Alweer 2 jaar geleden hebben wij als gezin de mogelijkheid gehad om 3 weken door te brengen in Da Nang, Vietnam. Het was een geweldige tijd, waar ik nog steeds regelmatig met plezier en een beetje weemoed aan terug denk. Het was geweldig om ons 3 weken lang helemaal onder te dompelen in het lokale leven, toeristische bezienswaardigheden, de geweldig vriendelijke mensen en natuurlijk ook het eten. 

Sinds die tijd probeer ik regelmatig iets Vietnamees te koken. Alhoewel het moeilijk is om de echte smaken te dupliceren en  ook niet alle ingrediënten verkrijgbaar zijn, kun je met wat aanpassingen best een heel eind komen. Zo viel van het voorjaar mijn oog op dit recept voor Vietnamees stoofvlees. Natuurlijk niet iets wat je normaal gesproken in het voorjaar, laat staan in de zomer maakt. Maar nu is het herfst, de dagen worden langer en de temperatuur daalt. Dan komt mijn grote stoofpan tevoorschijn en ga ik stoven en sudderen. En zo stond dit weekend dit recept op het programma; Vietnamees, stoven en familie die op bezoek komt, een perfecte combinatie.

Het recept is al aangepast naar goed verkrijgbare ingrediënten, dus daar hoefde ik zelf niet meer naar te kijken. En zo stond op zondagochtend mijn stoofpan weer lekker weg te pruttelen. Het is erg bijzonder om de Vietnamese smaakmakers te verwerken in een stoofgerecht, dus in plaats van bier en tijm gebruik je kokosmelk, vissaus, citroengras en rode peper. Het resultaat is erg smaakvol en een echte aanrader als je eens een klassieke stoofschotel met een twist wil maken.

Ingrediënten:
600 gr sukadelappen
3 uien
4 teentjes knoflook
1 rode peper
3 el bloem
2 stengels citroengras
3 cm verse gember
400 ml kokosmelk
200 ml runderbouillon
1 limoen
2 el vissaus
2 el ketjap
1 el suiker
2 tl 5 spices kruidenmix
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
1 steranijs
olie om in te bakken
klont boter
peper
zout

Instructies:
Snijd de sukadelappen in kleine stukjes (ca. 2x2 cm). Doe het vlees in een kom en bestrooi met bloem peper en zout. Schep goed door.

Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook en de gember klein. Snijd de peper, inclusief de zaadjes!, fijn.

Verwarm de boter en een flinke scheut olie in een stoofpan. Fruit de ui, knoflook en gember in de pan. Voeg ook de rode peper toe en bak kort mee. Voeg het vlees toe en laat rondom bruin dichtschroeien. Zet het vuur nu laag.

Schenk de kokosmelk en de bouillon bij het vlees. Kneus de citroengras en voeg samen met de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de steranijs toe. Pers de sap uit de limoen en voeg samen met de vissaus, ketjap, suiker en de 5 spices kruidenmix toe aan het vlees. 

Breng het geheel aan de kook en laat nog minimaal 2 uur sudderen. Serveer bijvoorbeeld zoals ik samen met witte rijst en een fris-pittige komkommersalade.

Bron en inspiratie: Mindyourfeed.nl

In een van de vorige artikelen had ik het al over de heerlijke gerechten die de herfst en winter brengen en dit is er weer een. Ik weet nog heel goed dat we dit vroeger altijd bij het dessert met kerstmis kregen en ik vond het iedere keer een feestje. Zoals wel meer gerechten in deze periode van het jaar moet je geen haast hebben, want de peertjes moeten lekker lang stoven. Dus trek er een ochtend of middag, bijvoorbeeld in het weekend, voor uit, en het is het dubbel en dwars waard.

Afgelopen weekend vierde we een van de delen van de 5e verjaardag van ons zoontje. Mijn ouders en zusje kwamen op bezoek en zouden blijven eten. Een uitgelezen kans om een keer iets te maken wat ik niet zo snel zou maken voor alleen maar ons eigen gezinnetje. Ook deze stoofperen zijn niets iets dat je goed in kleine hoeveelheden kunt maken, maar nu met 5 volwassenen was het de moeite waard. Dus ik begon 's ochtends enthousiast met het schillen van een flink aantal peren. In de pan zetten, alle ingrediënten erbij, en lekker laten sudderen.

's Avonds lekker eten met mijn familie, en ik maakte vooral mijn zusje erg blij smile. Dit keer aten we ze simpel bij wat vla, maar ze zijn ook erg lekker met een bolletje ijs met slagroom.

 

Ingrediënten:
ca. 1 kg stoofperen
4 eetlepels (peren)suiker
scheutje bessensap of azijn (zelf heb ik appelazijn gebruikt)
stukje pijpkaneel
evt. 1 eetlepel aardappelzetmeel

Instructies:
Schil de peren, laat kleine peren heel, snijd grote peren in de helft of in vieren. Was de peren, zet ze in een pan. Voeg de (peren)suiker, bessensap of azijn, pijpkaneel en zoveel water tot de peren half onderstaan toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peren ca. 3 tot 4 uur zachtjes koken.

Als je het vocht wilt binden tot een sausje, haal dan de peertjes en pijpkaneel uit het vocht en bind het vocht met het aardappelzetmeel tot een dun sausje. Giet het sausje over de peren.

Bron: Meegekregen van mijn ouders

Iedere week probeer ik een deel van ons eetschema te vullen met recepten van HelloFresh. We zijn al een paar jaar geaboneerd op deze maaltijdbox, en eigenlijk altijd al met veel plezier. Tot recent hadden we eigenlijk maar sporadisch een box als ik er eens aan dacht of als er echt 3 supergerechten in de opties zaten. Nu ons zoontje ook steeds meer mee gaat eten en wil gaan proberen met eten ben ik eigenlijk structureel gaan kijken om wekelijks 3 interessante gerechten uit te zoeken om lekker te uiten, maar ook regelmatig om eens iets uit te proberen. Onder het mom 'smaakt iets niet zit er altijd nog een pizza in de vriezer' komen ook wel eens experimenten voorbij. Veelal met succes, maar ook af en toe komt er inderdaad een pizza uit de vriezer. 

Turkse pide met rundermerguez

Het eerste gerecht van afgelopen week was deze Turkse variant van een broodje worst. Het was een gerecht wat lekker makkelijk te maken was. Aangezien ik meestal geen grote fan ben van rauwe ui had ik ervoor gekozen om de tip op het recept te volgen en de ui even met het vlees mee te bakken. Overal vond ik het gerecht heel erg smakelijk, de toevoeging van het eitje was echt een succes. Ik vond alleen de combinatie van het vlees en de gekruide aïoli net iets te veel van het goede qua smaak, waardoor het wat zwaar viel. Uiteindelijk heb ik het wel helemaal op gekregen. Ook ons zoontje heeft lekker wat brood, vlees en wat ei op kunnen eten.

Pittige kokossoep met schelvis

Het tweede gerecht was het probeerseltje uit de box deze week. Ik weet dat mijn man geen fan is van de smaak van kokos, maar meestal in een curry met pittige curry pasta is het goed te doen. Vandaar dat ik dit wel durfde te proberen. Ook dit gerecht was weer super makkelijk om te maken, al is het wel wat snijwerk voor 3 personen, maar daar heb ik geen bezwaar tegen. Toen ik het gerecht zelf proefde, was er geen overheersende kokossmaak dus ik dacht dat het wel goed zat. Echter vond mijn man het geen succes, dus had ik ook nog een portie de volgende dag voor als lunch. Ikzelf vond het wel heel erg lekker. Het lijk me ook lekker zonder noedels en simpel met wat brood om lekker de dopen.

Gestoomde bao bun met speklap in ketjapmarinade

En dan als laatste maaltijd, dit gerecht waar ik al naar uitkeek vanaf het moment dat ik het zag op de site en kon bestellen. En eerlijk is eerlijk ik werd niet teleurgesteld :). Dit gerecht duurde het langst om te bereiden, het vlees moet je eerst kort marineren, dan bakken en vervolgens mee stomen met de broodjes, maar het is het helemaal waard. Uiteindelijk heb je superzachte broodjes, heerlijk vlees, lekkere paprika, en frisse komkommer. Ook ons zoontje kon er geen genoeg van krijgen. Zeker een aanrader, en als deze weer een keer te bestellen is dan gaat ie zeker weer mee in de box.

Een aantal maanden geleden had ik een periode dat ik helemaal weg was van het maken van hartige taarten en stond dat dus ook regelmatig op het menu. Net zoals zoveel van mijn kookfases, ging ook deze weer voorbij. Bij het maken van ons eetschema voor deze week dacht ik ineens weer aan die periode en besloot toch weer een keer een lekkere hartige taart te maken. Ik dus weer duiken in mijn grote archief met recepten, op zoek naar iets wat ons allemaal zou kunnen smaken, en zo vond ik dit recept van smulweb voor chicken and leek pie. Dit leek me echt een hele fijne simpele taart om te maken, ook omdat deze uitgaat van gekocht deeg in plaats van dat ik zelf deeg zou moeten gaan maken. 

Dus ging ik vol goede moed vanmiddag aan de slag. De voorbereidende werkzaamheden met de kip en de prei zijn vrij simpel. Ik hou van een beetje meer smaak aan mijn roomsaus, dus ik heb zelf de room een beetje warm gemaakt en er een stukje van een bouillonblokje aan toegevoegd. En dan volgt het grootste gedeelte van de taak, het uitrollen van het deeg en het bouwen van de taart. Ik heb altijd moeite met het goed uitrollen van deeg. Het word nooit mooi rond en het blijft krimpen, maar uiteindelijk heb ik iets wat er redelijk uitziet in de vorm zitten. Vervolgens vullen en je dan bedenken dat je ook het deksel nog moet uitrollen... Maar ook dat zit er uiteindelijk redelijk op. In de oven (als je die tenminste hebt voorverwarmd...) en dan wachten maar. Het uiteindelijke resultaat vond ik een mooie kleur hebben en ook de smaak was echt super. De bodem was alleen een beetje zompig, maar dat komt misschien omdat ik zonder na te denken gewoon het hele pakje kookroom heb gebruikt.

Het recept met mijn aanpassingen.

Ingrediënten:
1 pakje deeg voor hartige taart (450 gr)
300 gr kipfilet
zout en peper
2 preien
1 kleine ui
25 gr boter
2 eieren
250 ml kookroom light (hier zou ik dus in het vervolg maar de helft van gebruiken)
Een derde van een bouillonblokje

Instructies:
Haal de plakjes deeg uit de vriezer en laat rustig ontdooien. Doe in een (stoom) pan een klein laagje water en breng aan de kook. Bestrooi de kipfilets met zout en peper, en leg ze in het stoommandje of in een vergiet boven de pan kokend water. Dek de kip af en stoom in ca. 10 minuten gaar. Laat de kip iets afkoelen en snijd in plakjes.

Maak ondertussen de prei schoon en snijd in flinterdunnen ringetjes. Pel en snipper de ui fijn. Smelt de boter in een pan en smoor de prei in ca. 4 minuten beetgaar. Haal de prei van het vuur en schep het fijngesneden uitje erdoorheen. 

Splits een van de twee eieren in aparte kommetjes. Klop 2 eetlepels room door het eiwit. Maak de rest van de room warm in een klein pannetje en los het bouillonblokje erin op, laat even afkoelen. Klop de eidooier samen met het andere ei en het slagroommengsel door elkaar, voeg zout en peper toe.

Vet een taart- of springvorm van ca. 26 cm doorsnede in. Bestuif het aanrecht met bloem. Leg 6 plakjes deeg op elkaar en rol uit tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede. Bekleed de vorm met het deeg. Verdeel de helft van de prei over de bodem, leg er vervolgens de kip overheen en sluit af met de rest van de prei. Schenk het eidooier-roommengsel eroverheen. Rol de overige 4 plakjes deeg uit tot een ronde lap van ca. 26 cm doorsnede als deksel. Leg het deksel over de vulling en druk de rand zo decoratief mogelijk dicht. Maak in het midden een klein gaatje voor het stoom. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van de taart met het eiwit-roommengsel. Bak de taart net onder het midden van de oven in ca. 35-40 minuten goudbruin en gaar.   

Inspiratie: Smulweb 

 

Al jaren kijk ik geïntrigeerd naar de verschijdenheid aan gerechten die ik met een hele kip, klaargemaakt in de oven, voorbij zie komen in diverse kookprogramma's. Het leek me altijd geweldig om dat een keer zelf te kunnen maken, en dan natuurlijk kijken of het dan ook echt lekkerder is als losse stukken kip klaarmaken. Jarenlang was dit alleen maar een verre gedachte omdat mijn combi-oven niet geschikt was om zoiets klaar te maken.

Eindelijk heb ik afgelopen maart een volwaardige oven in mijn keuken geïnstalleerd gekregen en dus was dit ineens een optie geworden. Toch heeft het nog ruim een half jaar geduurd voordat ik het eindelijk aangedurfd heb, waarom weet ik eigenlijk niet zo goed. Misschien dat zo'n oven kip me ook meer iets lijkt voor het najaar, of toch een beetje koudwatervrees.

Nu viel mijn oog ineens op een van de recepten in mijn database met zo'n hele kip en heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het klaargemaakt.

Het prepareren van de kip zelf moet je wel even weten, maar ik had dat al zo vaak in die kookprogramma's gezien dat ik dat redelijk makkelijk kon reproduceren. Vervolgens is het dan toch vooral de oven die het werk doet. Bij dit gerecht worden ook gelijk de aardappels mee klaargemaakt, dus dat maakt het nog extra simpel.

Als de kip in de oven staat te bakken, vult de ruimte zich langzaam met de heerlijk geur van geroosterde kip, wat mij in ieder geval doet watertanden; je weet gewoon dat je lekker gaat eten. 

De geur is heerlijk, de kleur van de kip is prachtig, en dan moet je het beest gaan aansnijden. Ook dat had ik natuurlijk al regelmatig gezien, maar het wijst zich ook wel een beetje vanzelf als je een beetje de anatomie van het beestje begrijpt. Zo hadden we een lekker stukje filet en een vleugeltje op de eerste dag. Ik had hier ook nog kruidige bloemkool bij gemaakt, maar die extra smaken waren helemaal niet nodig, de kip had genoeg smaak van zichzelf.

Dan heb je natuurlijk nog wel wat kip over en zo hadden we ook de volgende dag nog een lekkere kippenbout op het menu staan. Geleerd van de dag ervoor, nu met wat simpelere smaken.

En zo was mijn eerste avontuur met het bereiden van een hele kip een groot succes, en dus zeker voor herhaling vatbaar.

Voor de liefhebbers, het recept wat ik als inspiratie heb gebruikt:

Ingrediënten (4 personen):
1 panklare kip (ca. 1,2 kg)
zout en peper
2 grote citroenen (biologisch)
2 takjes rozemarijn
2 el citroenolie of olijfolie
een half kippenbouillonblokje
750 gr aardappels

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de kip goed droog. Breng de kip op smaak met zout en peper. Was 1 citroen goed met warm water, wrijf de citroen droog en snijd in plakken. Was de rozemarijn en schud droog. Vul de kip met 1 van de takjes rozemarijn en 4 à 5 plakjes citroen. Steek de opening vast met een cocktailprikker en bind de poten en vleugels vast. Leg de kip op de borstzijde in een braadslee en bestrijk de kip met olie.

Bak de kip ca. 1,5 uur in de oven. Los intussen het kippenbouillonblokje op in 250 ml warm water. Schenk na een half uur van de baktijd de bouillon bij de kip en draai de kip om. 

Was de aardappels goed en snijd ze in wedges. Ris van het overgebleven takje rozemarijn de naalden en hak ze fijn. Verdeel de aardappelen en de rozemarijn halverwege de baktijd rondom de kip en bak verder. Draai de aardappels regelmatig om.

Was de overgebleven citroen met warm water, wrijf de citroen droog en rasp de schil er in dunne reepjes af. Pers de citroen uit. Verdeel het sap, de rasp en eventuele overige schijfjes citroen ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd over de kip en breng op smaak met zout en peper. Dien alles samen op.

Bron:
koken&genieten, januari 2015