Ieder jaar als de zomer weer voorbij is dan begint mijn hoofd zich weer te vullen met de heerlijke winterse recepten die ik in de volgende maanden allemaal weer kan gaan maken. Máár dan 'moet' ik van mezelf altijd nog even wachten tot het daadwerkelijk guur weer word, de tijd weer verzet is en het 's avonds weer lekker vroeg donker is. Kortom ik heb al zo'n twee maanden voorpret tot ik dan eindelijk los kan gaan op mijn comfort winter recepten. Een van de eerste gerechten die ik altijd vroeg in het seizoen al maak is erwtensoep. Ik maak altijd een hele grote pan, en zo heb ik de hele winter door regelmatig een lekker bordje soep. Eindelijk was het dan zover en heb ik op een mooie weekend dag deze pan vol goodies laten pruttelen.

Gedurende de tijd dat het lekker staat te pruttelen op het fornuis vult langzaam het huis zich met de ouderwetse' geur die ik van vroeger zo goed ken, en die nu ook al meer als 10 jaar jaarlijks mijn eigen keuken vult. Het is een stukje nostalgie en traditie; een traditie die ik ook hoop op mijn eigen zoontje over te brengen (al moet hij voorlopig nog niets van soep hebben overigens). Na een paar uur pruttelen in de pan en mijmeren in mijn hoofd is het zo ver, de soep is klaar voor de laatste test van goede erwtensoep.

In iedere goede erwtensoep blijft een lepel er netjes in overeind staan, misschien is het dus meer een soort pudding als een soep. Het hoort zeker geen waterig geheel te zijn, maar lekker stevig. Zo stevig dus dat je lepel blijft staan :). 

En dan na een hele dag uitkijken naar het moment dat je 's avonds lekker aan je kom soep zit, is het eindelijk zo ver. Lekker met een stuk lekker geroosterd brood.

En dan dus lekker genieten, en weten dat er de komende maanden weer meer heerlijke winterse recepten op het menu zullen staan.

Voor de liefhebbers, het recept dat ik van mijn ouders heb meegekregen:

Ingredienten:

2 liter water
500 gr spliterwten
500 gr doorregen of buikspek
1 flinke ui
200 gr prei
200 gr knolselderij
200 gr wortel
1 flinke aardappel
1 grote rookworst
3-4 runderbouillonblokjes

Instructies:
De spliterwten wassen en samen met spek, zout en water opzetten. Aan de kook brengen en schuim er af scheppen. Met deksel op de pan ca. 1 uur koken op een laag pitje. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.

De groetne en aardappel klein snijden en bij de soep voegen, nog 1 uur koken. Spek uit de soep halen en eventueel zwoerd eraf snijden. De rest in kleine stukjes snijden. De rookworst toevoegen en warm laten worden, deze er weer uit halen en in plakjes snijden. Naar smaak nog bouillonblokjes of zout en peper toevoegen.

Eet smakelijk!

 Afgelopen weekend heerlijk uitgebreid gekookt. Als een soort 'shared dining' concept heb ik een aantal Japans geïnspireerde gerechtjes gekookt. Dit recept was ik ergens tegen gekoen en dat vind ik er perfect bijpassen. Erg handig aan dit recept is dat het 40 minuten in de oven moet, zodat ik in die tijd aan de andere gerechtjes kon werken om alles tegelijk klaar te hebben.

Deze kip smaakte echt geweldig, maar ik had natuurlijk te veel gemaakt. Gelukkig smaakte het de volgende dag bij de lunch ook nog geweldig en zo hadden we er twee dagen plezier van.

Ingrediënten:
4 - 6 kippendijen
2 eetlepels boter
1 lente-ui, fijn gesneden

Teriyaki saus:
1 eetlepel maïzena + 60 ml water
120 ml sojasaus
32 gr bruine suiker
2 eetlepels honing
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 eetlepel gember, geraspt
240 ml water

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met olie of boter. Zet apart tot gebruik.

Mix de maïzena met de 60 ml water in een klein kommetje. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur. Breng de sojasaus, bruine suiker, knoflook, gember, honing en het water aan de kook. Roer het maïzena-water erdoorheen. Kook door tot de saus ingedikt is. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Wrijf de kippendijen in met zout en peper. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kippendijen toe en bak beide kanten aan tot ze goudbruin zijn, ongeveer 2-3 minuten per kant. 

Plaats de kippendijen, zonder bakvet, in de ovenschaal. Bestrijk gelijkmatig met de helft van de teriyaki saus. Zet de ovenschaal in de oven en bak 20 minuten. Voeg de rest van de saus toe en bestrijk de kip weer met de saus. Bak nog 20 minuten verder tot de kip gaar is.

Haal de kip uit de oven en serveer gelijk, bijvoorbeeld met rijst, en garneer met het fijngesneden lente-uitje.

Eet smakelijk!

Bron en Inspiratie:
Eatwell101.com

Bij mijn laatste bezoekje aan de toko had ik heel wat nieuwe spulletjes meegenomen om mee te koken. Zo ook een grote fles Shaoxing rijstwijn, dit wilde ik graag uitproberen en dus ging ik op zoek naar recepten waar ik dit voor nodig had.
Zo kwam ik dus ook dit recept tegen. Het leek me een erg bijzondere combinatie van smaken, en dat was het ook, mijn man had er na een half bord al genoeg van, maar zelf vond ik het wel erg lekker. 
Het is niet een recept wat ik eens per week of 2 weken zou maken, daar is de smaak toch net iets te bijzonder voor, maar om af en toe te gebruiken is het een prima snel recept.

Ingrediënten (2 personen):
80 ml hoisinsaus
180 ml shaoxingrijstwijn of droge sherry
180 ml kippenbouillon
1 tl geraspte sinaasappelschil
2 tl fijngeraspte gemberwortel
Een halve theelepel Chinees vrijfkruidenpoeder
1 varkensfilet van 400 gr, bijgesneden en gehalveerd
Gestoomde bladgroenten en pandanrijst, voor erbij

Instructies:
Breng in een antiaanbakpan op matig vuur hoisinsaus, rijstwijn, bouillon, sinaasappelschil, gember en vijfkruidenpoeder aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken.

Voeg het varkensfilet toe en bak het, met het deksel op de pan, 6 minuten aan iedere kant, of tot het vlees gaar is. Laat de pan van het vuur, gesloten nog 5 minuten rusten. Haal het vlees uit de pan en snijd het in plakken. Geef er gestoomde bladgroenten, rijst en het bakvocht erbij.

Bron:
Fast, fresh, simple, Donna Hay

Al een paar weken loop ik met het idee om zelf een brood te bakken. Echter wist ik niet goed wat, en het brood van onze bakker smaakt prima, en is lekker makkelijk in huis te halen. 
Afgelopen weekend gingen we voor het eerst dit seizoen BBQen, en dat vond ik een mooie gelegenheid om toch zelf eens een brood erbij te bakken. 
Ik vond in mijn archief dit redelijk simpele recept voor focaccia, en besloot dit eens uit te proberen. Ik eet de laatste tijd vrij veel olijven bij mijn eten, dus dit leek me lekker.

Het maken van brood kost natuurlijk veel tijd, je hebt niet binnen een half uur iets op tafel staan, want brood moet rijzen. Maar het werk om het te maken viel me eigenlijk wel mee.
En brood wat je zo (redelijk direct uit de oven) eet, is echt ontzettend lekker. Het is zeker voor herhaling vatbaar als ik weer eens een middag te tijd heb (haha).

Ingrediënten:
2 takjes rozemarijn
300 gr tarwebloem
7 gr gedroogde gist
1 tl zout
175 ml lauwwarm water
50 gr zwarte olijven zonder pit
2 tl grof zeezout
2 el olijfolie extra vierge

Instructies:
Verwarm de oven voor op 35 graden Celsius. Haal 12 kleine takjes van de rozemarijn en snijd de rest van de naaldjes fijn. Meng de bloem met de gist, het zout, het water en de fijngesneden rozemarijn in een kom.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met werkblad dat is bestoven met bloem. Kneed het deeg ca. 10 minuten totdat het soepel en elastisch is. Vorm een bal van het deeg en leg in een kom. Dek af met plasticfolie an laat ca. 1 uur rijzen in de oven.

Snijd de olijven in grove stukken. Kneed ze door het gerezen deeg. Druk het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm hoog en leg het voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen in de oven, ditmaal afgedekt met een vochtige theedoek.

Haal het deeg uit de oven. Verwarm de oven verder tot 200 graden Celsius. Druk de apart gehouden takjes rozemarijn in het deeg. Bestrooi het deeg met het zeezout en besprenkel het met de olijfolie. Bak de focaccia in de oven goudbruin en gaar in ca. 30 minuten. Laat het brood afkoelen op een rooster. 

Eet smakelijk!

Bron en Inspiratie:
Rudolph kookt, Rudolph van Veen

Bij het uitzoeken van de HelloFresh gerechten van deze week viel dit gerecht meteen op, door de smakelijke foto die erbij stond.
Het is een lekker gerecht, met een lekkere saus, die ik nog wel vaker zal maken, ook bij andere gerechten.
Ook ben ik erg blij met de manier waarop mijn nieuwe oven de frietjes heeft gebakken, gelijkmatig goudbruin en gaar.

Ingrediënten (2 personen):
2 tenen knoflook
Een halve rode peper
6 gekruide gehaktballetjes
1 tl gerookt paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
200 gr passata
20 ml sojasaus
1 komkommer
2 tomaten
5 gr verse bieslook
1 el mayonaise
2 tl honing
300 gr vastkokende aardappelen
2 hamburgerbollen
1 sjalot
1.5 el olijfolie
2 el zonnebloemolie
2 tl zwarte balsamicoazijn
2 el wittewijnazijn
1 tl suiker
peper en zout

Instructies:
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de aardappelen en snijd er kleine frietjes van. Meng de frietjes met de olijfolie, zout en peper op een bakplaat met bakpapier. Bak ca. 30 minuten in het midden van de oven. Schep na 15 minuten de frietjes een keer om. Bak de laatste 5 tot 7 minuten de hamburgerbollen mee.

Terwijl de frietjes bakken, snijd de sjalot en knoflook fijn. Maak de rode peper schoon en snijd de rode peper fijn. Verhit 1 el zonnebloemolie op middelhoog vuur in een hapjespan en bak de gehaktballetjes in 5 tot 6 minuten bruin. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, want ze garen straks nog verder in de saus. Haal ze uit de pan en zet apart.

Zet het vuur een beetje hoger en voeg de rest van de zonnebloemolie toe. Fruit de sjalot, knoflook, rode peper, gerookt paprikapoeder, en gemalen komijnzaad ca. 2 minuten. Voeg de passata, balsamicoazijn, sojasaus en honing toe en breng zachtjes aan de kook.

Zet het vuur laag als de saus kookt en voeg de gehaktballetjes weer toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat 7-9 minuten zachtjes pruttelen, of tot de gehaktballetjes gaar zijn. Roer af en toe goed door. Let op de saus verdampt snel, voeg eventueel een klein beetje water toe.

Maak ondertussen de salade door in een salade kom de dressing te maken van de wittewijnazijn, suiker, peper en zout. Snijd de komkommer in plakjes en snijd de tomaten in smalle partjes. Snijd de bieslook fijn, en houd daar een beetje van apart als garnering. Schep het geheel goed om in de salade kom.

Als alles gaar is, verdeel de gehaktballetjes en de saus over de hamburgerbollen en bestrooi met de apart gehouden bieslook. Serveer de broodjes samen met de frietjes uit de oven, de salade en de mayonaise.

Bron en inspiratie:
HelloFresh