Met maar 3 ingrediënten, die ik eigenlijk altijd in huis heb, heb ik in een mum van tijd deze heerlijke koekjes gemaakt. Thomas is er helemaal weg van en wil ze blijven proeven.
Het enige belangrijke om te weten is dat je het bladerdeeg niet te lang moet laten ontdooien, anders kun je het niet goed meer vormen in de vlindervorm.
Makkelijk, snel en niet te vergeten erg lekker!

Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg
4 eetlepels fijne kristalsuiker
1 theelepel kaneelpoeder

Instructies:
Meng de suiker en het kaneelpoeder. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezen en ontdooi ze tot ze net verwerkbaar zijn. Plak 2 keer 2 plakjes bladerdeeg aan elkaar, zodat je 2 lappen deeg hebt, door ze een klein beetje te overlappen en aan te drukken. Als de de bladerdeeg niet aan elkaar wilt plakken kun je een klein beetje water gebruiken. 

Nu kun je de vlinders gaan vormen. Bestrooi het deeg met kaneelsuiker en druk het een beetje aan zodat de suiker goed blijft zitten als je gaat vouwen.
Vouw vervolgens vanuit de uiteinden het deeg dubbel tot een kwart van de totale lap. Maak de omgeslagen stukjes deeg een klein beetje nat, en bestrooi met kaneelsuiker, druk weer een beetje aan.
Vouw nu verder richting het midden van het deeg, maar zorg voor een kleine open strook om dadelijk dicht te kunnen vouwen. Maak wederom de omgeslagen stukjes deeg een beetje vochtig, bestrooi met het laatste beetje kaneelsuiker en druk aan.
Vouw nu de vlinder dicht. Je hebt nu 2 opgevouwen rolletjes deeg.

Snijd deze rolletjes elk in 8 stukjes en leg de 16 koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze een stukje uit elkaar want door het uitzetten van het bladerdeeg groeien ze in de oven flink. Bak de kaneelvlinders in ca. 12-15 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat op een rooster een beetje afkoelen en smullen maar!

Bron en Inspiratie:
Overetengesproken.nl

Corona.... Allebei werken we momenteel thuis, en de scholen zijn vanaf vandaag ook dicht. Lekker uitgebreid een avondmaal voorbereiden als het huis leeg is zit er voorlopig even niet in. Het is druk in huis, en dus ook druk in mijn hoofd. 
Dat vraagt ook om een andere manier van het bereiden van ons eten. Dit weekend heb ik dus een dagdeel de tijd genomen om het een en ander voor te bereiden wat ingevroren kan worden en wat we de komende weken makkelijk uit de vriezer kunnen halen als het ons allemaal een beetje te veel wordt. Zo ook deze tomatensoep. Als basis tomatenbouillon goed in te vriezen en later met extra verse ingredienten goed aan te kleden, maar als het nodig is ook zo met wat brood erg smakelijk.

Ingrediënten (4 personen):
1 ui
1 winterwortel
2 laurierblaadjes
1 kilo tomaten
1 liter water
1 kruidenbuiltje voor Tomatensoep
2 bouillonblokjes

Instructies:
Snijd de ui in ringen, de tomaten in kwarten en de wortel in stukjes. Zet het water met de tomaten, wortel, ui, laurierblaadjes, bouillonblokjes en kruidenbuiltje op en breng aan de kook. Laat alles in ongeveer 1 uur gaar koken.

Draai alles behalve de laurierblaadjes en de kruidenbuiltjes door een passe vite (pureerzeef). Hierna is de bouillon te protitioneren en in te vriezen.

Voeg vervolgens extra verse ingrediënten toe zoals fijn gesneden selderij, soepballetjes en vermicelli. Kook alles nog 10 minuten mee. Eet smakelijk!

 

Tijdenlang heb ik gewacht met echt gerechten maken in de oven. Een ovenschotel met saus etc. dat ging wel in mijn oude kleine ding, maar echt 'roosteren' ging niet echt.
Nu heb ik een echte volledige oven, en vond ik het tijd om snel ook dit eens te proberen. Het is geïnspireerd op en recept dat ik heb gelezen in het kookboek Rudolph kookt 2 van Rudolph van Veen.
Het recept is niet moeilijk te maken, alleen wat snijden, alles op de bakplaat en bakken in de oven. 

En ben ik tevreden met mijn nieuwe oven? Nou en of, het hele gerecht was goed en regelmatig doorbakken, lekker knapperige chorizo en ook de kip had een licht knapperige huid gekregen.
Het was echt een groot succes en dit ga ik zeker vaker maken.

Ingrediënten (4 personen):
125 gr chorizo
2 rode uien
1 citroen
4 takjes rozemarijn
800 gr Roseval aardappels
400 gr kippenvleugels
Olijfolie
Zout, versgemalen peper
1 groene paprika

Instructies:
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de chorizo in plakjes. Pel en snijd de uien in ringen. Snijd de citroen in plakjes. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn. Snijd de aardappels in wedges.

Meng alle gesneden ingrediënten met de kippenvleugels, een scheut olijfolie en peper en zout. Verdeel alles over een bakplaat met bakpapier en bak het ca. 30 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de paprika in blokjes en strooi over het gerecht, en bak nog 10 minuten verder in de oven.

Bron en Inspiratie:
Rudolph kookt 2, Rudolph van Veen

Sinds onze reis naar Vietnam vorig jaar ben ik altijd op zoek naar recepten die mij terug kunnen brengen naar die plek en die ervaringen die we daar hebben belelefd.
Dit recept uit het kookboek My Asian Kitchen van Jennifer Joyce, is een recept die de Vietnamese smaken het best heeft benaderd tot nu toe. 
Ik heb zelf ook een kippenbouillon gemaakt en dat heeft heel vel tijd gekost, maar als je daar een keer een grote batch van maakt en invriest, is het daarna een kwestie van ontdooien en gebruiken.
Het smaakte echt voortreffelijk, en bijna helemaal zoals ik me herinner van Vietnam, dit ga ik zeker nog vaker maken om in herinnering terug te gaan naar Vietnam, en het als gezin nog eens over die bijzondere momenten die we daar hebben meegemaakt te hebben.

Ingrediënten (4 personen): 
1 liter Aziatische kippenbouillon, met de kip waar je bouillon van hebt getrokken
1 tl zeezout
5 cm gemberwortel, ongeschild en in de lengte gehalveerd
1 ui, ongeschild, gehalveerd
1 kaneelstokje
3 steranijs
6 kruidnagels
60 ml vissaus
2 el palmsuiker
250 gr rijstnoedels
2 flinke handenvol taugé en Thais basilicum, koriander en munt
Sriracha of andere hete chilisaus en limoenpartjes, om erbij te serveren

Instructies:
Zeef de kippenbouillon. Gooi alle groenten, botjes en andere harde stukjes weg en zet het kippenvlees apart. Breng de losse bouillon, samen met wat zeezout aan de kook.

Verwarm de oven voor in de grillstand. Leg de gember en de ui op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie. Bak ze 7 tot 10 minuten in de oven, ze mogen best wat kleur krijgen. Voeg de ui en de gember toe aan de bouillon. Voeg ook de kaneel, steranijs, kruidnagel, vissaus en palmsuiker toe. Laat vervolgens 30 minuten pruttelen om de smaken goed in te laten trekken. Zeef wederom de bouillon.

Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in kokend water. Verdeel de noedels over 4 diepe borden of kommen. Leg er de kip op en verdeel er de bouillon over. Garneer met de taugé en de verse kruiden. Laat aan tafel iedereen zelf sriracha en limoen toevoegen.

Bron en Inspiratie:
My Asian Kitchen, Jennifer Joyce

Wederom een recept gemaakt in mijn nieuwe oven, je moet toch van alles proberen natuurlijk. 

Ik wilde iets leuks samen doen met mijn zoontje, dus het moest niet te ingewikkeld zijn. Hij had de grootse taken van bloem toevoegen aan de mixer, en natuurlijk balletjes deeg rollen en plat drukken.
Niet erg ingewikkeld dus om te maken, maar een leuke middag werk. De koekjes zijn erg lekker, en zelfs mijn zoontje eet ze met veel smaak op.   

Ingrediënten (ca. 24 stuks):
Koekjesdeeg:
225 gr bloem
150 gr boter, op kamertemperatuur
75 gr fijne kristalsuiker
8 gr vanillesuiker
1 ei
snufje zout

Kaneel-suikermengsel:
3 el fijne kristalsuiker
1.5 tl kaneel

1 losgeklopt ei

Instructies:
Klop de boter samen met de suiker, vanillesuiker en het snufje zout romig. Voeg dan het ei toe en klop het er kort door. Meng tot slot de bloem er zo kort mogelijk door. 

Vorm met je handen een rol van ca. 30 cm van het deeg. Rol het deeg in huishoudfolie en laat het een uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en verwijder de folie. Snijd het deeg in gelijke stukken van ca. 1 cm breed. 
Maak balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier. 
Druk ze een beetje platter en druk met een vork streepjes in de koekjes.

Bestrijk de koekjes met het ei en bestrooi met de kaneelsuiker. Bak de koekjes in ca. 16 minuten goudbruin.

Laat de koekjes eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg ze daarna op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.

Bron en inspiratie:
@marielleindekeuken.nl