Omdat ik deze week ook een avond alleen zou eten, kon ik uit de HelloFresh gerechten ook een keer iets uitzoeken helemaal voor mezelf.
Dus geen restricties  op wat Alexander eventueel lust, dus ik koos dit gerecht met champignons. 
De gehaktballetjes waren echt verrukkelijk, en de orzo is ook erg smakelijk, al had ik de champignons iets te klein gesneden, waardoor ik wat textuur mistte. 

Ingrediënten (2 personen): 
1 ui
4 bosuitjes
250 gr kastanjechampignons
1 courgette
170 gr orzo
6 kipgehaktballetjes met Italiaanse kruiden
40 gr walnoten, in stukjes
50 gr geraspte Italiaanse kaas
350 ml groentebouillon
1 el boter
1 el zonnebloemolie
1 el olijfolie
peper en zout

Instructies:
Maak de bouillon warm. Snijd de ui fijn en snijd de bosuitje in smalle ringetjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Snijd de courgette in kleine blokjes. 

Verhit de boter in een kookpan op middelhoog vuur en fruit de ui 2 minuten. Voeg de orzo toe en bak ca. 1 minuut mee. Schenk de bouillon erbij en kook de orzo op laag vuur, met een deksel op de pan in 10-12 minuten gaar en droog. Schep regelmatig om, want de orzo bakt snel aan. Voeg eventueel wat water toe als er te weinig vocht in de pan zit.

Bak de kippengehaktballetjes in zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur in in 6 tot 7 minuten gaar. Haal uit de pan en zet apart

Verhit vervolgens de olijfolie in de pan en bak de courgette en champignons 4 tot 6 minuten. Voeg de bosuitjes toe en bak nog 1 minuut mee. Breng op smaak met peper en zout. Bak ondertussen in een andere pan de walnootstukjes op hoog vuur goudbruin. Haal de walnootstukjes uit de pan en houd apart.

Voeg als de orzo gaar is het groentemengsel toe aan de orzo en voeg de helft van de geraspte kaas toe. Verwarm nog ca. 2 minuten door.

Verdeel de orzo over twee borden en leg er de kippengehaktballetjes op. Bestrooi met de stukjes walnoot en de rest van de geraspte kaas.

Bron en inspiratie:
HelloFresh

Dit gerecht komt uit een HelloFresh box en was eigenlijk de aanvulling om een box compleet te krijgen.
De verwachtingen waren dus niet echt hoog, en het zag eruit als gewoon aardappelen, vlees en salade. Het was echter zoveel meer dan dat. Het was echt de verrassing van de week, met overheerlijke worstjes, stevige smakelijke aardappeltjes en een salade met overheerlijke croutons. Zeker een aanrader, en ik zal ook losse elementen van dit gerecht zeker vaker gebruiken.

Ingrediënten (2 personen):
400 gr krieltjes
1 witte ciabatta
4 kleine kipworstjes
1 pruimtomaat
1 tomaat
125 gr cherrytomaten
5 gr verse basilicum
60 gr gemengde sla (in dit geval babyspinazie en radicchio)
20 gr rode pesto
3 el olijfolie
1 el olijfolie extra vierge
1 el witte balsamicoazijn
peper en zout

Instructies:
Breng een pan met water aan de kook voor de krieltjes. Was de krieltjes en snijd ze in grove stukken. Kook de krieltjes in het kokende water, met een deksel op de pan, in 10 tot 14 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen. 

Snijd ondertussen de ciabatta in kleine stukjes en meng ze met 2 el olijfolie, peper en zout. Verwarm een koekenpan en bak de ciabatta stukjes op middelhoog vuur, 6 tot 8 minuten of tot ze bruin en knapperig zijn. Haal uit de pan en zet apart.

Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de kipworstjes eerst rondom bruin in 2 tot 3 minuten. Draai het vuur een beetje lager en leg een deksel op de pan en gaar de worstjes nog 4 tot 6 minuten verder. Draai regelmatig om om aanbranden te voorkomen.

Snijd allebei de tomaten in grove stukjes. Halveer de cherrytomaten. Snijd de basilicum fijn. Maak een dressing van de olijfolie extra vierge, witte balsamico, zout en peper in een saladekom. Meng de gemengde sla, tomaten, basilicum en croutons met de dressing in de saladekom.

Verhit wederom de koekenpan. Bak de krieltjes samen met de rode pesto nog 1 minuut in de pan.

Verdeel de krieltjes en de kipworstjes over twee borden. Serveer de salade ernaast.

Bron en Inspiratie:
HelloFresh

Een van de meest bekende Limburgse vlaaien is wel de rijstevlaai. Vaak opgemaakt met veel slagroom en chocola. Alexander houd erg veel van rijstevlaai, maar vaak eet hij eerst al die decoratie op, om vervolgens aan het voor hem lekkerste gedeelte te beginnen, de kale rijstevlaai. Maar dat vind hij dan ook zo lekker, als hij de keus heeft neemt hij altijd rijstevlaai. Jaren geleden heb ik al eens eerder een rijstevlaai gebakken, maar ik vond het tijd om dit weer eens over te doen en mijn lieve schat te verwennen met lekkere rijstevlaai zonder alle decoratie.

Ingrediënten (1 vlaai 30 cm doorsnede):
Deeg:
200 gr bloem
35 gr boter
7 gr droge gist
100 ml melk
2 el suiker
mespuntje zout
1 eidooier

Vulling:
125 gr dessertrijst
1 liter melk
250 ml slagroom
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
mespuntje zout
125 gr suiker
2 eieren

Instructies:
Mix alle ingrediënten voor het deeg en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg in een afgedekte kom ca. 30 minuten rijzen. Op een bebloemd oppervlak, rol het deeg uit tot een lap groot genoeg om de vorm mee te bekleden. Bekleed de ingevette vlaaivorm van 30 cm doorsnede met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Voor de vulling. Breng alle ingrediënten, exclusief de eieren aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten zachtjes koken. Laat dit mengsel een klein beetje afkoelen. Klop tijdens het afkoelen de eieren op tot ze bijna wit zijn. Spatel het eimengsel heel voorzichtig door het rijstmengsel. 

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Giet de vulling voorzichtig in de vorm. Bak de vlaai in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Bij bijzondere gelegenheden eten wij graag een keer een ander soort ontbijt als de standaard boterhammen of yoghurt. Vaak haal ik dan voorverpakte pancakes uit de supermarkt, en ondanks dat die altijd best prima smaakten wilde ik ook eens proberen of ze zelfgemaakt lekkerder zijn. Dit recept uit het kookboek Dig in! van Brent Owens heb ik gemaakt en het kost wat meer tijd als alleen de pancakes opwarmen in de magnetron, maar ik moet zeggen dat ik ze echt veel lekkerder vond als de opgewarmde variant uit de supermarkt. Dus voortaan ga ik ze maar zelf maken.
Nu heb ik ze gebruikt als ontbijt, maar ik kan me ook voorstellen dat ze met een bolletje ijs ook lekker zijn als dessert.

Ingrediënten (ca. 12 stuks):
300 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl suiker
2 eieren, losgeklopt
375 ml melk
1 el gesmolten boter
60 gr boter
vers fruit, suiker, slagroom ter garnering

Instructies:
Zeef de bloem en de suiker in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de eieren, melk en gesmolten boter in. Roer alles samen tot een beslag. (Het maakt niet uit als er wat klontjes in zitten)

Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur, smelt een beetje boter in de pan. Giet portiegewijs ongeveer 60 ml beslag in de pan. Het zouden na het uitvloeien pancakes moeten worden van ca. 10-12 cm doorsnede. Bak de pancakes ca. 2-3 minuten of tot er bubbels aan de bovenkant ontstaan. Draai de pancake om en bak ook de andere kant 1 à 2 minuten.

Verwijder de pancake van de pan en houd warm, terwijl je de andere pancakes bakt van de overige boter en het overige beslag.

Serveer 3 pancakes per persoon en serveer met je favoriete toppings.

Bron en Inspiratie:
Dig In!, Brent Owens

Ik ben absoluut verslaafd aan slagroomsoesjes. Het is een van de weinige dingen waar ik me echt ziek aan kan eten. Ik heb me altijd afgevraagd of ik ze ook zelf zou kunnen maken, en of ze dan net zo lekker zouden smaken.
Vandaag heb ik dus geprobeerd om ze te maken, en hoewel ze er niet zo netjes uit zien als degene die je in de winkel kunt kopen zijn ze zeker net zo lekker. Bovendien vond ik ze eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken als dat ik had verwacht.

Ingrediënten:
Voor de soesjes:
70 gr bloem
60 gr melk
60 gr water
60 gr boter
snufje zout
2 eieren

Voor de slagroom:
400 ml slagroom
2 el fijne kristalsuiker
1 zakje klopfix

poedersuiker, om te bestrooien

Instructies:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Zet een pannetje op redelijk laag vuur en voeg de melk, het water, de boter en een klein snufje zout toe. Breng het rustig aan de kook en laat de boter smelten.

Als de boter gesmolten is en de melk kookt haal je het pannetje van het vuur. Voeg de bloem toe aan het melkmengsel. Roer met een siliconen spatel totdat er zich 1 deegbal heeft gevormd. Zet weer terug op het vuur en kook al roerende ca. 2 minuten of totdat er wat vet uit het deeg komt.

Doe het deeg in een kom en roer verder met de spatel om het deeg iets af te laten koelen. Voeg vervolgens al roerend de eieren er een voor een door. Wacht met het toevoegen van het tweede ei totdat het deeg het eerste ei echt helemaal heeft opgenomen en weer een consistent geheel is. 

Schep het deeg in een spuitzak met een middelgroot glad spuitmondje en spuit 20 dopjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er wat ruimte is tussen de soesjes, want in de oven zullen ze oppoffen en groeien. Als de dopjes puntjes hebben, kun je deze met een natte vinger iets naar beneden drukken, anders verbranden deze.

Bak de soesjes in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat de soesjes helemaal afkoelen op een rooster.

Klop de slagroom met de suiker en de klop-fix stijf. schep de slagroom in een spuitzak met een heel smal spuitmondje.

Maak met een scherp mesje een klein sneetje in de onderkant van ieder soesje. Vul nu de soesjes met de slagroom via de gemaakte inkeping. Bestrooi met poedersuiker en smullen maar!

Bron en Inspiratie:
Marielleindekeuken.nl