Deze week hebben we weer een HelloFresh box met hopelijk 3 heerlijke gerechten.
Dit eerste gerecht heb ik uitgezocht om een aantal verschillende redenen. Ten eerste omdat ik meer vis zou moeten eten laughing, ten tweede omdat de combinatie van pittige vis met mangochutney me intrigeerde. Ik kon me niets voorstellen bij die smaakcombinatie, dus deze ging mee in de box. Het klaarmaken is erg simpel, en je hebt niet eens een pan nodig, alleen maar een oven.

En dan de smaakcombinatie die me zo intrigeerde; na eerst een stukje vis los te hebben geproefd, vond ik die erg pittig, maar het geheel van de vis met alle andere componenten en in het bijzonder het zoete van de mangochutney zorgde voor een goede balans en een erg smakelijk gerecht.

Ingrediënten (2 personen):
200 gr koolvishaasjes
2 tl Mexicaanse kruiden
2 tomaten
5 gr koriander
Een halve limoen
200 gr witte kool en wortel
75 gr mayonaise
6 witte mini-tortilla's
40 gr mangochutney
1 el olijfolie
Peper en zout, naar smaak

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de koolvis droog met keukenpapier en besprenkel met de olijfolie. Wrijf de Mexicaanse kruiden over de vis en voeg zout toe naar smaak. Leg de vis op een bakplaat met bakpapier. Bak de vis in 8-12 minuten gaar in de oven.

Snijd ondertussen blokjes van de tomaat en de koriander grof.

Pers de limoen uit. Meng in een kom de mayonaise en 1 tl limoensap per persoon. Mix de witte kool met wortel door de dressing. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de tortilla's, verpakt in aluminiumfolie, 2-3 minuten in de warme oven.

Maak kleine stukjes van de vis, door hem met twee vorken uit elkaar te trekken.

Maak een self-service menu door alle onderdelen in losse bakjes te serveren. Zo kan iedereen zijn eigen viswraps maken.

Bron en Inspiratie:
HelloFresh

Vandaag was ik alleen thuis, dus ik hoefde op geen manier rekening te houden met de eetwensen van een kieskeurige echtgenoot en de eetnukken van een kleuter.
Dus vandaag zocht ik een recept helemaal lekker voor mezelf. De champignons en asperges uit dit recept zijn geen dingen die mijn wederhelft lust, en voor mijn kleuter is momenteel alles wat groen is genoeg reden om zijn eten te laten staan.
Naast de ingrediënten wilde ik ook iets wat relatief snel klaar was, en wat een keer iets compleet anders was. Ik ben fan van Japans en Italiaans eten, nou deze fusion tussen die twee was zeker eens wat anders. Ik vond de rijst wat moeilijk om goed gaar te krijgen, maar toen dat uiteindelijk gelukt was smaakte het verrassend goed. Misschien kan ik het met wat andere ingrediënten ook nog een keer voor ons samen maken.

Ingrediënten (4 personen):
700 ml kippenbouillon
50 ml sojasaus
50 gr bruine basterdsuiker
2 tl sesamolie
300 gr kipfilet
2 rode uien
3 teentjes knoflook
350 gr groene asperges
250 gr kastanjechampignons
olijfolie
300 gr risottorijst
Versgemalen peper
1 bosje bladpeterselie

Instructies:
Meng voor de risotto bouillon de bouillon met de sojasaus, basterdsuiker en sesamolie en breng aan de kook.

Snijd de kipfilet, uien en knoflook klein. Maak de asperges schoon en snijd in stukken. Snijd de kastanjechampignons in ongeveer even grote stukken als de asperges en kip.

Verhit olie in een hapjespan en fruit de uien en de knoflook. Voeg de rijst toe en bak kort mee. Voeg de kip toe en bak rondom dicht. Schenk een soeplepel bouillon bij de rijst en wacht tot de bouillon is opgenomen voor je weer een lepel bouillon toevoegt. Doe dit tot de rijst gaar is. Voeg halverwege (na ca. 10 minuten) de asperges en de champignons toe. 

Proef de risotto, en voeg peper naar smaak toe. 

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de uien en de knoflook. Voeg de risottorijst toe en bak de rijst glazig. Voeg de kip toe en bak de kip rondom tot hij dichtgeschroeid is. Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en gaar de rijst al roerend 8 minuten. Voeg de asperges en de champignons toe en gaar de rijst nog 7 minuten. Voeg eventueel beetje bij beetje meer bouillon toe. 

Maak ondertussen de peterselie schoon en snijd fijn.

Rasp de Parmezaanse kaas en roer de kaas door de risotto. Breng de risotto op smaak met wat peper en de helft van de peterselie.

Schep de risotto op borden en bestrooi met de andere helft van de peterselie.

Bron en Inspiratie:
Rudolph kookt 2, Rudolph van Veen

Zoals al eerder aangegeven bij het recept van de Romige Lamscurry met Spinazie en Cashewnoten ben ik momenteel helemaal weg van het maken (en natuurlijk eten) van curry's.
Dus ik struin mijn hele database aan recepten of naar potentieel lekkere, afwisselende curry's. Voor het maken van deze Thaise groene curry's maakte ik nooit echt zelf mijn currypasta.
Na wat succesvolle versies gebaseerd op droge specerijen en pre-made currypasta's wilde ik toch een keer zelf mijn eigen currypasta proberen te maken, dus ging ik op zoek naar een currypasta recept.

Deze vond ik in het Basics to Brilliance kookboek van Donna Hay, niet alleen de currypasta maar ook wat recepten waarin ik de currypasta kon gebruiken, wat natuurlijk erg handig is.
Ook fijn is dat je de currypasta afgesloten een week in de koelkast kunt bewaren, je kunt dus een dubbele portie currypasta maken en twee keer ervan eten. 
Aangezien de recepten voor 4 personen zijn en wij maar samen curry eten (Thomas proeft wel, maar eet nog niet echt mee), heb ik van 1 portie currypasta 2 gerechten kunnen maken. 

Het recept voor de currypasta:
Ingrediënten (1 portie):
1 theelepel komijnzaad
1 eetlepel korianderzaad
3 lange groene chilipepers, grofgehakt
2 tenen knoflook
30 gr laos of gemberwortel, geschild en fijngesneden
6 blaadjes djerek poeroet, nerven verwijderd, in lange dunne reepjes
2 stengels citroengras, alleen het wit, in dunne ringetjes
2 handen fijngehakte korianderblaadjes en steeltjes
1 eetlepel arachide- of plantaardige olie
een halve theelepel trassi
1 eetlepel geschaafde palmsuiker of bruine basterdsuiker
3 lente-uitjes, grofgesneden

Instructies:
Verwarm een kleine antiaanbakpan op matig vuur. Doe het komijn- en korianderzaad erin en rooster 2-3 minuten of tot het geurt en lichtbruin kleurt; zwenk de pan regelmatig rond op het vuur.

Maal het geroosterde zaad in een kleine foodprocessor.

Voeg de chilipepers, knoflook, laos, djerek poeroet, het citroengras, de verse koriander, olie, trassi, suiker en ui toe. Draai tot een pasta. (Schraap de zijkanten van de kom af en toe schoon).

 

Dus nu hebben we de curry-pasta, het kost even tijd om alle ingrediënten te bereiden, maar nu kan je er lekker mee koken, en heb je snel een heerlijke maaltijd op tagfel staan.
Als eerste een Pittige groene garnalencurry met noedels.

Ingrediënten (4 personen):
1 portie Thaise groene currypasta
400 ml kokosmelk uit blik
250 ml kippenbouillon
24 grote reuzegarnalen, gepeld, schoongemaakt en met staart
2 eetlepels vissaus
200 gr gedroogde rijstnoedels, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
Hand paarse microbasilicum
2 handen microkoriander
Chiliolie, voor erbij

Instructies:
Zet een groete pan met dikke boden op matig vuur. Doe de currypasta erin en bak onder regelmatig roeren 2-3 minuten of tot hij geurt. Voeg de kokosmelk en bouillon toe, roer goed en breng zachtjes aan de kook. Doe de garnalen erbij, laat weer zachtjes aan de kook komen en kook 2-3 minuten of tot de garnalen gaar zijn. Voeg de vissaus toe en roer goed om.

Verdeel de noedels en curry over diepe borden en maak af met de basilicum, koriander en chiliolie.

 

En als tweede recept deze Geurige groene kipcurry.

Ingrediënten (4 personen):
1 portie Thaise groene-currypasta
400 ml kokosmelk uit blik
250 ml kippenbouillon
8 kippendijen à 125 gr, bijgesneden en in vieren
2 eetlepels vissaus
4 blaadjes djerek poeroet, nerven verwijderd, in lange, dunne reepjes
Hand korianderblaadjes
80 gr geroosterde cashewnote, grofgehakt
1 lange groene chilipeper, in dunne ringetjes
Witte rijst, voor erbij
Partjes limoen, voor erbij

Instructies:
Zet een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Doe de currypasta erin en bak de currypasta onder regelmatig roeren 2-3 minuten. Voeg de kokosmelk en bouillon toe, doe de kip erbij, laat weer zachtjes aan de kook komen en kook 5-8 minuten of tot de kip gaar is. Voeg de vissaus toe.

Maak de curry af met de djerek poeroet, koriander, cashewnoten en chili. Geef er de rijst en partjes limoen bij.

Bron:
Basics to brilliance, Donna Hay

Wij hebben een HelloFresh abbonnement, wat betekent dat wij regelmatig een box krijgen met 3 maaltijden. Alle recepten en ingrediënten zitten er bij, en de recepten zijn vaak niet al te moeilijk.
Wat ik erg fijn vind is dat de ingrediënten (bijna) allemaal afgestemd zijn op hetgeen je nodig hebt/ Ook is het erg leuk om op deze manier eens iets totaal nieuws te proberen, of nieuwe combinaties te ontdekken. 

Het volgende gerecht zat pas geleden in onze box en ik dacht dat het een gewoon gemiddeld gerecht zou zijn, lekker, snel en verder niet veel bijzonders, maar dit gerecht heeft me heel erg verrast.
Ik had nooit verwacht dat ik gebakken sla zo lekker zou vinden, en de marinade van het vlees is echt fantastisch.

Ingrediënten (2 personen):
200 gr varkenshaaspuntjes
1 el sojasaus
2 tl garam masala
2 cm verse gember
een halve rode peper
1 rode ui
een halve limoen
1 krop romaine sla
150 gr noedels
2 el olijfolie
3 el katjap
1 el zonnebloemolie
peper en zout

Instructies:
Snijd de varkenshaaspuntjes in gelijke stukken en meng in een kom met de ketjap, olijfolie en per persoon een halve eetlepel sojasaus en 1 tl garam masala. :aat minimaal 15 minuten marineren. Breng een pan met ruim water aan de kook voor de noedels.

Schil ondertussen de gember en rasp of snijd hem fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snipper de rode ui. Snijd de limoen in parten. Snijd de romaine sla fijn.

Kook de noedels 2-3 minuten. Giet af en spoel met koud water zodat de noedels niet verder garen en niet aan elkaar gaan plakken. Het is niet erg wanneer de noedels afkoelen. Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan op middelmatig vuur en fruit de ui met de rode peper en de gember 3-4 minuten. Schep de romaine erbij en roerbak tot deze begint te slinken. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkenshaaspuntjes met alle marinade 3-4 minuten (je bakt de marinade mee, waardoor je geen extra olie nodig hebt). Schep de varkenshaaspuntjes uit de pan. Blus de marinade af met 50 ml heet water per persoon en kook 1 minuut in.

Schep de noedels door de pan met romaine, verwarm kort en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de noedels over de borden, schep de varkenshaaspuntjes erop en schenk de marinade-saus erover. Knijp de limoenparten naar smaak uit over het gerecht. 

Bron:

HelloFresh

Voor kerst heb ik een geweldig kookboek gekregen van Jennifer Joyce. My Asian kitchen is een kookboek dat recepten uit veel Aziatische landen heeft verzameld. 
Zo zitten er veel bekende, maar ook een hele reeks (voor mij) onbekende recepten tussen. Die mix is erg leuk, en het zet aan om nieuwe dingen te proberen.
Zo ook deze Taiwanese Rundernoedelsoep, een recept wat erg lijkt op andere rundersoepen die je in Azië kunt krijgen, maar toch weer anders.
Het kost wel even tijd om de soep te trekken, maar het resultaat is echt overheerlijk.

Ingrediënten (4 personen):
2 el plantaardige olie
900 gr runderschenkel
5 tenen knoflook, in plakjes
2 uien, in parten
4 cm gemberwortel, fijngesneden
1 tl szechuanpeperkorrels
1 tl venkelzaadjes
1 el chilivlokken
2 el toban jiang (pittige chilibonenpasta)
1 el zwarte azijn
1 el basterdsuiker
4 tomaten, in grove stukken
125 ml lichte sojasaus
125 ml Shaoxing rijstwijn
250 gr Chinese eiernoedels
4 minipaksoi, gehalveerd, of kailan (gai larn), in stukken
lente-ui, fijngesneden, om erbij te serveren

Instructies:
Verwarm de plantaardige olie in een grote pan met een goed sluitend deksel. Snijd de runderschenkel in stukken van 4 cm. Bak het vlees kort tot het bruin kleurt en voeg vervolgens de knoflook, ui en gemberwortel toe en laat 5 minuten stoven.

Maal de peperkorrels en venkelzaadjes grof, voeg ze toe aan het vlees met de overige ingrediënten, behalve de eiernoedels en de paksoi. Giet ongeveer 1 liter water in de pan zodat het vlees helemaal onder staat.

Leg de deksel op de pan en laat de soep 1.5 tot 2 uur trekken op de laagste stand. Roer ieder half uur even zodat niets aan de bodem plakt.

Als het vlees roomboterzacht is en uit elkaar valt is het klaar. Dit proces kan ook met een snelkookpan, kook het vlees dan 30 minuten op de hoogste stand. In de slowcooker kan ook; in 8 uur op de 'low'-stand of 4 uur op de 'high'-stand. En in de oven kan ook nog: ongeveer 2 uur in een tot 170 graden voorverwarmde oven.

Kook de noedels al dente en voeg de paksoi op het laatste moment toe. Giet af en verdeel over vier kommen. Giet de soep erover en bestrooi voor het serveren met lente-ui.

Bron:
My Asian Kitchen, Jennifer Joyce