een bouillonblokje op in het stoomwater om de bapao extra smaak te geven.

Eens in de zoveel tijd probeer ik eens een dessert te maken. We hebben al vaak in restaurants van die heerlijke chocoladecakejes oip die nog lekker vloeibaar in het midden waren. Deze heb ik dus zelf geprobeerd te maken, en wonderwel waren ze goed gelukt.

Chocolade meltdown met creme anglaise

Ingredienten (12 stuks):
Chocolade meltdown:
150 gr pure chocolade (70% cacao)
45 gr bloem
100 gr boter
4 eieren
100 gr suiker
een kwart tl zout

Creme anglaise:
1 vanillestokje
1 liter volle melk
6 eidooiers
130 gr suiker
1 tl maismeel

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet timbaalvormpjes goed in en bestrooi de ingevette vormpjes met bloem. Schud het teveel aan bloem eraf. Smelt de chocolade met boter au bain-marie. Haal de gesmolten chocolade van het vuur en laat een beetje afkoelen . Klop de eieren met de suiker en zout luchtig en tot het volume verdriedubbeld is. Giet de gesmolten chocolade voorzichtig bij de eieren en meng goed door. Zeef de bloem erboven en roer tot het gemengd is.

Halveer het vanillestokje in de lengte en snijd het merg eruit. Breng de melk met het vanillemerg en het vanillestokje aan de kook. Haal van het vuur zodat de melk het kookpunt bereikt en laat ca. 10 minuten rusten. Verwijder het vanillestokje en een eventueel vel dat op de melk gevormd is. Klop met een garde de eidooiers, maismeel en suiker tot een lichtgeel van kleur is. Giet nu langzaam en onder continu kloppen de warme melk bij de eieren tot een glad mengsel. Giet dit mengsel in een brede sauspan en verwarm het geheel op laag vuur. Roer continu met een spatel, zodat de custard niet aanbrandt. De creme wordt langzamerhand dikker, dit zou ca. 15 minuten moeten duren. Als het te snel gaat, kun je de pan even van het vuur halen en blijven roeren. Als de creme aan de achterkant van de lepel blijft plakken, is de creme anglaise klaar.

Verdeel de chocoladebeslag over de ingevette vormpjes en bak ca. 8 minuten in de oven. Het midden van de chocolade meltdowns is nu nog vloeibaar. Stort de chocolade meltdowns voorzichtig uit de vormpjes en giet de creme anglaise eromheen. Serveer de chocolade meltdown warm of koud.

Tip: je kunt ook een cupcaketray gebruiken, bak de meltdowns dan ca. 6 minuten in plaats van 8 minuten

Het is geen geheim dat Alexander en ik dol zijn op Italiaans eten, en natuurlijk ook pizza. Het zelf maken van pizza is een geweldig leuk werk, alleen wel erg berwerkelijk met een deeg dat je moet laten rijzen en uitrollen. Niet echt een werkje voor een doordeweekse dag. Gelukkig heb ik dit recept voor snelle pizza's gevonden, die in plaats van een deeg een tortillawrap gebruikt. Gisteravond hebben we dit geprobeerd, en het was echt overheerlijk. Deze gaat zeker in mijn standaardrepertoire voor lekkere en makkelijke gerechten.

Snelle pizza met salami en olijven

Ingredienten (2 pizza's):
4 lente-uitjes
1 teentje knoflook
1-2 el olie
1 el tomatenpuree
250 gr tomatenblokjes (blik)
1 tl oregano
zout en peper
een beetje paprikapoeder
2 tortillawraps (ca. 21 cm doorsnede)
75 gr salami (vleeswaren)
100 gr olijven gevuld met piment
100 gr geraspte belegen kaas
evt. verse oregano om te garneren

Instructies:
Verwarm de oven voor (200-225 graden). Maak de lente-uitjes schoon en snijd het witte en het groene gedeelte apart van elkaar in ringen. Pel en snipper de knoflook.

Verhit de olie in een pan. Fruit er het witte gedeelte van de lente-ui en de knoflook in. Voeg de tomatenpuree toe en bak hem mee. Voeg de tomatenblokjes en de oregano toe en breng aan de kook. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Kook 5-7 minuten op laag vuur.

Leg de tortillawraps op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de tomatensaus over de tortillawraps. Beleg met de salami en de olijven. Bestrooi met de kaas.

Bak de pizza's 12-15 minuten in de oven. Neem uit de oven en bestrooi met het groene gedeelte van de lente-ui. Garneer eventueel met verse oregano.

Bron: koken&genieten, maart 2014